Fudbalsko čudo: Od prosjaka do džet-seta

Otvoreni poziv malog kluba za pomoć prihvatili su i fudbalski zaljubljenici iz Crne Gore, pisala je prestižna "Marka " 12. jula 2014. godine, koji su i profitirali dijelom vlasništva u Eibaru. Među dioničarima iz 47 zemalja bilo je i Crnogoraca koji su dionicu plaćali po 50 eura
163 pregleda 2 komentar(a)
Ipurua, Foto: Eibar
Ipurua, Foto: Eibar
Ažurirano: 15.01.2015. 11:14h

Eibar je gradić u Baskiji, sa svega 27 i po hiljada stanovnika, u kome se igra odličan fudbal. Klub iz tog gradića za dvije godine prošao je put od treće do prve španske lige, a kako trenutno stvari stoje, u Primeri se neće zadržati samo godinu.

Nisu samo šturi podaci o veličini grada i vrtoglavom usponu izdvojili Eibar od konkurencije u jednom od najjačih fudbalskih takmičenja u Evropi. Riječ je, naime, o klubu koji je takav uspjeh ostvario uz, za današnje vrijeme, minimalna finansijska ulaganja, a koja su obezbijeđena na jedinstven i volšeban način. Eibar je prošle sezone u Segundi bio klub iz najmanjeg grada i sa najmanjim budžetom, ali problem je u tome što je za Primeru potrebno više novca, ne zato što su troškovi veći, da bi se doveli novi igrači ili povećala zarada onima koji ostaju, već isključivo da bi se ispoštovala pravila elitnog španskog ranga.

Naime, ukazom iz 1999. godine svaki član Primere mora da ima kapital koji je jednak najmanje četvrtini prosječnih troškova klubova u drugoj ligi. Zvuči komplikovano, ali uprošteno rečeno - Eibaru je za debitantski nastup u prvoj ligi falilo milion i sedam stotina hiljada eura.

Ulaskom u prvu ligu počela je borba za egzistenciju…

"Počeli smo tako što smo prodavali akcije kluba, prvo u gradu, zatim u Baskiji, ali kada samo shvatili da teško možemo naći skoro dva miliona eura, raširili smo prodaju akcija na cijeli svijet, koristeći razne marketinške mogućnosti. Na kraju smo i uspjeli", priča predsjednik Eibara Aleks Aranzabal.

Novac je skupljen tako što se priča o fudbalskom Liliputancu, koji sanja velike stvari, pronijela širom svijeta, tako da su akcionari Eibara ljubitelji fudbala iz Engleske, Kine, Japana, Kolumbije, Meksika... Humanost su pokazali i asovi Ćavi Alonso i David Silva, koji su svojevremeno, na početku karijere igrali za Eibar, kao pozajmljeni igrači Sosijedada odnosno Valensije, kupivši akcije za po 100 hiljada eura. Jedan od najboljih svjetskih sportskih dnevnika "Marka", objavila je tada da su akcije kupovali i fudbalski zaljubljenici iz male Crne Gore!

"Brzo smo shvatili da imamo nešto da ispričamo, da ponudimo nešto novo. Mi smo imali najmanji budžet u drugoj ligi, dolazimo iz najmanjeg grada i nepravedno je što smo dovedeni u situaciju da se snalazimo za novac", kaže Aranzabal, koji sa ponosom ističe podatak tako nesvojstven fudbalu 21. vijeka.

"Mi smo jedini klub u prvoj i drugoj ligi koji ne posluje sa gubitkom, niti je u dugovima!"

A kada govori o konkurenciji i španskim pravilima, Aranzabal zvuči potpuno drugačije...

"Bili smo prinuđeni da uvećavamo kapital, da prosimo novac, iako nismo imali potrebu da to radimo. Sa druge strane, ostali klubovi uzimaju kredite, prikazuju ih kao kapital, a zapravo posluju sa gubicima. To je dozvoljeno, a nama nije dozvoljeno da radimo sa onoliko novca koliko nam je potrebno. To je apsurd", ističe 40-godišnji doktor ekonomskih nauka.

Španska federacija u jednom je imala milosti prema malom Eibaru - dozvoljeno mu je da igra na svom stadionu Ipurua, čiji je kapacitet 5.200 mjesta.

"I tu smo imali problema, jer je najmanji dozvoljeni kapacitet u Primeri 18 hiljada mjesta. Umalo nam nisu tražili da širimo stadion. Valjda je tu presudio razum, jer ne može cijeli grad da dolazi da gleda naše utakmice", šali se Aranzabal.

Svi za jednog, jedan za sve

A kako klub iz grada čiji stanovnici ne bi ispunili ni trećinu „Nou kampa” ili „Santjago Bernabeua”, a čiji je godišnji budžet manji od godišnje zarade Kristijana Ronalda, prolazi u Primeri - za sada odlično, iznad očekivanja. Eibar je osmi na tabeli, bolje je plasiran od moćnijih baskijskih klubova Atletik Bilbaa i Sosijedada.

"Momcima sam pred početak sezone rekao da uživaju u svakom trenutku, da iskoriste priliku da pokažu koliko znaju i da se ne opterećuju rezultatima. Svi za jednog jedan za sve - to je naš moto i vjerujem da će nas pratiti do kraja sezone", kaže trener Gaizka Garitano.

Musketari iz Eibara - 21 Baskijac i tri stranca - Boateng iz Gane, Srbin Lekić i Italijan Pjovakari - pišu istoriju španskog i evropskog fudbala.

Bonus video: