Kandidata za titulu kao u Premijer ligi

To je, nažalost, jedina paralela koju je moguće povući sa najbogatijom fudbalskom ligom na svijetu
3 komentar(a)
Masato, Foto: Ivan Petrušić
Masato, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 08.08.2014. 09:44h

„Za titulu u Premijer ligi boriće se šest, sedam klubova. Nije ovo Njemačka gdje se svake godine unaprijed zna prvi, drugi i treći”, jedan je od novijih poslovičnih citata Žozea Murinja.

I u Crnoj Gori, u devetom izdanju fudbalskog prvenstva, čak šest klubova boriće se za naslov prvaka u Prvoj ligi od svega 12 članova, u kojoj je broj ekipa koje pretenduju na titulu, uz univerzalna fudbalska pravila, na žalost, jedina paralela koju je moguće povući sa najbogatijom Premijer ligom.

A sezonu u čiji je osvit jedan prvoligaš proglasio bankrot i odustao od nadmetanja (Čelik), pokušaće da pobjedom obilježe aktuelni i dvostruki uzastopni prvak, Sutjeska, viceprvak i pobjednik Kupa Crne Gore, Lovćen, najveći domaći klub Budućnost, Rudar, te Zeta i Mladost, koja se od timova „gornjeg doma” jedina ne može pohvaliti trofejom na domaćoj sceni nezavisne Crne Gore.

I dok neki od favorita jasno stavljaju do znanja da ih zanima titula, drugi to stidljivo najavljuju borbom za vrh i izlazak u Evropu, baš kao što Petrovac, Mogren i Grbalj potajno sanjaju kvalifikacije za Ligu Evrope. U „donjem domu”, kojem domaća fudbalska javnost prognozira grčevitu borbu za opstanak, potpuno opravdano su Mornar, koji je odlukom Fudbalskog saveza popunio upražnejno mjesto Čelika, te Berane i Bokelj.

Stabilizacija kao imperativ

Članovima oba „doma” nove prvoligaške tabele jedini zajednički cilj je stabilizacija. Predstavnici „gornjeg doma” brojnim pojačanjima su jasno stavili do znanja da kreću u borbu za titulu, koja donosi kvalifikacije za Ligu šampiona i za naše prilike ogroman novac od Uefe. Klubovi kojima se predviđa borba za opstanak nedvosmisleno ističu da im je cilj status standardnog prvoligaša i ka tom cilju nadaju se pojačanjima na polusezoni.

"Primjer Čelika nam jasno pokazuje da u Crnoj Gori nijedan klub ne može da računa na finansijsku stabilnost. Ono na šta u ovom trenutku sa sigurnošću računamo je 270.000 eura od Uefe za četiri utakmice u kvalifikacijama za Ligu Evrope", kazao je predsjednik Budućnosti Bojan Šarkić na predstavljanju novog trenera, Dragana Radojičića.

Drugi važan izvor prihoda na predstavljanju je precizno definisao sportski direktor „plavih” Nino Jovanović.

"Marko Burzanović je biser naše škole, ako ga do kraja izbrusimo, završili smo posao", jasan je Jovanović.

A da je i Fudbalski savez Crne Gore odraz klubova koji ga čine, potvrđuje vrijeme prelaznog roka. On je zaključen već 4. avgusta u ponoć, dok u najjačim ligama traje do kraja mjeseca. Razlog je očigledan - igrač koji strahuje da neće naći pravi angažman vani, potpisaće za neuporedivo gore uslove, a raskid ugovora pri pravoj ponudi donosi više od kompenzacija za treninge!

Sanjaju „evropsku Mladost”

Doći do uspjeha ekipom koja je kombinacija mladosti i iskustva, postavlja se kao preduslov jačanja, ali i opstanka domaćih klubova. U tom cilju reper svima je Mladost iz pretprošle sezone, koja je, za kvalitet naše lige, uz nevjerovatne rezultate u kvalifikacijama za Ligu Evrope, zaradila i od prodaje tandema zadnjih veznih igrača Takua i Sankovića, ali i novac od rada svoje škole prilikom transfera Stevana Jovetića iz Fiorentine u Siti.

Mladost je neuspješno prethodne sezone željela reprizu, dva puta je rekonstruisala tim i promijenila je tri trenera, ali... Prekratak rok za formiranje novog tima učinio je da „romantičari” samo potroše vrijeme, mada su izgubljenim finalom Kupa od Lovćena bili nadomak uspjeha. Sada su krenuli na vrijeme, a vjetar u leđa dao im je transfer najboljeg strijelca lige i mladog reprezentativca Stefana Mugoše u Kajzerslautern. Mladost ni stidljivo ne pominje borbu za trofeje, nema ni tradiciju, ali je jasna u želji da se plasira u Evropu. Konkurenti im ne vjeruju. Razlog - 11 novih, provjerenih igrača.

"Liga nakon svih silnih pojačanja u nekoliko klubova više neće biti tako izjednačena da svako može da pobijedi svakog. Ipak, Mladost je prvi favorit. Najveće pojačanje im je sjajni trenerski tandem Aleksandar Nedović - Srđan Nikić, koji igrača nikada ne ostavljaju u dilemi. Imaju sjajan odnos i znaju da izvuku maksimum iz ekipe. Naučio sam od njih da je najvažniji rad, pa je i stigao poziv za mladu reprezentaciju. To je šansa mladih igrača da se pokažu i pronađu inostrani angažman. Za starije igrače je važan izlazak kluba u Evropu, jer iako naša liga i nije tako loša i ima dobrih igrača, teško se kroz nju dolazi do dobrog ugovora vani", istakao je 20- godišnji zadnji vezni Goran Milojko, koji je radom sa Nedovićem u Grblju stigao do poziva selektora mladih Dušana Vlaisavljevića.

"Naravno da ne treba zaboraviti ni Lovćen ili Budućnost, jer Dragan Radojičić ima iskustvo u osvajanju titula, ali ipak tipujem na Mladost", smatra Milojko.

Mornaru, Beranama i Bokelju predviđaju borbu za opstanak

Najmanje šansi da naprave zapažen rezultat stručnjaci daju Mornaru, Beranama i Bokelju.

Sva tri kluba suočavaju se sa realnim problemima - Mornar je kasnio sa pripremama računajući na drugoligaški rang, Berane zbog višedecenijske upravljačke krize i poslovičnog nedostatka novca uslovljenog propašću privrede tog grada, dok je Bokeljima kamen o vratu tradicija povremenog prvoligaša i najnovija „afera Petković”.

Bonus video: