Lovćen pod Goricom prvi put favorit

Budućnost se ne bori za titulu, ali može da utiče na šampionsku trku - danas čeka Lovćen, narednog vikenda gostuje Sutjesci
4 komentar(a)
Lovćen, Foto: Vesko Belojević
Lovćen, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 03.05.2014. 10:56h

Prvi put otkada se igra fudbal u nezavisnoj Crnoj Gori Lovćen stiže u Podgoricu na meč protiv Budućnosti - kao favorit.

Situacija je u minulih sedam godina bila obrnuta: Budućnost se borila za titulu, a Cetinjani uglavnom pokušavali da iznenade na najvećem stadionu, osvoje neki bod koji bi im pomogao u borbi za opstanak.

Pamti se, recimo, 2009. godina: Lovćen je na stadionu pod Goricom izvukao 1:1, što je bio jedan od ključnih kikseva Podgoričana u borbi za titulu koju je te sezone osvojio Mogren.

Budućnost kao da se “naljutila” na Lovćen zbog tog remija, pa je povezala 15 pobjeda nad Cetinjanima, računajući Kup i prvenstvo.

Krucijalno za Cetinjane

Ova nestvarna serija prekinuta je prekinutim utakmicama: dva posljednja duela Budućnosti i Lovćena pod Goricom nisu završena zbog šampionskog slavlja, ili revolta domaćih navijača. Lovćen je oba puta službeno dobio 3:0, mada je i na terenu u momentu prekida bio u vođstvu, oba puta...

Seriju trijumfa na najvećem stadionu izabranici Mojaša Radonjića pokušaće da nastave danas - kada su im bodovi možda i najpotrebniji.

Okršaj najvećeg i najstarijeg crnogorskog kluba igra se u 14 časova, pred TV kamerama. Dva i po sata kasnije Sutjeska će pod Malim brdom protiv Petrovca igrati za očuvanje prvog mjesta, ili povećanje bodovne zalihe u odnosu na Lovćen, koja sada iznosi jedan bod.

"Idemo u Podgoricu da se nadigravamo. Za njih je ovo izuzetno važna utakmica jer žele da izbore plasman u Evropu. Ipak, nama je cilj da ostanemo u trci za titulu i zato se moramo potruditi da osvojimo tri boda. Na Kup meču protiv Petrovca mnogo smo se potrošili, ostavili smo srce na terenu i uložili mnogo snage, ali vjerujem da ćemo sjutra pružiti još dobro izdanje", kaže ofanzivac Lovćena Draško Božović, nekadašnji veliki talenat Budućnosti.

"Utakmica kao i svaka druga, za koju se ne pripremam posebno u odnosu na ostale. Naravno, drago mi je što ću igrati pod Goricom, jer je to najljepši i, što se tiče uslova, najbolji stadion u Crnoj Gori", dodaje Božović.

Budućnost može da odluči prvaka

Budućnost se ne bori za titulu, već za plasman u Evropu, ali može da odluči šampiona - “plavi” u dva vezana meča igraju sa pretedentima za tron, Lovćenom pod Goricom i Sutjeskom u Nikšiću.

"Mi bismo najviše voljeli da pobijedimo i Lovćen i Sutjesku, pa da oni međusobno riješe ko će biti prvak", kaže bek Budućnosti Risto Radunović.

Bilo to realno ili ne, tek Budućnost nije odustala od borbe za Evropu...

"Pobjeda nam je od velikog značaja i daćemo sve od sebe da odigramo disciplinovanu utakmicu. Rezultati i igre Lovćena su za svako poštovanje, ali daćemo sve od sebe i vjerujemo u dobar rezultat", kaže Radunović, koji priznaje da mu pomalo nedostaje borba za titulu.

"Klub se opredijelio za igrače iz svoje škole i logično je da rezultati ne mogu da dođu odmah. Za takav korak treba malo strpljenja, ali očekujem već sljedeće godine da se titula vrati u naše vitrine, jer je Budućnost najveći klub u Crnoj Gori", zaključuje Radunović.

Trećeplasirani Čelik igra kod kuće protiv “fenjeraša”, Dečića...

"Od prvog minuta moramo biti maksimalno ozbiljni. Što prije damo gol Dečiću, lakše ćemo utakmicu privesti kraju. Gostima sigurno ne odgovara remi, i to je dobra prilika da se odigra otvoren meč", rekao je Darko Bulatović, defanzivac Čelika.

Sutjeska putuje u Petrovac po ključne bodove u šampionskoj trci

Sutjeska je prošlog vikenda pobjedom nad Mornarom prekinula seriju od tri uzastopna remija, a danas ide u Petrovac na jedno od ključnih gostovanja kada je u pitanju borba za šampionsku tituku...

"Meč sa Petrovcem u ovom trenutku je najvažniji. Očekuje nas težak zadatak, protiv nezgodnog rivala. Ipak, bodovi su nam prijeko potrebni, rekao bih kao nikada do sada. Ne smijemo dozvoliti domaćinu preuzme kontrolu nad utakmicom. Jednostavno, od prvog minuta moramo nametnuti naš sti igre. Uostalom, ako želimo da odbranimo tron pobjeda se nameće sama po sebi. Nakon današnjeg kola neke stvari mogu biti jasnije, ali daleko od toga da će nešto biti riješeno", rekao je Srđan Bečelić, defanzivac Sutjeske.

Petrovac je izgubio korak, nakon pada na 5. poziciju u prvenstvu i eliminacije iz polufinala Kupa od Lovćena, ali će se potruditi da se danas vrati u trku za Evropu.

Rudar protiv Grblja za bijeg iz opasne zone

Eventualnim trijumfom nad Grbljem, Pljevljaci bi pet kola prije kraja definitivno pobjegli iz opasne zone, što bi im omogućilo da finiš prvenstva odigraju bez nervoze i za dušu navijača, ove godine uskraćenih za uzbuđenja koja donosi borba za trofeje.

"Ušli smo u prilično dobru seriju pobjeda kod kuće i remija na gostovanjima, pa nema razloga da tako ne ostane i nakon današnjeg duela. Tačno je da je Grbalj često znao da nas iznenadi pod Golubinjom, da vrijede pokazali su i pobjedom u Tuzima, ali mi se čini da smo ipak kvalitetnija ekipa i da danas ne bi smjelo da bude dileme ko će trijumfovati. Uostalom, neka se ponove i igra i rezultat sa proljećne premijere u Radanovićima (Rudar slavio 3:1), i bićemo apsolutno zadovoljni", kaže iskusni golman pljevaljskog prvoligaša, Miloš Radanović.

Tek u samoj završnici prvenstva svima je postalo jasno koliko je važno osvojiti svaki bod. Naročito onim timovima koji vode grčevitu borbu za opstanak. Mornar je ovog proljeća, naročito na domaćem terenu dokazao da sa njim nema šale.

Ipak, ove sezone je kvalitet toliko izjednačen da vas samo jedna loša partija može vratiti u opasnu zonu. Ili, nasuprot tome, dovesti na prag zacrtanog cilja. Upravo zato su mečevi sa direktnim rivalima od krucijalne važnosti, jer se jednim “udarcem“ mogu ostavriti dva cilja.

"Što je najvažnije uglavnom smo kompletni, ali i igramo na domaćem terenu gdje se niko, ali baš niko već odavno nije naigrao fudbala. Iako nam dolazi tradicionalno neugodan rival, kome su bodovi potrebni, možda i više nego nama, mi moramo pokušati da osvojimo sva tri. Pokazali smo već ove sezone da znamo kako da pariramo Mogrenu, i mislim da će tako biti i ovoga puta", rekao je pomoćni trener Barana Zoran Đurašković.

Parovi 29. kola

Danas

BUDUĆNOST - LOVĆEN (14, TV)

Sudija: Pavle Radovanović (Podgorica)

ČELIK - DEČIĆ (16.30)

Sudija: Miloš Savović (Podgorica)

PETROVAC - SUTJESKA (16.30)

Sudija: Milovan Milačić (Podgorica)

MORNAR - MOGREN (16.30)

Sudija: Aleksandar Marković (Cetinje)

ZETA - MLADOST (16.30)

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

RUDAR - GRBALJ (16.30)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

Bonus video: