Neprofitni, a obrt veći od milijarde

Madriđani i Katalonci su najbogatiji klubovi na svijetu, ali su registrovani, vjerovali ili ne, kao neprofitne sportske organizacije, iako godišnje obrnu milijarde eura!
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2013. 17:43h

Nekoliko španskih klubova našlo se pod istragom Evropske komisije zbog konflikta interesa i povlašćenog položaja u poreskoj politici. Među klubovima koje će komisija istraživati su i oni najveći - Real i Barselona.

Madriđani i Katalonci su najbogatiji klubovi na svijetu, ali su registrovani, vjerovali ili ne, kao neprofitne sportske organizacije, iako godišnje obrnu milijarde eura!

Vlasnici dva španska giganta su, takozvani - sosiosi, ili navijači - što im obezbjeđuje povlašćen položaj u poreskoj politici, pokazala je opsežna analiza, koju je sprovela Evropska komisija.

Godinama se skuplja materijal i došlo je vrijeme da se pokrene istraga, na čijem će čelu biti Španac Hoakin Almunija, komesar za takmičenja Evropske unije...

"Evropska komisija otvorila je istragu da bi razjasnila da li postoji zloupotreba u načinu finansiranja i poslovanja određenih španskih profesionalnih klubova, te da li se radi o kršenju pravila Evropske unije. Profesionalni klubovi moraju da finansiraju svoje poslovanje i pokrivaju troškove, a ne da imaju povlastice u plaćanju poreza - kazao je Hoakin Almunija.

Mediji navode da su Real i Barselona, kao i Atletik Bilbao, Osasuna i Valensija, na osnovu poreskih olakšica uštedjeli, a državu, odnosno Evropsku uniju oštetili za više milijardi eura.

Španski državni organi stali su u zaštitu svojih klubova...

"Naši poreski zakoni su strožiji nego u većini zemalja Evropske unije i nema govora o bilo kakvim olakšicama. Klubovi su prošle godine platili preko 170 miliona eura na ime poreza. Želio bih da čujem objašnjenje i poređenje sa, recimo, Njemačkom, Engleskom i Francuskom. Tvrdim da su naši zakoni i precizniji i sveobuhvatniji - izjavio je Migel Kardenal, ministar sporta Španije.

Poseban postupak Evropska komisija pokrenula je protiv Reala i sprege kraljevskog kluba sa gradskim vlastima Madrida.

U pitanju je kontroverzni posao u kome je Real prodao zemljište na kome se nalazio trening centar za 22,7 miliona eura gradu Madridu. Vrijednost zemljišta je 1998. godine procijenjena na 595 hiljada eura.

Galerija

Bonus video: