Zvijezde Premijer lige pomažu igrače iz nižih liga

Bobi Barns je potpredsjednik asocijacije profesionalnih fudbalera Engleske
88 pregleda 0 komentar(a)
Bobi Barns i Pele, Foto: Arhiva "Vijesti"
Bobi Barns i Pele, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.10.2014. 13:57h

„Jedina razlika između fudbalera koji igraju u Premijer ligi i igrača koji nastupaju u nižim engleskim ligama jeste u visini zarade. Znam da to nije mala razlika, ali je logična s obzirom na to da je do Premijer lige potrebno proći veliki filter, imati talenat i ogromnu želju, ponekad i mnogo sreće. Ali, u profesionalnim engleskim klubovima, a ima ih 92, svi igrači imaju ista prava, a osnovno je da su ugovori takvi da su im zarade zagarantovane. Neko prima manje, neko više novca, kao, uostalom, i u svim poslovnim angažmanima, ali je najvažnije da fudbaleri u Engleskoj dobiju novac koji su zaradili", kazao je Bobi Barns, potpredsjednik Asocijacije profesionalnih fudbalera Engleske (PFA) i predsjednik evropskog ogranka Međunarodnog sindikata profesionalnih fudbalera (FIFPro) u razgovoru za magazin Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCG).

Asocijacije profesionalnih fudbalera Engleske (PFA) je moćna organizacija, široj javnosti poznata po, recimo, izboru za najboljeg fudbalera sezone u Premijer ligi, što je najveće pojedinačno priznanje u najjačem nacionalnom takmičenju.

Obim poslova koje obavlja PFA je, međutim, mnogo veći od tog svečanog čina…

"PFA usko sarađuje sa klubovima, kako bi osigurala da odnosi između igrača i klubova budu na najboljem mogućem nivou. Nijedna važna odluka vezana za fudbalere ne može da se riješi bez nas i konsultacije sa nama - vezano za kazne, suspenzije, doping, diskriminaciju”, kaže Barns, koji je 80-ih godina igrao u Vest Hemu, kasnije u nižim engleskim ligama".

Da li velike zvijezde koje igraju u Engleskoj razumiju koliko je značajno to što iza sebe imaju tako snažnu organizaciju kakva je Asocijacija profesionalnih fudbalera?

"Naša asocijacija je vrhunski primjer kako najjači štite slabije. PFA ostvaruje prihod tako što najveći klubovi izdvajaju dio novca od TV prava, a svi profesionalni fudbaleri plaćaju isti iznos članarine u PFA. Od prihoda mi, recimo, plaćamo školovanje nekim igračima, iz naših fondova se pomažu fudbaleri koji imaju finansijske probleme nastale tako što klubovi ne ispunjavaju obaveze na vrijeme. Veliki broj sadašnjih zvijezda Premijer lige na početku karijere igrali su sa igračima koji nisu imali tu sreću da dođu do najvećeg nivoa. I zato oni razumiju njihov status i njihove problem i uvijek su spremni da pomognu.

Šta mislite o statusu fudbalera u Evropi?

"Razlika je velika, u zavisnosti o kojem dijelu Evrope pričamo. Baš iz tog razloga, FIFPrpo radi naporno sa svim relevantnim fudbalskim organizacijama - Asocijacijom evropskih fudbalskih liga (EPFL), Asocijacijom evropskih klubova (ECA) i Uefom da bi se u svim djelovima Evrope usvojile takozvane - minimalne ugovorne obaveze koje klubovi, jednostavno, moraju da ispoštuju. Čak i fudbalerima iz jačih liga ne može biti zagarantovano da će obaveze iz ugovora biti izvršene na vrijeme, a često se događa i da se ugovori totalno ne poštuju", rekao je Barns.

Namještanje je najveći problem

Koji su najveći problem fudbala i kako se mogu riješiti? Fudbal u istočnoj Evropi je pod posebnom pažnjom…

"Mislim da je najveći problem namještanje utakmica, koje prijeti da uništi integritet fudbala. Veliki problem je, takođe, povećanja jaza između velikih i malih. Veliki klubovi postaju sve jači, a mali u želji da budu konkurentni često ulaze u velike finansijske probleme, jer plaćaju više nego što mogu da zarade. Kada je u pitanju namještanje utakmica, mislim da bi trebalo obezbijediti da svi igrači u svim klubovima i svim zemljama budu plaćeni na vrijeme i prema ugovoru, kako bi bili zadovoljni statusom i smogli snage da onima koji pokušavaju da ih uvuku u kriminalne radnje kažu glasno – ne", zaključio je Bobi Barns.

Bonus video: