"El klasiko" nasljeđa

8 komentar(a)
Kasiljas, Foto: Marca.com
Kasiljas, Foto: Marca.com
Ažurirano: 24.10.2014. 16:46h

"El klasiko", najveći španski i evropski derbi, sudar Real Madrida i Barselone, može da se najavi na mogo načina. I to ne samo sa užeg sportskog ili fudbalskog aspekta...

U posljednjih pet godina "el klasiko" obično je najavljivan kao obračun Mesija i Kristijana Ronalda, dva vjerovatno najkonstantnija i najproduktivnija golgetera u istoriji fudbala.

Uoči sjutrašnjeg, 229. po redu duela simbola Kastilje i Katalonije, ovo je "Ronaldo-Mesi derbi" možda i više nego ikada ranije. Na dan kada Argentincu nedostaje samo gol bude najbolji strijelac španskih prvenstava ikada, a Porugalcu takođe gol da postane apsolutni kralj strijelaca Lige šampiona - takođe ikada, sasvim je logično da se orkšaj najvećih španskih klubova dominantno posmatra kroz prizmu nevjerovatne statistke dva najveća "gladijatora" modernog fudbala.

Ali, španskoj "Marki" kao da je dosadilo da poredi Mesija i Ronalda, što je do sada uradila preko hiljadu puta, na sve moguće načine i iz svih mogućih uglova.

Tiražni madridski dnevnik zato je odlučio da sjutrašnji derbi najavi na neobičan, više tradicionalan način - kao duel legendi kluba, Ikera Kasiljasa i Ćavija Ernandesa.

Šta je specifično za njih dvojicu? Nije teško dati odgovor - Kasiljas je živa legenda Reala, a Ćavi hodajući simbol Barselone. I jedan i drugi su "cijeli život" vjerni svojim klubovima, nikada u karijeri nisu oblačili dres nekog drugog tima. Pa čak ni u mlađim kategorijama...

"El klasiko nasljeđa", naslov je "Marke" koja donosi statistiku nastupa Kasiljasa i Ćavija u duelima Reala i Barselone.

Otkada je 1999. godije stao na gol Reala, Kasiljas je odigrao 485 mečeva za "kraljevski klub" od čega je 25 puta branio u prvenstvu protiv Barselone. Pobijedio je osam puta, izgubio 10, uz sedam remija i 44 primljena gola.

Ćavi, koji je godinu stariji od Kasiljasa (25. januara će napuniti 35), debitovao je za Barsu godinu ranije nego Kasiljas za Real. Bilo je to 1998. Od tada je odigrao 479 utakmica za "blaugranu", a 27 prvenstvenih mečeva protiv Reala.

Za razliku od Kasiljasa, ima pozitivan bilans: 12 pobjeda, sedam remija i osam poraza, uz četiri postignuta gola.

"U minulih 15 godina mijenjali su se predsjednici, treneri i fudbaleri, Kasiljas i Ćavi bili su jedine konstante el klasika", navodi "Marka".

Fudbalske ikone Reala i Barselone dočekuju "el klasiko" u pomalo čudnim pozicijama - dok je Kasiljas ove sezone, uz nekoliko kardinalnih grešaka trpio čak i zvižduke svojih navijača, Ćavi se već tri mjeseca bori da kupi povjerenje nekadašnjeg saigrača iz ranih dana u Barseloni - trenera Luisa Enrikea. Katalonski "El Mundo Deportivo" tvrdi da Enrike vjeruje Ćaviju više nego na početku sezone.

Bili na klupi ili ne, zviždali im ili aplaudirali, Ćaviju i Kasiljasu niko ne može da ospori status simbola svojih klubova, samim tim i status simbola "el klasika", najvećeg evropskog derbija.

Sve ostalo je više puta rečeno i napisano. Kao i uvijek, Barsa i Real se bore za titulu prvaka Španije, iako je ta borba sada u početnoj fazi. Barselona ima četiri boda više i još nije primila gol ove sezone u šampionatu...

"El klasiko" se igra sjutra u 18 časova.

Bonus video: