Sutjeska sa Čelikom, vrijeme je za rasplet

Podatak da Čelik pobjedom ostaje u trci za titulu daje nikšićkom derbiju posebnu draž. Lak zadatak za Lovćen protiv Dečića
1 komentar(a)
Sutjeska, Foto: Ivan Petrušić
Sutjeska, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.05.2014. 09:58h

Vrijeme je za rasplet - u direktnom obračunu gradskih rivala Sutjeske i Čelika, po svemu sudeći otkloniće se dilema da li je aktuelni šampion najozbiljni kandidat za šampionski prsten, odnosno da li “metalurzi” imaju kvalitet da dodatno zakomplikuju i onako komplikovanu situaciju na vrhu tabele.

Tri kanditada (Sutjeska, Lovćen i Čelik), imaju svoju računicu u posljednja tri kola, iako ona je u potpunosti na strani Sutjeske, kojoj su za odbranu trofeja dovoljni remiji sa konkurentima Lovćenom i Čelikom, uz već upisanu pobjedu nad otpisanim Dečićem u posljednjem kolu.

Nikolić: Najbolji kad je najteže

"Očekuje nas težak zadatak protiv gradskog rivala. Čelik ima izuzetno kvalitetnu i iskusnu ekipu, koja zna da igra na rezultat. Već duže vrijeme ne znaju za neuspjeh, što znači da samopouzdanja imaju na pretek. Poraz od Budućnosti u prošlom kolu niko nije očekivao, zbog čega smo došli u situaciju da u preostala tri meča ne smijemo napraviti kiks. U svakom slučaju najvažnije je da o svojoj sudbini odlučujemo sami. Nadali smo se da će pitanje prvaka ranije biti riješeno, međutim, sada smo u prilici da dokažemo da smo najbolji tim u državi upravo protiv naših konkurenata. Pritisak postoji, ali dovoljno smo odgovorni da ispunimo postavljeni zadatak. Interesuju nas samo tri boda, što će biti lijepa uvertira pred naredni meč sa Lovćenom, gdje će se sve odlučiti", rekao je Jovan Nikolić, vezista Sutjeske.

Sa druge strane „metalurzi“ u dobrom raspoloženju dočekuju meč sa komšijama, jer su u posljednjih šest kola upisali pet bojeda, a malo je nedostajalo da prošle sedmice protiv Lovćena na Cetinju osvoje cijeli plijen i šampionske snove pretvore u realnost. Ipak, kako kažu, boriće se do samog kraja…

"Utakmica ima veliki značaj. Uostalom, derbi mečevi uvijek izazivaju veliku pažnju. Bodovi su potrebni i nama i komšijama, i to ovom meču daje posebnu draž. Mislim da prvenstvo neće biti odlučeno danas, ma koji rezultat bio. Do posljednjeg kola vladaće neizvjesnost. Potrudićemo se u preostala tri meča da ostvarimo maksimalan učinak, a gdje će nas to dovesti, vidjećemo. Da smo na početku proljećne sezone briljirali kao u finišu, sada bismo bili lideri. Znamo da naš protivnik ima kvalitet, ali isto tako najviše vjere imamo u sopstvene snage", istakao je Zijad Adrović, vezista Čelika.

Cetinjani se zagrijavaju za dva „finala”

Lovćen na Cetinju ima lak zadatak protiv već otpisanog Dečića, a četa Mojaša Radonjića zagrijaće se za odlučujuću sedmicu u sezoni.

Sedam dana u kojih se sve rješava - Cetinjani već u srijedu protiv Mladosti igraju finale Kupa, dok naredne subote u derbiju prvenstva protiv Sutjeske u Nikšiću rješavaju šampionsku trku.

U samo četiri dana Lovćen može da osvoji sve, ili da izgubi sve, ali prije toga treba dobiti Dečić...

"Utakmica protiv Dečića trenutno nam je najbitnija, jer uz pobjedu i teoretski obezbjeđujemo plasman u Ligu Evrope. Zbog toga, moramo biti maksimalno koncentrisani i ozbiljni. Nema opuštanja, jer utakmicu moramo riješiti kako treba, bez mučenja. No, svakako, nastojaćemo da se što manje istrošimo, odnosno da se u što većoj mjeri sačuvamo za finale Kupa u srijedu", rekao je Radonjić za sajt Lovćena.

Budućnost za Evropu

Nakon pobjeda nad vodećima, Lovćenom u Podgorici i Sutjeskom u Nikšiću, Budućnost danas protiv Mogrena ima šansu da napravi ključni korak ka Evropi.

U slučaju trijumfa, “plavi” bi gotovo osigurali četvrtu poziciju (donosi Evropu ako Lovćen osvoji Kup), a u slučaju poraza Čelika od Sutjeske - mogli bi trećeplasiranim “metalurzima” da se približe na samo dva boda...

"Iskreno, teško možemo da budemo treći, ali u svakom meču do kraja ići ćemo na pobjedu. Kompletni smo, ušli smo u seriju pobjeda i bićemo jako motivisani protiv Mogrena", kaže trener Goran Perišić.

Za razliku od Budućnosti, koja je podigla formu u finišu sezone, Petrovac se serijom loših rezultata (samo bod na posljednjih pet mečeva), značajni udaljio od evrozone. Petrovčani će danas protiv Mladosti pokušati da prekinu negativan niz.

"Idemo na sva tri boda i tu dileme nema. Znamo da je Mladost neugodan protivnik koji zna da odigra na rezultat, ali je na našoj strani iskustvo koje je neophodno u ovakvim mečevima. Ne očekujem pretjerano lijepu utakmicu, ali smatram da su tri boda blizu", rekao je kapiten Miloš Lakić.

Borbe za bijeg iz baraža

Mladost je prošle subote napokon pobjegla iz zone baraža, danas će pod Malim brdom pokušati da napravi ključni korak ka opstanku, četiri dana uoči finala Kupa.

"Idemo na noge ozbiljnoj ekipi Petrovca koja možda nema motiv kao mi. Imamo imperativ pobjede i borićemo se do kraja da izborimo mjesto van zone baraža", navodi vezista Mladosti Goran Burzanović.

Mjesto u zoni baraža Mladost je “ustupila” Mornaru, timu koji će danas protiv Grblja pokušati da prekine očajnu seriju od sedam mečeva bez pobjede.

"Igramo kući, gdje već dugo nismo savladani. Očekujem da tako bude i ovog puta", rekao je trener Barana Obren Sarić.

Na Trešnjici se sastaju Zeta i Rudar, a domaćin bi trijumfom vjerovatno prebrinuo sve brige...

"Ovo je utakmica sezone za nas, moramo da idemo na pobjedu jer bi nam ona donijela miran završetak prvenstva", istakao je Miloš M. Radulović.

Pljevljaci su bezbjedni...

"Moranje je na strani domaćina koji je i dalje u opasnoj zoni, što bi mogla da bude naša šansa za pozitivan rezultat. Naravno, biće teško kao što je uvijek na Trešnjici, ali bi do izražaja trebalo da dođe naš kvalitet i rasterećenost. Namjeru da osvojimo nove bodove, neće poremetiti ni odsustvo „požutjelog“ kapitena Vlahovića", ističe Blažo Igumanović.

Parovi

Danas

Čelik - Sutjeska (17.30)

Lovćen - Dečić (17.30)

Budućnost - Mogren (17.30)

Petrovac - Mladost (17.30)

Mornar - Grbalj (17.30)

Zeta - Rudar (17.30)

Bonus video: