Sandro Roselj nije kriv!

Španski sud odbacio je danas optužnicu protiv tvorca velike Barselone i njenog sada već bivšeg predsjednika Sandra Roselja i proglasio ga nevinim u "slučaju Nejmar"
1 komentar(a)
Sandro Roselj i Andoni Zubizareta, Foto: Reuters
Sandro Roselj i Andoni Zubizareta, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2014. 19:54h

Španski sud odbacio je danas optužnicu protiv tvorca velike Barselone i njenog sada već bivšeg predsjednika Sandra Roselja i proglasio ga nevinim u "slučaju Nejmar". Španski nacionalni sud je presudio da Roselj nije pronevjerio nekoliko desetina miliona eura, za šta ga je 22. januara osumnjičilo tužilaštvo Španije, a nakon te afere uspješni predsjednik "blauigrane" se povukao sa funkcije.

Sudija Pablo Ruz je takođe presudio da nije kriv ni sadašnji predsjednik Barse, Žozep Bartomeu, koji prema odluci Ruza nije učestvovao u transferu. Osim toga, Španski sud je oslobodio umiješanosti u poslove oko dovođenja Nejmara i potpredsjednika Barse za ekonomske transakcije, Havijera Fausa.

A u optužnici prama Španskom nacionalnom sudu, koju je podnio tužilac Žordi Kases, bivše rukovodstvo Barselone teretilo se za pronevjeru 40 miliona eura u "slučaju Nejmar", koji je prethodnog ljeta doveden iz brazilskog Santosa, za sumu koja je prema različitim izvorima varirala od 57 do čak 122 miliona eura!

Sam Roselj se teretio da je prisvojio 40 miliona eura, ali je Španski sud dobio na uvid svu dokumentaciju iz katalonskog giganta i utvrdio da Roselj nije kriv. Ipak ta, i brojne druge afere poput sumnjivih transfera pri dovođenju mladih igrača na šta je Uefa reagovala godinom zabrane transfera Barseloni, koštali su funkcije Roselja. A i Uefa je u međuvremenu povukla odluku, pa je Barselona skupo kupovala i u tek završenom prelaznom roku.

Bonus video: