Bitka za 800 hiljada eura nagrade Uefe

Borba za plasman na evropsku scenu i raspodjelu Uefinog finansijskog kolača je i svrha funkcionisanja domaćih klubova posljednjih godina, jer je drugih izvora prihoda sve manje
825 pregleda 0 komentar(a)
Šampion ima zagarantovanih 775 hiljada eura od Uefe, drugoplasirani 225 hiljada: Sa meča Sutjeska - Budućnost, Foto: Filip Roganović
Šampion ima zagarantovanih 775 hiljada eura od Uefe, drugoplasirani 225 hiljada: Sa meča Sutjeska - Budućnost, Foto: Filip Roganović

U utorak se nastavlja crnogorski fudbalski šampionat, koji bi, drugu sezonu zaredom, mogao da se nazove i borbom za Uefin džek-pot od 775 hiljada eura.

Otkada je, naime, Evropska fudbalska unija prije dvije godine odlučila da poveća nagradu namijenjenu šampionu neke zemlje za dodatnih 225 hiljada, definitivno se isplati biti prvak - čak i u Crnoj Gori, gdje minulih sezona nisu registrovane neke druge povoljnosti osvajanja šampionskoh pehara, u vidu povećane prodaje igrača, porasta broja navijača na stadionu i slično.

SUTJESKA NAJBLIŽA - 2. GODINU ZAREDOM

Sutjeska je prva ekipa koja je, prošle sezone, osjetila blagodeti nove Uefine raspodjele, odnosno odluke da ekipa koja ne prođe u 2. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona (Nikšićani su eliminisani od Astane), nastavi takmičenje u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Za sam plasman u 1. kolo kvalifikaija za LŠ (crnogorski prvak do sada je preskakao pretkolo) Uefa izdvaja 550 hiljada eura, te dodatnih 225 za plekazak u Ligu Evrope. Da nisu u 2. kolu kvalifikacija za LE eliminisani od jermenskog Alaškerta, Nikšićani su prolazom u 3. kolo kvalifikacija mogli da zarede - rekordnih milion eura.

Drugi napad na “prvi milion” izabranici Nikole Rakojevića imaće u drugom dijelu ove sezone, u koji ulaze sa solidnom zalihom u odnosu na konkurente - četiri boda imaju više od drugoplasirane Zete i trećeplasiranog OFK Titograda, sedam od četvrte Budućnosti.

Na strani Nikićana je stabilna forma - serija od 10 utakmica bez poraza u oba takmičenja, kojom su završili prvi dio, činjenica da nisu previše mijenjali tim na polusezoni (od standardnih prvotimaca otišao je samo Stefan Lončar, a vratili su se Branislav Janković i Miljan Vlaisavljević), ali i tradicija, koja kaže da se u Crnogorskoj fudbalskoj ligi rijetko dešavaju preokreti na proljeće.

U minulih 12 sezona, naime, dogodilo se samo jednom da neka ispusti prednost sa polusezone, i to prije 11 godina (2007/08), kada je Zeta zimskih “plus pet” pretvorila u drugo mjesto, iza Budućnosti.

Na stranu Sutjeske mogle bi da idu i turbulencije koje su se tokom pauze desile u redovima konkurenata. Drugoplasirana Zeta i trećeplasirani Titograd promijenili su trenere, i to neočekivano, usred priprema - Hrvata Igora Pamića naslijedio je Edis Mulalić (BiH) na klupi tima sa Starog aerodroma, dok se u Golubovcima dogodila sada već uobičajena rokada (Dejan Roganović umjesto Dragoljuba Đuretića).

Četvrtoplasirana Budućnost nije mijenjala trenera (već je to obavila tokom jeseni, i to dva puta), ali je maltene dovela cijeli tim, u vidu 10 novih fudbalera.

Kako će to izgledati na terenu, je li Branko Brnović uspio da uklopi toliko novajlija, možda se neće vidjeti u utorak, kada “plavi” dočekuju autsajdera, posljednjeplasiranog Mornara, ali bi moglo da bude jasno već u subotu, kada je na programu prvi proljećni derbi, i to podgorički (Budućnost - OFK Titograd).

Nije zanemarljiva ni borba za drugu i treću poziciju, odnosno plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope - 220 hiljada eura dodjeljuje Uefa timu koji se plasira u 1. kolo, dodatnih 240 ekipi koja se probije do druge runde.

POZITIVNE I NEGATIVNE SERIJE

Dva i po mjeseca imali su prvoligaši da se pripreme za nastavak sezone.

Neke zanimljive serije, kojima je završen jesenji dio, biće nastavljene, ili prekinute na proljeće.

Vodeća Sutjeska nije izgubila posljednjih sedam mečeva u prvenstvu, plus tri u Kupu. Što duže potraje ta serija, nikšićki “plavo-bijeli” biće bliži rekordnoj, četvrtoj tituli prvaka Crne Gore. Trenutno su poravnati na 1. mjestu sa Budućnošću (oba tima imaju po tri šampionska pehara u samostalnoj Crnoj Gori).

Drugoplasirana Zeta završila je prvi dio sa impozantnih 14 utakmica bez poraza, ali i četiri remija na posljednjih pet jesenjih mečeva. Ako nastave seriju, Golubovčani bi mogli i da zaprijete lideru.

Suprotna priča je Budućnost - Brnovićevi izabranici završili su jesen sa sedam uzastopnih mečeva bez pobjede u prvenstvu, što je najgora serija podgoričkog tima u posljednjih 13 godina. Zicer da je prekinu “plavi” će imati za dva dana, kući protiv Mornara.

Ostali? Borba za “goli život”, sa izuzetkom Petrovca, donekle i Lovćena, bez obzira što su Cetinjani u donjem dijelu tabele - oba tima su se, naime, plasirali u polufinale Kupa, imaju kakve-takve šanse da obezbijede plasman u Ligu Evrope u zahvate dio Uefinog finansijskog kolača.

Ta borba je i svrha funkcionisanja domaćih klubova posljednjih godina, jer je drugih izvora prihoda sve manje...

Bonus video: