Sutjeska protiv Budućnosti: Derbi koji ne blijedi

U posljednjih 11 međusobnih duela Sutjeska je samo jednom savladala Budućnost. Podgoričani su u tom periodu upisali čak osam pobjeda, uz svega dva remija, oba ove sezone
11 komentar(a)
Budućnost, Foto: Zoran Đurić
Budućnost, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.05.2014. 10:40h

Fudbaleri Sutjeske na korak su od osvajanja titule, četiri kola prije kraja imaju četiri boda više od Lovćena i na dobrom su putu da postanu prvi tim u nezavisnoj Crnoj Gori koji je odbranio šampionski pehar.

Ipak, nikšićki “plavo-bijeli” nešto duguju navijačima - pobjedu protiv Budućnosti!

Dva remija do sada

Ekipa Dragana Radojičića još ove sezone nije slavila u najvećem crnogorskom derbiju.

Mladi tim Budućnosti odolio je favoritu u oba dosadašnja duela, čak je i bio bliži pobjedi - u septembru prošle godine pod Goricom, kada je bilo 0:0, kao i u decembru kraj Bistrice (1:1).

Iako je upravo Budućnost najzaslužnija što je Sutjeska sa “plus četiri” ulazi u samu završnicu šampionata (zbog pobjede nad Lovćenom u prošlom kolu), Nikšićani će danas pokušati da objedine oba cilja - savladaju Budućnosti i - još važnije - stave jednu ruku na šampionski pehar.

"Susreti protiv Budućnosti uvijek su imali posebnu težinu. Naš protivnik ima mladu ekipu, koja želi da se nadigrava. Ipak, za nas je ova utakmica jako bitna. Jednostavno, ne smijemo zakazati. Moramo da osvojimo tri boda i još jednom potvrdimo da imamo najbolji tim u državi. Nećemo se obazirati na ostale rezultate, jer samo odlučujemo o svojoj sudbini. Poseban motiv za „ljutog“ rivala nije potreban. Nezavisno od položaja na tabeli, izrazitog favorita kada igraju Sutjeska i Budućnost nema. Očekujem da će sve linije u timu funkcionisati na najbolji mogući način i da ćemo uz pomoć navijača upisati dragocjene bodove. Gost zaslužuje respekt, ali, jasno je šta ga očekuje na terenu", rekao je Ivan Janjušević, golman Sutjeske.

Budućnost je prošle subote pomrsila račune Lovćenu, danas će pokušati da nešto slično uradi i ekipi Sutjeske, te napravi ključni korak u borbi za Evropu.

"Ovo je istinski, jedan i jedini pravi crnogorski derbi. Pred nama je veliki izazov i potrudićemo se da odgovorimo na najbolji mogući način. Kao i uvijek, mislimo o pobjedi, ali ne bi bili nezadovoljni ni neriješenim rezultatom. Razgovarao sam sa igračima tokom sedmice, primijetio sam veliku volju i želju da se dokažu u derbiju. Od njih tražim da pruže maksimum, i ništa drugo", kazao je trener Budućnosti Goran Perišić.

U posljednjih 11 međusobnih duela Sutjeska je samo jednom savladala Budućnost. Podgoričani su, s druge strane, u tom periodu upisali čak osam pobjeda, uz svega dva remija, oba ove sezone.

Čelik na Cetinju

Sutjeska protiv Budućnosti - prvi sa četvrtim, a Lovćen protiv Čelika - drugi sa trećim! Jedino kolo u sezoni u kojem se ukrštaju četiri vodeća tima na tabeli, na programu je danas u 17 sati.

Ishod duela na Obilića poljani mogao bi da ima velikog uticaja na vrh tabele. Lovćen želi da pobjedom zadrži korak sa Sutjeskom, a Ćelik da preuzme drugu poziciju.

Koliko god to djelovalo nerealno prije nekoliko kola, “metalurzi” bi trijumfom na Cetinju ostali u trci za titulu, posebno zbog toga što naredne subote igraju gradski derbi sa Sutjeskom.

"Poraz od Budućnosti nije ostavio traga kada su u pitanju naša razmišljanja i naš pristup utakmicama. Bili smo svjesni da seriiji pozitivnih rezultata jednom mora doći kraj, ali trijumf nad Čelikom ostavio bi nas u trci za titulu. Svjesni smo da nas čeka težak meč, Čelik ima ekipu koja može da se bori za titulu, ali daćemo sve od sebe da nastavimo pozitivan niz na domaćem terenu", kaže bek Lovćena Miloš Radunović.

Nakon što su obezbijedili evropsku vizu, fudbaleri Čelika u finišu sezone potpuno rasterećeno isčekuju mečeve sa komšijama na vrhu tabele.

"Potrudićemo se da naša serija traje što duže. Nemamo rezultatski imperativ jer smo ostvarili zacrtano. Očekujem da će meč sa Lovćenom biti interesantan, jer domaćin još uvijek gaji šampionske ambicije. Ipak, na Cetinje stižemo da im pokvarimo planove, a ista sudbina čeka gradskog rivala naredne sedmice. Sve mečeve do kraja sezone pokušaćemo da dobijemo, i time još jednom dokažemo da imamo tim za velike domete", rekao je Nikola Delibašić, golman Čelika.

Zanimljivo da nikad do sada u prvenstvenim okršajima dva tima nije slavio domaćin - Čelik je dva puta dobio u Nikšiću, isto koliko i Lovćen na Cetinju.

Osim vodeće četvorke, Petrovac i Rudar su jedine ekipe koje ne strepe za opstanak uoči posljednja četiri kola.

Petrovčani se još nadaju plasmanu u Evropu uoči današnjeg gostovanja Mogrenu.

"Biće teško jer je forma Mogrena u uzlaznoj putanji, ali mi još nismo odustali od Evrope. Dueli Petrovca i Mogrena su tradicionalno uzbudljivi", kaže vezista Petrovčana Lazar Martinović.

U Rudaru vjeruju da će novo gostovanje u Tuzima biti uspješnije nego nedavno kada su minimalno poraženi od domaćina.

"Dečić je na samom dnu tabele i u vrlo nezavidnoj situaciji i sigurno im je današnja utakmica posljednja nada. Međutim, i mi imamo svoju računicu, takođe su nam bodovi potrebni - kaže iskusni Dušan Nestorović.

Borba za opstanak u Budvi i na Starom aerodromu

Velike borbe vode se za izbjegavanje baraža. Mladost bi se u slučaju trijumfa nad Mornarom izjednačila sa Baranima na tabeli.

"Protiv Mornara ne smije da nam se dogodi igra kao protiv Zete, Ukoliko savladamo Mornar otvaraju se novi vidici", rekao je trener Mladosti, Radovan Kavaja.

Barani su u kontraritmu, bez pobjede na šest posljednjih duela.

"Uvijek smo protiv Mladosti na strani teško izlazili na kraj, možda je vrijeme da sreća bude na našoj strani", kaže trener Mornara Obren Sarić.

I Mogren se nada direktnom opstanku, koji je “daleko” četiri boda.

"Petrovac je jak protivnik, imamo veliki respekt prema njima, to je gradski derbi. Naš cilj je opstanak", kaže kapiten Mogrena Aleksandar Kapisoda.

Grbalj i Zeta sastaju se u Radanovićima, ko pobijedi prebrinuće sve brige...

"Imamo četiri boda više od najbližih pratioca koji su u zoni baraža i mislim da je ovo kolo krucijalno", navodi vezista Grblja Branislav Janković.

Parovi 30. kola

Sutjeska - Budućnost (17.00)

Lovćen - Čelik (17.00)

Mogren - Petrovac (17.00)

Mladost - Mornar (17.00)

Dečić - Rudar (17.00)

Grbalj - Zeta (17.00)

Bonus video: