Grof Božović i Manćini kandidati za trenera Lokomotive

Ruski mediji su objavili da posljednji trening "željezničara" vodio pomoćni trener Igor Čjerevčenko
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2014. 17:47h

Pokušaj svemoćne predsjednice velike moskovske Lokomotive, Olge Smorodskaje, da prije dvije sedmice kormilo Lokomotive povjeri najboljem crnogorskom treneru Miodragu - Grofu Božoviću, spriječio je Savjet direktora Ruskih željeznica i navijači.

Ali, Olga je nebrojeno puta do sada pokazala da je beskompromisna u ostvarenju zacrtanih ciljeva. Tako ruski mediji pišu da su sati bjeloruskog trenera Leonida Kučuka odbrojani na klupi velikog moskovskog tima i da će već sjutra spakovati kofere nakon razgovora sa predsjednicom.

Oni su objavili da je posljednji trening "željezničara" vodio pomoćni trener Igor Čjerevčenko, te da su Božović i Roberto Manćini jedini kandidati da preuzmu ekipu.

Smorodskaja je danas tačno u 14 časova u Bakovki, klupskoj bazi Lokomotive, održala sastanak sa igračima i Kučukom, nakon kojeg su ruski mediji izvijestili da bjeloruski trener može ostati samo formalno na platnom spisku.

Ruski portal "šampionat.com" tvrdi da je Smorodskaja otpustila Kučuka i da će to zvanično objaviti nakon sastanka sa advokatima koji će joj predstaviti najpovoljnije pravne mogućnosti raskida ugovora.

To što je Kučuk preživio posljednje dvije sedmice na klupi može samo da zahvali kaluzuli u ugovoru od dva miliona obeštećenja u slučaju njegovog prijevremenog raskida.

To je obeshrabrilo glavnog sponzora Lokomotive, ali ne i Smorodskaju koja je zacrtala da na mjesto trenera imenuje Božovića, koji je u prethodnoj sezoni sa Rostovom pobijedio Lokomotivu i oduzeo joj šampionski prsten.

A da Smorodskaja ne bira načine da dođe do cilja potvrđuju i tvrdnje ruskog "R-sporta", čiji je glavni urednik Feliks Zagrebi objavio da je pismo nepovjerenja igrača u Kučuka, koje je u intervjuu ruskim medijima pročitao kapiten Giljerme, ustvari napisao savjetnik predsjednice Lokomotive.

"Još ne znam da li ću ostati trener Lokomotive. O tome ću biti obaviješten na sastanku trenerskog štaba sa predsjednicom kluba", kazao je Kučuk, koji je prethodne sezone igrao sjajno sa Lokomotivom i osvojio treće mjesto.

Tek, Smorodskaja je u želji da imenuje Grofa znalački iskoristila nesmotrenost Kučuka da za neuspjehe u tri posljednja kola okrivi igrače, ali i njegov sukob sa zvijezdama ekipe, Marokancem Busufom i Francuzom Lasanom Dijarom.

Kučuk će tako biti šesti trener Lokomotive koji je smijenjen od 29. jula 2010. kada je Smorodskaja imenovana za predsjednicu. Do sada je "najurila" Jurija Sjomina, Jurija Krasnožana, Vladimira Maminova, Žozea Kouseirua i Slavena Bilića.

Iako u Lokomotivi ne cvjetaju ruže, Grofu je i u Rostovu nezavidna pozicija, uprkos apsolutnoj podršci i povjerenju uprave kluba sa Dona.

Razlog je privatni rat predsjednika Ruskog fudbalskog saveza Nikolaja Tolstiha sa Rostovom.

Nakon dva bezuspješna pokušaja Tolstiha da u Ligu Evrope umjesto Rostova "ugura" moćni Sparrtak, svemoćni predsjednikm RFS je krenuo u rezultatski obračun, pa se protiv Rostova iz utakmice u utakmicu sviraju nepostojeći penali, a igračima se nemilice pokazuju neopravdani crveni kartoni.

Razlog ratu Tolstiha je nemogućnost da pristupi Razvojnom fudbalskom fondu rostovske oblasti, pa Grof nikako ne može izbjeći "vruć krompir", bilo da ostane na Donu ili preuzme užarenu klupu "željezničara".

Bonus video: