Veliki trio opet igra mini ligu

Špansko prvenstvo počinje večeras. Atletiko u ponedjeljak gostuje Raju, Real čeka Kordobu, Barsa sjutra sa Elćeom
0 komentar(a)
Atletiko Madrid, Foto: Reuters
Atletiko Madrid, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.08.2014. 08:29h

Sezona u Španiji je zvanično počela Superkupom između Reala i Atletika, a Primera kreće večeras, i to iz Andaluzije - sve četiri današnje utakmice prvog kola igraće se u ovoj pokrajini na jugu države.

Real i Atletiko (sinoć su igrali revanš Superkupa) svoje mečeve igraju tek u ponedjeljak („merengesi” čekaju Kordobu, šampion ide u predgrađe Raju), Barselona sjutra dočekuje Elće, a na startu se najviše neizvjesnosti očekuje na „Sanćes Pichuanu” gdje Sevilja igra sa Valensijom.

Primera je čini se još kvalitetnija nego prošle godine - tu su sada Luis Suares (zaigrače za Barsu tek krajem oktobra), Hames Rodriges (Real Madrid), Mario Mandžukić (Atletiko)..., a španski mediji vjeruju da nema dileme da će se borba za titulu voditi utroje.

Ever Banega i Đerar Delofeu su stigli u Sevilju, kao i defanzivac francuskog Remsa Žegož Krihovijak, a u sezonu ulazi slabija za Ivana Rakitića (prešao u Barselonu), Alberta Morena (novi član Liverpula), Stefana M'Biju, kojem je istekla pozajmica.

"Nismo slabili nego prošle godine, iako neke igrače koji su otišli nije lako zamijeniti", tvrdi trener aktuelnog osvajača Lige Evrope Unai Emeri.

S druge strane, Valensija u sezonu ulazi s novim vlasnikom (klub je preuzeo bogati biznismen iz Singapura Peter Lim), samim tim su i ambicije veće - cilj „slijepih miševa” je da dođe do četvrtog mjesta i izbori kvalifikacije za Ligu šampiona.

Taj cilj, tačnije, ima praktično cijela liga, znajući da ne može da parira Realu, Barseloni i Atletiku.

Najveće pojačanje Valensije je njemački defanzivac Škodran Mustafi, koji je doveden iz Sampdorije za osam miliona eura, a na pzajmicu je stigao Argentinac iz Mančester sitija Bruno Sukulini.

Za Evropu će se, pored Sevilje i Valensije, boriti i Bilbao, Viljareal, Malaga, Sosijedad, koji je ostao bez Antoana Grizmana, velikog pojačanja Atletika...

Iako je kandidat, Atletiku malo ko daje šanse da odbrani trofej, pogotovo što su Real i Barsa napravili drim-timove.

Da „kolćonerose” čeka gotovo nemoguća misija zna i Dijego Simeone.

"Ono što smo uradili prošle sezone je specijalno. Ne možemo da se mjerimo sa velikim rivalima", kazao je Simeone.

Otvaranje na „Rosaledi”: Malaga dočekuje Atletik Bilbao

Primera se večeras zvanično otvara na „Rosaledi” duelom Malage i Atletik Bilbaa od 19 časova, a dva sata kasnije počinju mečevi Sevilja - Valensija i Granada - Deportivo.

Barselona sjutra od 21 čas na „Nou Kampu” igra sa Elćeom, dok novi prvoligaš Eibar dočekuje Sosijedad.

Parovi 1. kola - danas: Malaga - Atletik Bilbao, Granada - Deportivo, Sevilja - Valensija, Almerija - Espanjol;

Sjutra: Eibar - Sosijedad, Barselona - Elće, Selta - Hetafe, Levante - Viljareal;

Ponedjeljak: Real M. - Kordoba, Rajo - Atletiko M.

Bonus video: