Bezbolan, ali previsok

Poraz je bezbolan, u prijateljskoj utakmici koja je poslužila isključivo svrsi da se isprobaju novi fudbaleri, ali je na kraju ispao i previsok, s obzriom na odnos snaga…
14 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2014. 23:04h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Mini-turneja po srednjoj Evropi počela je porazom - Crna Gora je u “maloj velikoj Bratislavi”, kako glavnom gradu Slovačke tepa lokalno stanovništvo, izgubila sa “malih velikih” 2:0.

Sporni penal

Poraz nije neočekivan, ako se zna u kakvom je sastavu Crna Gora otputovala u Slovačku. Nije se, međutim, očekivalo da će biti dva razlike protiv takođe oslabljenog domaćina, niti da će poraz usmjeriti sudija. Posljki arbitar Frankovski vidio je ruku Vlada Božovića koja je iznenadila i domaće fudbalere, nakon čega ni sjajna parada Poleksića poslije šuta Vajsa iz penala nije spriječila vođstvo Slovaka.

Nekadašnjem vezisti Olimpijakosa lopta se, naime, savršeno vratila na peterac, što se ne promašuje ni vezanih očiju…

Takav način da se otputuje u poraz teško je pao našim fudbalerima, ravnopravnim sa domaćinom tokom većeg dijela meča, pa je čak i Branko Brnović morao da ulazi duboko u teren kako bih ih odvojio od sudije.

Kratkotrajna nervoza samo je na momenat podigla tenziju predstave koja je u svom preostalom dijelu opravdala karakter prijateljske – u bukvalnom smislu. Igralo se sporog ritma, tipično za kraj sezone dvije selekcije koje neće učestvovati na Svjetskom prvenstvu. Slovaci su se ipak potrudili da njihova partija bude uvjerljivija, pa su četiri minuta prije kraja rezevisti Mak i Jendrišek iskoristili seriju grešaka crnogorskog tima i gotovo se ušetali u gol za konačnih 2:0.

“Šarena” Crna Gora ostavila je bolji utisak u Senjecu nego što pokazuje konačan rezultat, u pojednim momentima bila je bolja od domaćina koji je napadao na mahove, čuvajući se valjda za važniju prijateljsku utakmicu protiv Rusije u Sankt Peterburgu za tri dana.

Klasa Jovetića, dopunjena sa nekoliko lucidnih poteza Vešovića i Vlada Božovića, posebno u prvom poluvremenu, ostavila je utisak Crne Gore kao tehnički bolje selekcije od Slovačke. Ipak, driblinzi se ne broje, već golovi, a Crnoj Gori je nedostajala je oštrina u napadu, pas koji siječe protivničku obranu, precizan udarac…

Najbliža golu, odnosno izjednačenju, Crna Gora je bila u 58. minutu. Jovetić je prošao sam i dobru šutrao lijevom nogom, lopta je “očešala” stativu, ali sa spoljne strane…

Popravni sa Iranom

Poraz je bezbolan, u prijateljskoj utakmici koja je poslužila isključivo svrsi da se isprobaju novi fudbaleri, ali je na kraju ispao i previsok, s obzriom na odnos snaga…

Jer, dobre pokušaje tokom meča imali su i Vlado Božović, potom sinoć ponajbolji Zverotić, Jovetić u tri navrata, a u finišu i rezervista Bošković.

Slovaci su osim golova bili opasni nakon udaraca iz daljine – Stok dva puta u prvom poluvremenu, te Mak u nastavku, stavili su na ozbiljan test golmana Poleksića.

Ipak, minuti kada je golove davao domaćin (sam finiš prvog i drugog poluvremena), govori o fizičkom padu crnogorskih fudbalera, uslovljenim nedostatkom takmičarskog ritma, te činjenicom da gro fudbalera nisu standardni u svojim klubovima.

Upravo u tom segmentu treba tražiti razlog za "uvjerljiv poraz u izjednačenoj utakmici".

Šansu za popravni Crna Gora će imati za tri dana u Gracu. Protivnik je još ozbiljniji – učesnik Mundijala Iran.

Slovačka – Crna Gora 2:0

Senjec – Stadion NTC. Gledalaca: 1.000. Sudija: Bartoš Frankovski (Poljska). Strijelci: Vajs u 45+1. i Jendrišek u 86. minutu. Žuti kartoni: Vukčević, Janković, V.Božović (Crna Gora).

Crna Gora: Poleksić 7, Zverotić 7, Simić 7, Baša 6,5 (Tomašević 6), Balić 6 (Đorđević), Janković 6 (Nikač), Vukčević 6, Bakić 6 (Bošković 6), Vešović 6,5 (Jovanović), V.Božović 6,5, Jovetić 7 (Zorić).

Slovačka: Dubravka 7 (Novota), Pekarik 6,5 , Đomber 7, Đurica 7, Čikoš 6,5, Pečovski 6,5, Guede 6,5, Šestak 6 (Silvestr), Vajs 6,5 (Sabo), Štok 7 (Jendrišek 7), Nemec 6,5 (Mak 7).

Galerija

Bonus video: