Konačno: Arsenal osvojio prvi trofej od 2005. godine

Tim Arsena Vengera pobijedio Hal sa 3:2 nakon produžetaka, iako je u prvih 10 minuta bio u minusu od dva gola
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2014. 19:12h

Devet godina trajao je post Arsenala, navijači su zaboravili kako se slavi trofej, a onda su u šokantnom meču protiv Hala u finalu FA kupa razbili maler - "tobdžije" su nakon produžetaka (3:2) osvojile najstarije takmičenje na planeti.

Tim Arsena Vengera je prošao kroz pakao na "Vembliju", jer je nakon osam minuta igre gubio sa 2:0 (strijelci Čester i Dejvis), a potom i preživjeli zicer za 3:0 koji je s gol-linije spasao Kjeran Gibs.

To je izgleda bio momenat koji je promijenio tok meča, pa je Arsenal odmah smanjio na 2:1 (Santi Kasorla iz slobodnog udarca) i od tog trenutka je krenula dominacija londonskog tima.

U drugom poluvremenu je Loran Košjelni "dohvatio" neriješen ishod, a Gibs promašio šansu za trijumf, koji je ispostavilo se samo odložen za produžetke.

U dodatnih pola sata je Olivije Žiru pogodio prečku glavom, a onda sredinom drugog produžetka petom majstorski asistirao Aronu Ramziju koji je pogodio mrežu i donio trofej...

"Gol za trijumf posvećujem menadžeru i navijačima, koji su vjerovali u nas kada nije išlo, kada su nas svi kritikovali", rekao je Ramzi.

Venger je slavio trofej koji je čekao toliko dugo...

"Htjeli smo trijumf po svaku cijenu, iako smo do njega morali da dođemo težim putem. Ovo je bitno za naš mladi tim - sada znaju da mogu da osvajaju trofeje. Poraz bi bio tragičan za nas, nismo htjeli da ga prihvatimo i rizikovali smo da bi došli do cilja", kazao je Venger.

Arsenalu je ovo 11. titula u FA kupu, a 5. u Vengerovoj eri.

Francuski trener je s Arsenalom od 1996. do danas osvojio ukupno 12 trofeja.

Menadžer Hala Stiv Brus je žalio što ovo nije bio istorijski dan za "tigrove":

"Želja, ambicija, odlučnost... Moji momci su imali sve to, ponosan sam na njih, iako svi žalimo. Mislim da kod prvog gola Arsenala nije bio faul, kod drugog da je bio gol aut, a ne korner. Ali, to je nebitno sada. Žao nam je što smo propustili šansu da i mi budemo dio istorije kao autsajder koji je osvojio ovo takmičenje. Ovog puta jednostavno nam se nije dalo", istakao je Brus.

Galerija

Bonus video: