Na pobjedu u svakom meču

U nacionalni tim pozvan je Vukan Savićević, talenat Crvene zvezde, koji je zaokružio neobičan put - bio je član kadetske selekcije Crne Gore, zatim omladinski reprezentativac Srbije.
1 komentar(a)
Mojaš Radonjić, Foto: Savo Prelević
Mojaš Radonjić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.03.2015. 13:39h

Sa igračima renomiranih evropskih klubova - PSV-a (Boljević, Cmiljanić), Sampdorije (Đorđević), Viljareala (Vujnović), Paderborna (Pepić) i Standard Liježa (Kosović), ali i iz crnogorskih drugoligaša (Delibašić – Iskra Danilovgrad), mlada reprezentacija Crne Gore (igrači rođeni 1994. godine i mlađi) od 26. marta kreće u novi ciklus, kontrolnom utakmicom protiv Hrvatske u Zagrebu.

Gotovo svi fudbaleri koji su u kombinaciji prošli su mlađe selekcije, a jedini klasični debitant je selektor Mojaš Radonjić.

“Nema ni treme, ni ushićenja, jer sam tokom svih ovih godina koliko sam u fudbalu, prošao sve situacije, i kao igrač, i kao trener. I ne bi bilo dobro da je drugačije, jer trema ili euforija najčešće ne donose ništa dobro”.

“U svakom slučaju, niko nije bezgrešan, neću biti ni ja, a trudiću se da napravim što manje grešaka”, kazao je Radonjić, koji je naslijedio Duška Vlaisavljevića na klupi mlade selekcije.

Radonjić je kazao da je protekla dva mjeseca gledao i analizirao sve igrače na koje bi mogao da računa u kvalifikacijama, koje počinju u junu...

“Što se tiče igrača iz Crne Gore, imamo kompletan uvod u kvalitet sa kojim raspolažemo, a igrači iz inostranstva su, smatram, logičan izbor. Na spisku je 20 fudbalera, ali to ne znači da ih nema još”.

“Vidjećemo šta ćemo pokazati na prvom meču, pratićemo ih ubuduće i onda odlučivati. Ko može da ispunjava zadatke i ko ih izvršava 100 odsto ostaje, u suprotnom nema mjesta u timu i dolaze drugi”, kazao je Radonjić.

U nacionalni tim pozvan je Vukan Savićević, talenat Crvene zvezde, koji je zaokružio neobičan put - bio je član kadetske selekcije Crne Gore, zatim omladinski reprezentativac Srbije.

“Insistirali smo da dobije naš pasoš, on je izrazio želju da igra za nas i ostalo je samo da se završi papirologija. Gotovo je 99 odsto, naredne sedmice trebalo bi da dobije dokumenta”.

“On je potencijal, a nama je svaki igrač važan, jer ih nemamo mnogo. Moramo da se borimo za svakog fudbalera, da sastavimo najjači mogući tim i da onda probamo da napravimo rezultat”, kaže Radonjić.

Kakav rezultat očekivati u konkurenciji Češke, Belgije, Crne Gore, Moldavije, Letonije i Malte...

“Vidjećemo i kakvi su nam protivnici. Pratićemo ih, gledati uživo i video snimke. Moramo, takođe, da vidimo i kako ćemo mi izgledati na terenu. Probaćemo da pobijedimo u svakom meču, a imamo li kvalitet za to, pokazaće utakmice”, ističe selektor.

Mlada reprezentacija trebalo bi da bude filter za A tim. Da li je zaista tako? Malo je primjera u minulih osam godina da su igrači prešli put do A tima - samo se za Zverotića i Savića može reći i da su važni članovi najbolje selekcije.

“Nije moguće da cijela generacija dođe do seniorske reprezentacije. Jasno je da mlada selekcija služi da se vidi potencijal igrača, ali nije dovoljno to - potrebno je da igraju u svojim klubovima, da igraju dobro u kontinuitetu”.

“Od igrača koji nemaju dovoljno klupskih utakmica nemoguće je očekivati da dođu u mladu selekciju i da odigraju svaki meč na visokom nivou”, ističe Radonjić.

Spisak - golmani

Marko Kordić (Vojvodina)

Nikola Delibašić (Iskra)

Odbrana

Momčilo Raspopović (Budućnost)

Andrija Vukčević (Budućnost)

Miloš Vučić (Sutjeska)

Boris Kopitović (Budućnost)

Ilija Martinović (Lovćen)

Goran Milojko (Grbalj)

Vezni red

Dušan Lagator (Mladost)

Nebojša Kosović (Standard Lijež)

Mirnes Pepić (Paderborn)

Deni Hočko (Budućnost)

Vukan Savićević (Crvena zvezda)

Marko Janković (OFK Beograd)

Napad

Aleksandar Boljević (PSV)

Boris Cmiljanić (PSV)

Luka Đorđević (Sampdorija)

Milan Vušurović (Lovćen)

Nikola Vujnović (Viljareal)

Luka Maraš (Bokelj)

Bonus video: