Navijači Barnlija izbodeni, pretučeni i opljačkani u Grčkoj

Osim na ulicama, vatreno je bilo i na travnjaku, trener gostiju Šon Dajš je otvoreno napao slovenačkog sudiju Slavka Vinčića da je išao na ruku Grcima
0 komentar(a)
Olimpijakos navijači, Foto: Reuters
Olimpijakos navijači, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2018. 08:35h

Prva utakmica plej-of runde Lige Evrope između Olimpijakosa i Barnlija (3:1) imala je krvavu uvertiru na ulicama Pireja.

U Grčku je doputovalo oko hiljadu navijača Barnlija, kojem je ovo prva evropska sezona nakon 42 godine. Inače miroljubivi navijači engleskog tima mirno su sjedjeli u gradskim kafićima i pjevali, a haos je nastao kad su krenuli prema stadionu Karaiskakis, piše Indeks.

Grupu su presreli domaći huligani, poznati kao jedni od najratobornijih u Evropi, te ih izboli, pretukli i opljačkali. Jedan Englez je uboden nožem u grudi i prevezen je u bolnicu zajedno s još trojicom sunarodnjaka koji su brutalno pretučeni. Policija je zadržala i 23 engleska navijača, uglavnom zbog toga što su bili pijani, a Olimpijakos je ponudio Barnliju pomoć u zbrinjavanju njihovih navijača.

Osim na ulicama, vatreno je bilo i na travnjaku, gdje je trener gostiju Šon Dajš, koji inače nema dlake na jeziku, otvoreno napao slovenačkog sudiju Slavka Vinčića da je išao na ruku Grcima. Posebno se osvrnuo na situaciju iz tunela u poluvremenu koje je završilo 1:1.

"Vidjelo se da čekaju sudiju i onda su na njega vršili pritisak. Bilo je jasno da je njemu podlegao jer ste vidjeli na što je ličilo drugo poluvrijeme. Nadam se da će revanš biti malo pošteniji. Ne bih želio omalovažavati njihovu pobjedu, ali samo govorim istinu o onome što sam vidio", rekao je Dajš.

Olimpijakos je u 49. minutu poveo 2:1, a na 3:1 je u 60. povisio Fortunis iz penala koji je skrivio Gibson i dobio drugi žuti karton.

Bonus video: