Po jedan španski i italijanski derbi u osmini finala

0 komentar(a)
Liga Evrope, žrijeb, Foto: Uefa.com
Liga Evrope, žrijeb, Foto: Uefa.com
Ažurirano: 27.02.2015. 12:44h

U osmini finala Lige Evrope igraće se po jedan španski i italijanski derbi, odlučeno je danas žrijenom u Nionu, u sjedištu Evropske fudbalske unije.

Branilac titule Sevilja će igrati protiv Viljareala. Za trenera Viljareala Marselinja meč sa Seviljom ima poseban ukus.

Španski trener je u sezoni 2011/2012 trenirao upravo Sevilji, ali je dobio otkaz nakon poraza upravo od Viljareala (2:1). Sudbina je htjela da od naredne sezone sjedne na klupu “žute podmornice”.

"Biće neizvjesno, jer su ekipe izjednačene, ali mislim da bi obje ekipe željele da su izbjegle jedna drugu. Sevilja je težak rival kao bilo koji drugi u ovoj fazi, iako bih volio da smo izvukli bilo kojeg drugog protivnika, posebno jer igramo sa braniocem trofeja", rekao je Marselinjo.

"Voljeli bismo da smo izvukli Ajaks ili neki italijanski tim, ali šta je, tu je. Dobro se poznajemo, zbog čega će ovo biti uzbudljiv dvomeč", rekao je vezista Sevilje Aleks Vidal.

Za prolaz u četvrtfinale će se prvi put međusobno u Evropi boriti i Fiorentina i Roma. Ova dva italijanska tima su ove sezone već bili rivali u četvrtfinalu Kupa Italije. Bolja je bila Fiorentina, koja je u Rimu slavila 2:0.

"Žao mi je što igramo sa italijanskom ekipom, ali smo znali da to može da se dogodi. Roma je jaka, dobro je poznajemo, i mislim da nijesmo imali sreće na žrijebu", rekao je trener Fiorentine Vinćenco Montela, bivši igrač i trener Rome.

Interesantno, i prošle godine su u osmini finala igrale međusobno dvije italijanske ekipe, a rival Fiorentini je tada bio Juventus, koji je prošao dalje (1:1 u Torinu, 1:0 za Juve u Firenci).

"Prednost je što nećemo imati dugo putovanje. Ekipe se poznaju, mislim da je prednost što revanš igramo na našem stadionu, iako smo u Roterdamu pokazali da smo jaki i u gostima", izjavio je trener Rome Rudi Garsija.

Interesantan komentar dao je italijanski premijer Mateo Renci, inače navijač Fiorentine.

"Od svih...baš Roma!", napisao je Renci na Tviteru, koji inače često koristi.

Napoli nema nijednu pobjedu u četiri dosadašnja meča sa ruskim timovima (tri remija i poraz), dok Dinamo ima dva poraza, te po pobjedu i remi. Međutim, Rafael Benites, trener Napolija, je sa Liverpulom bio uspješan protiv ruskih timova…

“Znamo da je Dinamo težak protivnik, klub sa tradicijom i iskusnim igračima. Ali, mi želimo da stignemo daleko u takmičenju”, rekao je Benites.

Interesantan duel očekuje se između drugoplasiranog tima u Bundes ligi i Intera. Njemački tim još ne zna za pobjedu protiv Italijana (dva remija i poraz), dok Inter protiv njemačkih klubova ima skor od 16 pobjeda, 11 poraza i osam remija.

“Volfsburg je nedavno pobijedio Bajern 4:1, zbog čega će biti veoma teško. Osmina finala je uvijek atraktivna i neizvjesna, a mi ćemo raditi da bismo bili spremni da pružimo maksimum”, rekao je trener Intera Roberto Manćini.

Žrijeb nije bio dirigovan, osim u slučaju ruskih i ukrajinskih timova, jer je UEFA odlučila da se, zbog bezbjedonosnih razloga, međusobno ne sastaju. Zbog toga su prvo žrijebane ukrajinske ekipe.

Prvi put u svojoj istoriji, Italija u osmini finala ima čak pet timova, koliko ih je i počelo takmičenje. Prije ovogodišnjeg uspjeha, četiri italijanska tima su igrala u osmini finala u sezoni 1999/2000 ali, interesantno, nijedan nije uspio da preskoči tu rundu.

Po dva predstavnika imaju Rusija, Španija i Ukrajina, a po jednog Holandija, Turska, Engleska, Njemačka i Belgija.

U osmini finala igraće pet timova koji su osvajali trofeje u ovom takmičenju, a najuspješniji su Inter (1991, 1994, 1998) i branilac trofeja Sevilja (2006, 2007, 2014). Po jednom su pobjednici bili Napoli (1989), Ajaks (1992) i Zenit (2008).

Među trenerima preostalih ekipa u Ligi Evrope, trener Napolija Rafael Benites je jedini osvajao i Ligu šampiona (sa Liverpulom) i Ligu Evrope (Čelzi).

Mečevi osmine finala igraju se 12. i 19. marta. Četvrtfinala su na programu 16. i 23. aprila, a polufinala 7. i 14. maja.

Finale Lige Evrope igra se 27. maja na Nacionalnom stadionu u Varšavi.

Parovi osmine finala

Dinamo Kijev - Everton

Dnjepr - Ajaks

Zenit - Torino

Volfsburg - Inter

Viljareal - Sevilja

Dinamo Moskva - Napoli

Briž - Bešiktaš

Fiorentina - Roma

Bonus video: