Dva puta vas nisam pobijedio, stvarno?

"Kada smo igrali na „Vembliju“ bili ste fantastično organizovani u defanzivi. Nismo mogli da vas probijemo, a sjećam se da ste imali i fantastičnog golmana", kaže Kapelo
64 pregleda 9 komentar(a)
Fabio Kapelo, Englezi, Foto: Savo Prelević
Fabio Kapelo, Englezi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2014. 13:28h

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Nica - Stari lisac Fabio Kapelo pokušaće da sa Rusijom uradi ono što dva puta nije uspio vodeći Englesku - da pobijedi Crnu Goru.

Jedan od najvećih stratega evorpskog fudbala u posljednje dvije decenije nije se baš obradovao novom susretu sa selekcijom koju još nije pobijedio, iako priznaje da Podgoricu pamti po lijepom - kao grad u kojem je izborio plasman na Evropsko prvenstvo 2012. (čuvenih 2:2 koje su obradovale i nas).

Na konstataciju da je dobio treću šansu da prvi put pobijedi Crnu Goru, ogovorio je uz malu ironiju:

"Dva puta vas nisam pobijedio, stvarno"?

Njegov ciničan osmijeh kao da je krio poruku - dobiću vas ovaj put!

Savićević i Ibrahimović

Don Fabio, ipak, mnogo respektuje Crnu Goru. To govori svaka njegova rečenica i tu nema prostora za ironiju. Naročito nakon 0:0 na Vembliju i 2:2 pod Goricom, dok je vodio Engleze.

Sada, tri godine kasnije, na žrijebu za Euro u Nici, u selektorskoj fotelji Rusije, susret sa Švedskom i Crnom Gorom, pobudio je kod Kapela dvije asocijacije - Zlatan Ibrahimović i Dejan Savićević. Upravo je njih dvojicu spomenuo odmah nakon žrijeba, u razgovoru za „Vijesti“.

"Ibrahimovića sam trenirao u Juventusu. Nismo se čuli odavno, ali ga mnogo respektujem - fantastičan fudbaler. Crna Gora? Da, da, tu je moj prijatelj, Savićević".

  • Jeste li razgovarali nakon žrijeba?

"Mi uvijek razgovaramo".

  • Po čemu pamtite utakmice sa Crnom Gorom?

"Kada smo igrali na „Vembliju“ bili ste fantastično organizovani u defanzivi. Nismo mogli da vas probijemo, a sjećam se da ste imali i fantastičnog golmana. Crna Gora je na toj utakmici pokazala da nije dobra samo na domaćem terenu, kada napada sa fudbalerima visoke klase, već i da zna da kvalitetno odigra u gostima. U Podgorici je bila puno lakša utakmica za nas, jer nam je i bod bio dovoljan da se plasiramo na Evropsko prvenstvo".

  • Na koje fudbalere ćete posebno obratiti pažnju?

"Ne volim da pričam o imenima, ponoviću da Crna Gora ima veoma dobar tim, visokog kvaliteta, i da će nam biti teško, isto kao i protiv Švedske i Austrije".

  • Da li ćete tražiti savjet od vašeg bivšeg fudbalera i direktora u Realu, Peđe Mijatovića?

"Očekivao sam to pitanje (osmijeh). Ponoviću vam da Crna Gora ima dobar tim, fudbalere visoke klase i da nam neće biti lako".

  • Jeste li pratili Crnu Goru u kvalifikacijama za Mundijal?

"Znam da ste dugo bili prvi i da ste do samog kraja bili u igri za plasman na Evropsko prvenstvo, a to dovoljno govori o kvalitetu".

  • Ko je najveći rival Rusije u grupi?

"Ovdje nema favorita, a četiri tima su vrlo ujednačena - Rusija, Crna Gora, Švedska i Austrija. Biće to teške i neizvjesne kvalifikacije sa vrlo izbalansiranim timovima. Švedsku i Crnu Goru dobro poznajem, protiv Austrije nikada nisam imao priliku da vodim tim, ali znam da je i to nezgodna ekipa. Biće teško i uzbudljivo".

Najteže su tri posljednje grupe

  • Niste prezadovoljni?

"Moglo je i lakše. Tri posljednje grupe su teže od ostalih, a Rusija je u jednoj od njih".

  • Nedavno ste produžili ugovor sa Rusijom, znači da ste zadovoljni u Moskvi?

"Napravili smo uspjeh direktnim plasmanom na Mundijal, ispred jakog Portugala, ali ne želimo da se zaustavimo. Iako grupa na Svjetskom prvenstvu, sa Belgijom, Korejom i Alžirom, nije tako jednostavna kako je neki predstavljaju".

Bonus video: