Partizan umjesto Zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona

Fudbalski klub Partizan naredne sezone igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, umjesto Crvene zvezde, koja je isključena iz evropskih takmičenja zbog kršenja finansijskog fer-pleja
0 komentar(a)
Partizan - Zvezda, Foto: Beta
Partizan - Zvezda, Foto: Beta
Ažurirano: 18.06.2014. 09:04h

Fudbalski klub Partizan naredne sezone igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, umjesto Crvene zvezde, koja je isključena iz evropskih takmičenja zbog kršenja finansijskog fer-pleja, saopštio je Fudbalski savez Srbije nakon sjednice Izvršnog odbora.

Na sjednici je odlučeno i da predstavnici Srbije u kvalifikacijama za Ligu Evrope budu osvajač Kupa Vojvodina i na osnovu plasmana na tabeli Jagodina i Čukarički .

"Takmičarski organi Evropske fudbalske unije (UEFA) zvanično su obavijestili FSS da će, po odustajanju Crvene zvezde od žalbe na odluku CFCB o eliminaciji sa evropske scene, Srbiju u narednoj sezoni u kvalifikacijama za Ligu šampiona predstavljati Partizan, a koji će takmičenje početi od drugog kola kvalifikacija", navodi se u saopštenju FSS.

Izvršni odbor FSS ocijenio je da je turneja seniorskog tima u SAD i Brazilu ispunila smisao zbog kojeg je organizovana, a to se pre svega odnosi na pripremu ekipe za predstojeće kvalifikacije za prvenstvo Evrope 2016 u Francuskoj, dok su mlađe selekcije zadovoljile postignutim u prethodnom periodu.

Donijet je i zaključak da je proljećni dio sezone Super lige protekao bez problema.

"Sudijskih grešaka na fudbalskim terenima širom Srbije je bilo, ali krivci su adekvatno i pravovremeno kažnjeni i nije zabilježen nijedan slučaj materijalne povrede pravila fudbalske igre", navodi se u saopštenju.

Najavljeno je i da će se sistem takmičenja mijenjati od sezone 2015/16, jer je obaveza po Zakonu o sportu da se sve promjene u tom segmentu uvode minimum godinu dana ranije.

"U ovom trenutku postoje dva predloga - promjene u okviru postojećeg modela sa 16 klubova i modifikovanje baraža. Stručna služba FSS će u narednih sedam dana predočiti i predstavnicima javnosti i fudbalskim radnicima ova dva predloga, koji će zatim biti upućeni na javnu raspravu".

Nije prihvaćen predlog Zajednice klubova Superlige Srbije oko odlaganja primjene odluke da svi elitni klubovi od sezone 2014/15 moraju da imaju reflektore na svojim stadionima.

Na sastanku je donijeta odluka da reprezentacija Srbije naredne dvije utakmice kao domaćin - prijateljsku protiv Francuske 7. septembra i kvalifikacionu za plasman na prvenstvo Evrope protiv Albanije 14. oktobra, odigra na stadionu Partizana.

"Prethodnih dana članovi Komisije UEFA za pregled stadiona na kojima će biti igrane utakmice kvalifikacija za šampionat u Francuskoj 2016, posjetili su Srbiju i obišli stadione - kandidate za domaćinstvo selekcije Srbije. Donijeta je odluka da se mečevi odigraju na stadionu Partizana, zbog lakše organizacije susreta, a FSS će u narednim danima aplicirati za adekvatne projekte UEFA kako bi bio riješen problem jačine osvjetljenja na stadionu Crvene zvezde i omogućeno da reprezentacija Srbije u budućnosti bude domaćn i na ovom objektu", poručili su iz FSS.

Bonus video: