Brendan Rodžers: Šenklijevim koracima za fudbalsku vječnost

Irac se našao u pjesmi, u stihu u kome je Šenkli, za rekordnih 20 mjeseci. Za 20 dana ćemo saznati da li će se naći i na zastavi pet legendi
58 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2014. 18:07h

Rodžersov debi na klupi Liverpula ličio je na izbacivanje iz kreveta pod hladan tuš.

Bio je iznenadan, neprijatan i bolan, ali nimalo slučajan.

Kako su Gera i drugari skidali paučinu sa rašlji na osunčanom Hotornsu, zjenice Brendana Rodžersa su se skupljale pred zadatkom koji je upravo postajao planina.

Zbunjena gomila „mrtvog drveta“ u crvenom (dead wood, rekli bi na Ostrvu) nasukala se tog 18. Avgusta 2012. o svaki ozbiljniji napad Vest Broma.

Upravo smijenjeni pomoćni trener Liverpula, Stiv Klark, nasmijan je dočekao kraj meča.

Ovo vjerovatno ne bi bilo bitno da ovaj čovjek nije najozbiljniji radnik britanskog fudbala, lica kome su, praktično, amputirani svi mišići.

Igrači Liverpula sporo su se adaptirali Rodžersove ideje: Slavlje Vest Broma (FOTO: Reuters)

„Jedan Brendan Rodžers, samo je jedan Brendan Rodžers...“, pulsirao je ironično stadion.

„Igrači su bili sjajni, nisam mogao više da tražim...Danas su mi dali sve“, kazao je Rodžers u dahu, žureći ka svlačionici.

Ostaje nejasno koga je pokušao da prevari tog popodneva (i sljedećih 5, tamo do oktobra i prve pobjede), ali pored očigledne, ali prosute na terenu fudbalske ideje, ovo je bila lijepa indicija o kakvom se menadžeru radi.

Brendan Rodžers danas je, samo 20 mjeseci kasnije, na ivici vječnosti – na ivici one crvene zastave koji Kop tako ponosno širi, a na kojoj redom: Šenkli, Pejzli, Fagan, Keni i Rafa.

Šta je uradio Rodžers sa Liverpulom? Novinski naslovi prethodnih dana kažu – čudo. Rodžers mađioničar. Mesija. Čudotvorac.

Izdvojićemo, manje – više respektivno, deset odluka koje je Rodžers donio tokom kratkog mandata (u kojima, zapravo, ničeg magičnog), a zahvaljujući kojima Liverpul danas na prvom mjestu PL.

A sve je počelo jutra nakon Vest Broma...

Amputacija „mrtvog drveta“

Prvi zadatak Brendana Rodžersa koji je vlasnička struktura FSG-a stavila na sto bio je možda najmanje prijatan.

Američki duo Henri – Verner koji je samo godinu ranije Liverpul spasio bankrota, očigledno nedovoljno upoznat sa praksom u engleskom fudbalu, doslovce je bio šokiran kada se upoznao sa platnom listom fudbalera tog kluba.

Primjera radi Stjuart Dauning, čovjek opjevan svojom nesposobnošću, u 36 utakmica nije uspio zabilježiti niti gol, niti asistenciju, a ne baš ni sjajnog voljnog momenta, zarađivao je cijelih 70.000 funti nedjeljeno.

Na Rodžersu je bilo da počne sa amputacijom onoga što je jelo Liverpul u banci i na terenu.

Kaže da ga se Rodžers "tek tako otarasio": Dauning (FOTO:Reuters)

Tako su redom, pored pomenutog Dauninga, klub počeli „oslobađati“ Akvilani (90 hiljada funti), Kol (90), Kajt (70), Maksi (70), Belami (70), Adam (50), Kerol (85), Rejna (100)...

Nisu svi napustili klub ćutke i bez poneke otrovne pecke, ali rez je morao biti napravljen. Računica je da je Liverpul ovim potezom uštedio blizu 20 miliona funti nedjeljnih plata na godišnjem nivou.

Politika je danas u klubu po ovom pitanju mnogo zdravija. Svaki igrač ima svoju glavnicu koja je fiksna, a pokazanim na terenu zarađuje bonuse. Boljim ugovorom se nagrađuju oni koji to zasluže.

Dovođenje Staridža i Kutinja

Četiri dana prije zatvaranja fudbalske berze pojavila se informacija da je Liverpulov tim u pregovorima sa milanskim Interom. Šira javnost se spremala za Snajdera koji je već bio na izlaznim vratima, da bi iz dogovora „ispao“ samo dvadesetogodišnji Kutinjo.

Krhki Brazilac koštao je 8 ipo miliona funti. Osporavan transfer dvadesetogišnjaka ispostaviće se kao pun pogodak.

Gol možda vrijedan titule: Kutinjo slavi protiv Sitija (FOTO: Reuters)

Sjajne vizije, prefinjenog dodira, još uvijek ne tako dobre kondicije, donio je Liverpulu novu dimenziju u igri. A prošle nedjelje i pobjedu u najvećoj utakmici od finala LŠ 2007. godine.

Danijel Staridž, biser mlađih kategorija, zaglavljen u klubovima koji za igrače na njegovim pozicijama izdvajaju i po 50 miliona funti, dobio je 2. Januara 2013.posljednju šansu. I iskoristio je.

U tandemu sa Suarezom profiliše se u jednog od najboljih u Evropi. Oborio je rekord Liverpula po broju mečeva potrebnih za 20 golova, ostavljajući mnoge legende tog kluba iza sebe. Na 26 mečeva ove godine postigao je impresivnih 20 golova, uz sedam asistencija.

Nova uloga za Stivena Džerarda

„Box to box“ supernova na zalasku karijere dobio je novu ulogu, koja će istu značajno produžiti.

Za razliku od klasičnog zadnjeg veznog, ili onog veznog čija je uloga da stane na loptu, „Central pivot“ pozicija objedinjuje i kombinuje niz potrebnih kvaliteta, kako ofanzivnih tako defanzivnih.

Kapiten se usudio ponovo sanjati (FOTO: Reuters)

Konstantna mobilnost u potrazi za pravim pozicioniranjem u odnosu na protivnike i bekove uza sebe iziskuje godine iskustva, inteligencije i osjećaja za prostor, čega Stivi ima na pretek.

Što brže pivot primi loptu, iskontroliše je, a onda je precizno proslijedi, efektivniji je napad ekipe. Stiven Džerard se pokazao kao fantastičan balanser, spona napada i odbrane, pa je ove godine, prvi put u karijeri zabilježio i dabl-dabl – 13 golova i 10 asistencija.

Zadržavanje Suareza

Ispostaviće se da je Stiven Džerard odigrao presudnu ulogu u ubjeđivanju Suareza da ostane, barem po riječima Urugvajca, ali je ovo jedna od najvećih pobjeda Brendana Rodžersa. Zašto je ovo bilo tako teško?

Luis Suarez je, možda neukusna kvalifikacija, ali, bolesno ambiciozan fudbaler, koji prosto ne bira način da dođe onog nivoa koji želi. U trenutku kada je „prerastao“ Ajaks desio se incident sa suparničkim igračem kojeg je ujeo, a potom bio banovan.

U trenutku kada je već bio među 5 fudbalera svijeta u (tek) sedmoplasiranom Liverpulu desio se incident sa Ivanovićem. Oni smjeli će reći - nimalo slučajno sve.

Rodžers ispunio obećanje: Livepul se bori za titulu (FOTO: Reuters)

Rodžers ni u jednom trenutku nije gubio konce. Brinuo je o ugledu kluba koji je prijetio da bude narušen konstantnim gunđanjem Urugvajca, kontrolisao je bijes fanova koji je rastao iz dana u dan, a ovoga neumorno ubjeđivao da sve što želi od kluba (borbu za trofeje, bolje saigrače, bolju platu...) može dobiti i od Liverpula, samo ako mu da još jednu šansu.

Suarez danas na svom kontu ima 29 golova, najbolji je igrač Evrope, a Liverpul favorit za titulu.

Oživljavanje tradicije

Jedna od prvih stvari koje je Rodžers uradio po dolasku u klub bila je skidanje bijelih mreža sa golova i postavljanje crvenih.

Na oko, estetska promjena, zapravo početak i fizičke restauracije onog ambijenta koji je Enfild krasio dok je bio neosvojiva evropska tvrđava.

Sljedeće na redu bilo je re-postavljanje originalnog This is Anfield znaka iz 1974. godine, a kako je to bilo i tokom dana slave korner zastavice su danas u obliku trougla sa ispisanim LFC.

Ono na čemu Rodžers uvijek insistira i što se toliko često, poput mantre, ponavlja jeste da je svaki čovjek u klubu jednako bitan. Jednako onaj koji vam diže rampu pri ulasku u Melvud kao heroj vikenda, onaj koji daje pobjedonosni gol protiv Sitija.

Ideja male fudbalske države koji je podigao Bil Šenkli.

Jedinstvo je ključ: Minut ćutanja za žrtve Hilzboroa(FOTO: Reuters)

Brendan Rodžers je, za razliku od prethodnih menadžera savršeno svjestan da je većina stvari koje Liverpul treba, zapravo tu negdje, ispod jednog ili dva sloja prašine, samo je potrebno zagrebati na pravo mjesto.

Manje ili više uspješni prehodnici, lišeni senzibileteta za takve detalje, često su krivili vlasnike, nedostatak novca, lošu sreću...

Danas svi u Liverpulu vuku u jednom smjeru.

Vraćanje samopouzdanja

"On nas čini 3 metra visokim", kazao je nedavno Tešeira, opisujući Rodžersa kao nevjerovatnog motivatora.

Rodžersova vjera u igrače nije formalna i samo deklarativna.

Kaže to i mladi Portugalac koji je debitovao na gostovanju protiv Fulama na samom kraju meča dok rezultat još uvijek bio neriješen.

Motivacija je ključ: Rodžers pozdravlja Minjolea (FOTO: Beta/AP)

"On je nevjerovatna osoba. Nevjerovatno fudbalski obrazovan", kaže Tešeira za liverpulski Eho.

"On zna kako da priča sa fudbalerima i dobije ono što želi od njih".

Upravo je to rečenica koju ćete tako često čuti od igrača Liverpula.

Promocija mladih fudbalera

U 180 strana ideja budućnosti kluba, Rodžers je u intervjuu za posao bio jasan povodom svoje vizije.

"Prvo, osvojićemo što više trofeja. To je veća slika".

"Druga stvar, igraćemo atraktivan, napadački fudbal. I treće, najvažnije, kroz sistem ćemo "provući" što više mladih fudbalera možemo".

Mladi sastav Liverpula tek čekaju veliki dani: Sterling i Staridž (FOTO:Beta/AP)

Malo ljudi bi samo sezonu ranije pretpostavlo da će mladi i osporavani Henderson postati najkorišćenija karika tima, još manje je mislilo da će se 19-godišnji Sterling profilisati u najboljeg na svojoj poziciji (trenutno i u ligi), a da li stvarno treba brojati one koji su vjerovali da će Flanagan uopšte biti u prvom timu.

Sa još uvijek 21 godinom, Kutinjo je prethodnog vikenda srušio Siti.

Henderson je ove godine za svoje napadače stvorio 60 šansi (koliko u dvije sezone prije ove), najviše u ligi, Sterling dribla više i bolje nego prošle godine (2.6 driblinga po meču naspram 1.9), a značajno manje gubi loptu (1.6 puta naspram 2.7 po meču), dodajući kontu i 5 golova.

Flanagan je duplirao broj klizećih startova u odnosu na 2011-2012 kampanju, prekidao je suparničke napada više, a sve to čineći značajno manje prekršaja.

Trenutno prvi na tabeli, tim Livepula najmlađi je u ligi.

Fer plej i pobjede sa stilom

"Probaćemo da uradimo na pravi način", rekao je Rodžers za Dejli Miror, "Ponosan sam na pobjede izvojevane na najsportskiji način".

"Ako nas pogledate - na čelu smo Premijer lige, baš kao što smo na čelu Fer plej lige".

"Mi ne okružujemo sudije. Želimo da pobijedimo, ali to pokazuje našu ideju ponašanja".

Želi pobjede sa mnogo klase: Rodžers (FOTO: Reuters)

"To su vrijednosti ovog kluba. To je klub koji je osvojio mnogo trofeja u prošlosti, ali uvijek sa mnogo klase i humanosti".

"Jednu riječ imam na umu otkako sam ovdje: Klasa. Meni je to bitno - rastaurirati te vrijednosti"

Taktika

Redsi pod vođstvom Rodžersa igraju direktan fudbal, fudbal čiji je svaki dodir, kretanje sa i bez lopte svrsishodno i podređeno većem cilju.

Igrači, iako to možda nije bio inicijalni Rodžersov trend, provode manje vremena na lopti, stvarajući veliki broj dobrih prilika za postizanje gola.

Poređenja radi, Liverpul ove godine bilježi 417 pasova po meču, naspram prošlogodišnjih 432.

Ono na šta upućuje ova mala, ali značajna promjena, jeste i da je, poput igrača, Rodžers sam spreman na adaptaciju filozofije.

Posjed manji, efikasnost veća: Igrači Liverpula (FOTO: Beta/AP)

U odnosu prošlogodišnju igru na posjed, Liverpul je danas mnogo konkretniji na suparničkoj polovini, kliničkiji u posljednjoj trećini terena, sa igrom koja blago podsjeća na Murinjov "prvi" Čelzi.

Efikasnost je sada na značajno većem nivou, preciznost šuteva, takođe. Liverpul se u toj kategoriji, za razliku od prošlogodišnjeg 13. mjesta (44%) sada nalazi na drugom mjestu sa 50%.

Pasovi su, dakle, redukovani, ali po potrebi su tu. Tako je, nedavno, izjednačujućem golu protiv Kardifa prethodila jednomunutna akcija od ukupno 24 pasa.

Sam ljubitelj španskog fudbala, Rodžers je uspio u onome u čemu su kolege sa Ostrva tako lijene - kontinentalizaciji fudbala.

Zbog te činjenice Rodžers predstavlja prvog čovjeka novog trenerskog talasa.

Bez alibija

Američki vlasnici, oprezni sa novcem, što uvijek nailazi na odbojnost sve razmaženije fudbalske publike, ostavili su Rodžersa bez nekoliko zvučnijih pojačanja.

Rodžers redom nije dobio "ekstra funtu" za Miktarijana, Vilijana, Salaha, Konopljanku...

Džon Henri sa suprugom Lindom Picuti (FOTO:Beta/AP)

Sigurno i sam gnijevan, za razliku od Beniteza, nije se fokusirao na traženje alibija u šturim investicijama, već na postojeći roster koji je zastrašujuće kratak.

Pravdao je vlasnike, ubjeđujući navijače da je tim sa kojim raspolaže dovoljno dobar. Za šta, pitali su se mnogi.

Sa timom koji u rotaciji ima svega 15-ak igrača, a sa 10 njih koji su van terena bili četiri i više nedjelja zbog povreda i suspenzija (Suarez, Staridž, Kutinjo...) trenutna pozicija na tabeli ravna je nevjerovatnoj.

Ime Brendana Rodžersa danas se pjeva na Kopu.

Irac se našao u pjesmi, u stihu u kome je Šenkli, za rekordnih 20 mjeseci. Za dvadeset dana ćemo saznati da li će se naći i na zastavi pet legendi.

Ono što je sigrno jeste da Kop rijetko griješi u procjeni.

Galerija

Bonus video: