Čelzi protiv Atletika: Druga epizoda fudbalskog rata

"Tim koji se dobro ne brani nema mnogo šansi da pobijedi. Ekipa bez balansa u igri u suštini onda i nije ekipa", rekao je Murinjo
61 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2014. 11:48h

U Madridu je prije osam dana viđen fudbalski rat, Žoze Murinjo je (kako su svjetski mediji opisali meč na "Kalderonu") uspješno parkirao autobus pred golom svog tima...

Specijalni je nešto slično uradio i na "Enfildu" protiv Liverpula u nedjelju i vjerovatno mu oteo titulu, ali večeras je potrebno nešto više - iz tog autobusa Murinjovi vojnici moraju da se rastrče i napadnu "kolćonerose", jer nakon madridskih 0:0 Čelziju ne preostaje ništa drugo sem da juri da postigne (makar) gol.

Pred fudbalskim revolucionarom iz Setubala je, dakle, zadatak da drugačijom strategijom nego u prvom meču pronađe način da se plasira u finale, iako će menadžer Čelzija vjerovatno do posljednjeg momenta braniti teoriju da sadašnji sastav "plavaca" nema kapacitet da osvoji nijedan trofej ove sezone.

Ali, to je Murinjo, to je njegov stil, s tim što u ovom dvomeču na suparničkoj klupi ima jednako harizmatičnog i temperamentnog učenika - Dijega Simeonea.

Argentinac je u prvom duelu možda izgubio bitku s Portugalcem, jer je prije svega njegov tim bio natjeran da igra onako kako ne želi Ćolo.

Ipak, 0:0 je rezultat koji Atletiku daje šanse (reklo bi se sasvim realne) da zablista na "Stamford bridžu" i plasira se u prvo finale ovog takmičenja još od 1974. godine.

Murinjo: Igrači su bitni, ne menadžeri

Na jučerašnjem treningu Čelzija bili su i Petr Čeh i Džon Teri, iako je Murinjo prije nekoliko dana rekao da strahuje da su završili sezonu. Takođe, za večeras su spremni i Samuel Eto i Eden Azar, dok je Bane Ivanović odradio meč suspenzije. Sve to govori da je Čelzi mnogo jači nego pred prvu utakmicu.

"Petr, da li si spreman?", pitali su čuvara mreže novinari.

"Naravno", odgovorio je Čeh.

Žoze Murinjo je sinoć poslije 20 časova počeo da odgovara na pitanja medija, a prvo je bilo vezano za Azara.

"Spreman je, igraće ako ja odlučim. Biće ovo težak revanš, ali neće ga ni dobiti ni izgubiti menadžeri. Igrači su ti koji se nalaze na terenu i od kojih sve zavisi. Možda odluči jedan gol, jer ovo je nokaut faza, sitni detalji prave razliku", rekao je Murinjo i pojasnio da se divi Atletiku.

"Kada neko dođe tako blizu da osvoji prvenstvo, zaslužuje poštovanje. Od mene ga imaju, rade sjajan posao".

Novinare je zanimala defanzivna taktika iz prethodnih mečeva, a Portugalac je imao spreman odgovor.

"Tim koji se dobro ne brani nema mnogo šansi da pobijedi. Ekipa bez balansa u igri u suštini onda i nije ekipa", rekao je Murinjo.

Simeone: Imaćemo problema

Atletiko je sve bliže tituli u Primeri, plasman u finale Lige šampiona bi bio potvrda da manji madridski tim ima snagu da izađe iz španskih i okvira Lige Evrope i zablista i na najvećoj smotri.

"Takmičimo se protiv veoma moćnog tima. Vidjeli ste kako su rotirali sa sastavom i pobijedili Liverpul. Stvoriće nam puno problema", rekao je Simeone, koji je prije dva dana napunio 44 godine.

U Atletiku neće biti suspendovanog Gabija, ali je pozicija zadnjeg veznog dobro pokrivena - Mario Suares i Tijago su više puta ove sezone dokazali da mogu da zaustave sve protivnike i u ligi i u Evropi.

"Očekujem drugačiju utakmicu od one u Madridu. Vjerujem da će se Čelzi otvoriti, da će se potruditi da postigne gol. Onda će i nama biti lakše", kazao je Dijego Kosta.

Arda Turan, jedan od malobrojnih igrača Atletika koji potezom može da riješi sve, pričao je o sličnosti Simeonea i Murinja.

"Oni su najbolji treneri, normalno je da vode taktičku bitku. Mislim da rezultat 0:0 ne daje prednost nikom, tako da nemamo šta da branimo. Ginućemo na svakom dijelu terena i izboriti finale", samouvjeren je turski fudbaler.

Galerija

Bonus video: