Parma opet prodata za jedan jedini euro

68 pregleda 1 komentar(a)
Antonio Noćerino, Foto: Reuters
Antonio Noćerino, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.02.2015. 17:32h

Parma se polako priprema za život u Seriji B nakon što je i drugi put u posljednja dva mjeseca doživjela krah na tržištu.

Klub iz Emilija-Romanje je ponovo, baš kao u decembru prošle godine, koštao samo jedan euro, a za novog predsjednika danas je imenovan biznismen Đanpjetro Manenti.

Parma je u velikim dugovima, vjeruje se da oni nisu manji od 60 miliona eura, a Manenti je viđen kao spasilac kluba koji još od jula 2014. nije isplatio igračima i stručnom štabu nijedan jedini euro od plata.

Zato su u januaru raskid ugovora dobili Antonio Kasano i Brazilac Felipe, a Manenti je preuzeo klub iz ruku Albanca Ermira Kodre kojeg je strpljenje izdalo nakon samo dva mjeseca, pa je Parmu prodao onoliko koliko ga je koštala - jedan euro! Navodno, Kodra je "pobjegao" kada je saznao koliko stvarno iznosi dug kluba...

"Isplatićemo sve što se duguje. Nadam se da je teško vrijeme iza igrača, zaključio sam iz razgovora sa njima da im je stalo do kluba. Nisu me pitali kada će dobiti novac, već kako će Parma biti sačuvana", rekao je Manenti, generalni direktor MAPI grupe sa sjedištem u Sloveniji, koja je u saradnji sa Gaspromom.

Italijanski mediji, međutim, navode su igrači Manentiju stavili do znanja da ima rok do 16. februara da isplati makar dio dugova. U suprotnom, i oni idu stopama Kasana i Felipea.

"Isplate zaostalih plata su nam sada prioritet. Tek treba da se dogovorimo o dinamici, ali mislim da oko toga neće biti problema", ističe Manenti.

Parma je trenutno na posljednjem mjestu Serije A sa devet bodova iz 21 kola, deset manje od ekipa koje su van opasne zone.

Misija opstanak u ligi vjerovatno ne postoji, ali Manenti tvrdi da će pokušati sve da opstane klub.

"Imamo u planu da dovedemo inostrane investitore. Ali, da ih pažljivo odaberemo, jer greške ne smije da bude".

Parma je najveće uspjehe imala devedesetih godina prošlog vijeka kada je dva puta osvojila Kup Uefa, Kup pobjednika kupova, Superkup Evrope...

Finansijer je tada bila mljekara Parmalat, pa su na "Enio Tardiniju" igrali velikani poput Ernana Krespa, Lilijana Tirama, Fabija Kanavara, Đanfranka Zole, Đanluiđija Bufona, Arijela Ortege, Faustina Asprilje, Tomasa Brolina, Nestora Sensinija, Dina Bađa, Enrika Kjeze...

Bonus video: