Sedam kola Primere - nema favorita za titulu

Problem Barselone je odbrana, Real se muči u napadu, Atletiko ima najgori start sezone otkada je Simeone na klupi
0 komentar(a)
Liga, Foto: Marca.com
Liga, Foto: Marca.com
Ažurirano: 30.09.2018. 10:27h

Prošlo je sedam kola španske Primere - po mnogima najjače i najneizvjesnije lige na svijetu - a još nema jasnog favorita za titulu.

Činilo se da će to biti Barselona - tim Ernestea Valverdea otvorio je šampionat sa četiri pobjede, iako nije blistao, a onda je stigla paklena sedmica i tri vezana kiksa, domaći remiji sa Đironom i Atletik Bilbaom, uz gostujući poraz od Leganesa.

Činilo se i da će proraditi Real, koji je nagovijestio da će biti čak i bolji bez Kristijana Ronalda, kada se "teret" u napadu ravnomjerno podijeli na majstore poput Bejla, Iska, Benzene, Asensija, Modrića...

Međutim, ništa od toga - ekipa Žulena Lopetegija djelovala je dobro sve dok se nije nasukala na "Sančes Pishuanu" prošle srijede, gdje je protiv Sevilje doživjela pravi brodolom (poraz 3:0).

Uz remi u 4. kolu protiv Atletika u Bilbaou, te sinoćni remi sa Atletikom u gradskom derbiju Madrida, dobija se istovjetan učinak kao Barselona nakon sedam kola.

Dva giganta španskog i evropskog fudbala zajedno su na vodećoj poziciji sa po 14 bodova, a Barsa je prva zbog bolje gol-razlike.

Njima za petama je Sevilja sa 13, te treći papirnati favorit prije početka sezone - Atletiko Madrid Stefana Savića, koji ima 12 bodova.

Pojačani "kolćonerosi" očajno su počeli prvenstvo, remizirali su u Valensiji i kod kuće sa Eibarom, a poraženi su od Selte u Vigu. I sve to u prvih pet kola...

Ipak, samo dvije vezane pobjede približile su vrhu, uz sinoćni remi sa Realom - ništa još nije izgubljeno za tim Dijega Simeonea.

I brojke pokazuju koliko najveći favoriti pate.

Problem Barselone je odbrana - Katalonci su u sedam kola već primili osam golova, jedan više nego u cijeloj prvoj polovini prošle sezone.

Real se strahovito muči u napadu - "kraljevski klub" postigao je dva gola na posljednja četiri meča u Primeri, što je poražavajući učinak za tim takvog renomea i kvaliteta.

Atletiko Madrid je ostvario najgori start sezone otkada je Dijego Simeone na klupi - 12 bodova u sedam kola.

Osim Sevilje, u vrhu tabele neočekivano su Alaves i Espanjol sa po 11 bodova, ali Primera nema jasnog favorita za titulu nakon sedam kola.

Bonus video: