Kako će se Bregzit odraziti na Premijer ligu?

Fudbalska asocijacija Engleske vidi šansu u Bregzitu da poveća broj domaćih igrača, što bi po njihovom shvatanju moglo da dovede do jačanja nacionalnog tima
2462 pregleda 0 komentar(a)
Pogba i Marsijal, Francuzi u Mančester junajtedu, Foto: MATTHEW CHILDS
Pogba i Marsijal, Francuzi u Mančester junajtedu, Foto: MATTHEW CHILDS

Engleska Premijer liga egzistira u posebnoj sferi - odvojenoj od ostatka britanskog društva u najvećem dijelu, ali čak i najbolja liga na svijetu, kako je mnogi zovu, neće biti zaštićena od posljedica izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, 29. marta ove godine.

Za klubove, posebno one na vrhu, poslovanje na transfer-tržištu je ključno pitanje u postizanju uspjeha, ali bilo kakva ograničenja na slobodno kretanje ljudi koja proizlaze iz Bregzita neizbježno bi stvorila probleme.

Posljedica bi mogla da bude da fudbaleri koji potiču iz, recimo, Njemačke, Francuske ili Španije, budu tretirani jednako kao igrači koji dolaze iz zemalja van EU. U tom slučaju bi morali da zadovolje određene kriterijume za radnu dozvolu, a 2016. godine BBC je ustanovio da 332 igrača iz Premijer lige, Čempionšipa i škotskog Premijeršipa ne bi zadovoljila ove kriterijume.

Napuštanje Evropske unije znatno će da oteža dovođenje igrača uzrasta do 18 godina za klupske akademije. Regulacije Fife dozvoljavaju transfere fudbalera između 16 i 18 godina samo između klubova koji se nalaze u EU. Tako neki novi Sesk Fabregas iz Barselone neće moći da se pridruži Arsenalu.

Fudbalska asocijacija vidi šansu u Bregzitu da poveća broj domaćih igrača, što bi po njihovom shvatanju moglo da dovede do jačanja nacionalnog tima. Sa druge strane, predstavnici Premijer lige su odbacili ovakav pogled na situaciju, tvrdeći da ne postoje dokazi da bi to donijelo takve rezultate.

Kao dio svog plana, fudbalska asocijacija je predložila smanjenje broja stranih igrača sa 17 na 12 u svakom klubu. Igrač se ne smatra strancem ukoliko je igrao i trenirao za neki od britanskih klubova najmanje tri sezone, prije nego je navršio 21 godinu.

To pravilo omogućilo je Polu Pogbi da se kvalifikuje u grupu "domaćih" igrača, jer je sa 16 godina potpisao za Mančester junajted. Takođe se razmatra i da se granica od 21 godine, spusti na 18.

Osjetan pad "domaćih" zabilježen je od 1992, kada su 30 procenata igrača lige činili strani fudbaleri, dok ove godine oni sačinjavaju nevjerovatnih 67 posto.

Premijer liga ubjedljivo je najbogatija liga na svijetu, u sezoni 2016/17. ostvaren je rekordan prihod od preko pet milijardi eura, a od 20 najbogatijih klubova svijeta osam je engleskih.

Teže dovođenje inostranih igrača odraziće se i na televizijska prava.

Uzmimo primjer Totenhema i njegovog igrača Sona. Ukoliko ovaj Južnokoreanac ne bi igrao za Totenhem, u njegovoj domovini bi sasvim izvjesno opala zainteresovanost za Premijer ligu, pa bi televizijski zahtjevi za tom tržištu bili manje zastupljeni.

Još uvijek nije jasno da li će timovi biti prinuđeni da prodaju igrače koji se ne uklapaju u nova pravila.

Bonus video: