Đurđevac: Milion eura pomoći klubovima Prve i Druge lige

„U toku ove sezone svaki prvoligaš od Saveza dobiće 85, a drugoligaši 40 hiljada. Ukupna vrijednost finansijske momoći iznosi milion i po eura“, rekao je generalni sekretar FSCG.
82 pregleda 0 komentar(a)
momir đurđevac, Foto: Savo Prelević
momir đurđevac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.11.2014. 12:34h

Fudbalski savez Crne Gore pomoći će klubove Prve i Druge lige 1.080.000 EUR, saopštio je danas generalni sekretar te asocijacije Momir Đurđevac.

On je objasnio da će svaki prvoligaš dobiti po 60, a drugoligaš po 30 hiljada eura.

„Odbor za hitna pitanja FSCG, uvažavajući činjenicu da se većina klubova Prve i Druge crnogorske lige nalazi u teškoj finansijskoj situaciji i da najčešće nijesu u mogućnosti da servisiraju obaveze prema igračima i trenerima, odlučio je da im se u cilju prevazilaženja tih problema uplati jednokratna pomoć - prvoligašima po 60, a drugoligašima po 30 hiljada EUR“, kazao je Đurđevac.

On je naglasio da će od tog iznosa biti odbijen dug klubova prema regijama i Savezu, ukupno 74 hiljade (42 prvoligašima i 32 hiljade drugoligašima).

„Nadam se da će ta finansijska injekcija dobro doći klubovima u prevazilaženju finansijskih problema“, rekao je Đurđevac.

On je podsjetio da će Savez uplatiti klubovima i redovnu pomoć, prvoligašima 25, a drugoligašima 10 hilhada.

„U toku ove sezone svaki prvoligaš od Saveza dobiće 85, a drugoligaši 40 hiljada. Ukupna vrijednost finansijske momoći iznosi milion i po eura“, rekao je Đurđevac.

On je istakao da će klubovi sami odlučiti za šta će potrošiti taj novac.

„Potpuno smo razdvojili finansijsku pomoć od one koja je namijenja za infrastruktirne projekte i koja se samo za to može trošiti. Za sada su prioritet klubovi Prve i Druge liga, možda će kasnije i klubovi iz regije doći na red“, rekao je Đurđevac.

On je najavio da će klubovima pred početak proljećnog dijela dobiti drugi dio redovne finansijske pomoći.

„Volio bih da svake godine možemo pomoći klubovima. Sada smo bili u prilici, ali je pitanje da li ćemo moći naredne godine. Zahvaljujući dobrim poslovnim odlukama FSCG i dobrom načinu korišćenja razvojnih projekata UEFA i FIFA u prilici smo da pomognemo“.

„FSCG je ove sezone, kroz finansijsku pomoć i investicione projekte, uložio 5,7 miliona EUR, računajući i kuću fudbala“, rekao je Đurđevac.

On je podsjetio da Savez zbog teške finasijske situacije podmiruje sve truškove takmičenja, prevoz i službena lica, Ženske fudbalske lige, kao i službena lica za Ligu malog fudbala.

„Apel svim klubovima da troše onoliko koliko imaju i da ne podliježu nerealnim ambicijama, prije svega u takmičarskom dijelu. Da ne potpisiju visoke ugovore koje u startu ne mogu da ispune“.

„Neka dobro razmisle kako troše ta sredstva, na koji način potpisuju ugovore i da li su oni realni“, rekao je Đurđevac.

On je podsjetio da je Savez aktivno učestvovao u finansiranju postavljanja reflektora na stadionu u Petrovcu i da je za tu namjenu iz svojih razvojnih projekata opredijelio 234 hiljade eura.

„Ove sezone pomogli smo i FK Berane, instalirajući sistem za automatsko navodnjavanje terena i rekonstrukciju svlačionica na Cetinju, na Obilića poljani“.

„Uradili smo i rekonstrukciju glavnog terena stadiona pod Goricom, stavili dodatnu jačinu i sijalice za brzi start na reflektorskom osvjetljenju, a podigli smo i standarde za rad novinara“, kazao je Đurđevac.

On je istakao da su u toku radovi na Kući fudbala i a očekuje da će do kraja godine biti završeni grubi građevinski radovi.

„Obavili smo razgovore sa predstavnicima grada Nikšića i menadžmentom FK Sutjeska jer nam je želja da na stadionu kraj Bistrice do početka naredne sezone postavimo reflektore, da izgradimo potpuno novu Zapadnu tribinu po savremenim standardima“.

„To isto smo uradili u Beranama, jednu tribinu želimo da rekonstruišemo, kao i prostor ispod nje, kako bi dobili nove svlačionice, kancelarije, teretanu i sve sadržaje neophodne za funkcionisanje kluba“, rekao je Đurđevac.

Đurđevac je istakao da je Savez uključen u definisanje projektnog zadatka vezanog za stadion na Cetinju i najavio da će značajno učestvovati u finansiranju tog proiekta.

„Potpuno je izvjesno i sredstva su obezbijeđena, samo se čeka da lokalne samopuprave svoj posao završe, da se uđe u projekat završteka terena na Zlatici i pomoćnih terena u Mojkovcu i Bijelom Polju“, zaključio je Đurđevac.

Bonus video: