Sutjeska u Pljevlja po jesenju titulu

Slavlje aktuelnog šampiona može da pomuti gradski rival Čelik, koji će zimovati kao lider ako savlada Mogren na svom terenu, a Sutjeska izgubi od Rudara.
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2013. 10:43h

Mečevima 17. kola danas se spušta zavjesa na jesenji dio sezone u Telekom 1. CFL.

Lider Sutjeska putuje u Pljevlja i ukoliko zabilježi pobjedu, ili osvoji bod, postaće prva ekipa u istoriji crnogorskog šampionata koja je dvije godine zaredom osvojila jesenju titulu.

Slavlje aktuelnog šampiona može da pomuti gradski rival Čelik, koji će zimovati kao lider ako savlada Mogren na svom terenu, a Sutjeska izgubi od Rudara.

Šansu da se učvrste u vrhu tabele u posljednjem kolu prvog dijela prvenstva imaju Lovćen, koji dočekuje Mornar, Petrovac koji gostuje Zeti, ali i Budućnost, koja u jednom od derbija kola čeka Grbalj pod Goricom.

Ne daju gradskom rivalu da im preotme tron

U jednom od najvažnijih, ako ne i najvažnijem meču u jesenjoj polusezoni, fudbaleri Sutjeske odlučni su da sačuvaju tron. Izabranici Dragana Radojičića žele da pobjedom u Pljevljima odbrane jesenju krunu, koju će na zatvaranju polusezone pokušati da im preotme gradski rival, Čelik reklo bi se - onda kada je najslađe.

Ipak, kako poručuju iz redova aktuelnog šampiona, najbitnije je da sami odlučuju o svojoj sudbini.

"Da smo u prošlom kolu savladali Budućnost, sve bi bilo lakše. Ipak, nećemo se obazirati na ono što je bilo, već na ono što će biti. Čeka nas novih 90 minuta, gdje ćemo dati sve od sebe da savladamo Rudar i zimsku pauzu dočekamo na mjestu koje nam s pravom i pripada. Sigurno da će domaćin pokušati da se pobjedom oprosti od svojih navijača, ali kvalitet je na našoj strani i to moramo opravdati na terenu. Nalazimo se u situaciji da sami odlučujemo o svojoj sudbini i to je vrlo bitno", kaže Nikola Stijepović, defanzivac Sutjeske.

Mornar je u srijedu odolio pod Golubinjom, a da li će Rudar na istom terenu odoljeti aktuelnom šampionu i lideru, možda i jesenjem prvaku, pokazaće današnjih 90 minuta. Iza Rudara je serija od četiri utakmice bez poraza, domaćini su, pa se čini da i optimizam ima sasvim realno pokriće.

"Protiv Mornara nije bilo tako loše, ali sa Sutjeskom mora znatno, znatno bolje ako mislimo da uspješno okončamo jesen. Posebno se to odnosi na ofanzivu, odnosno realizaciju, gdje često imamo velikih teškoća. Tu je i još jedan problem – umor ili bolje reći određeni nedostatak svježine u odnosu na Nikšićane, pošto su oni u srijedu odmarali a mi „orali“ po teškom terenu. Ali, to nije, niti smije biti alibi. Jednostavno, isprsićemo se, pružiti maksimum i pokušati da osvojimo tri važna boda. Uostalom, ne priznajemo nijednoj ekipi da je mnogo kvalitetnija od nas, pa se nikoga i ne plašimo", kaže trener Rudara Mirko Marić.

Čeliku ostalo prvenstvo, Mogren još bez centa

Čelik se u srijedu oprostio od Kupa, svog omiljenog takmičenja, pa je “metalurzima” do kraja sezone preostalo da preko prvenstva izbore vizu za Evropu.

Sticaj okolnosti mogao bi nakon današnjeg meča sa Mogrenom da im donese čak i jesenju titulu. Prvi preduslov je da savladaju Budvane.

"Potrebno je da se igrači povrate nakon neuspjeha u Kupu. Moramo zbiti redove i pokušati da odreagujemo na najbolji mogući način. Neće biti lako, znajući da su Budvani prekinuli lošu seriju, a samo je bilo pitanje trenutka kada će se vratiti na pravi put. Moramo imati na umu činjenicu da možemo biti jesenji prvaci. Naravno, ne zavisi sve od nas. Najvažnije je da osvojimo tri boda, protiv ekipe koja je prije početka sezone bila glavni favorit za visok plasman", rekao je Dejan Miljanić, pomoćni trener Čelika.

Seriju od pet poraza u prvenstvu Mogren je prekinuo u srijedu u Kupu, čime je makar malo sanirana jedna od najgorih polusezona budvanskog kluba posljednjih godina.

"Nije lako igrati bez para, ali stegnućemo se i odigrati još jedno kolo. Vjerujem da je pobjeda protiv Grblja pozitivno uticala na nas i da će se to pokazati na terenu. Idemo da se izigramo, bez imperativa", kaže Milan Đurišić, ofanzivni vezista Mogrena.

Ilinčić: Već smo premašili planove

Mladi vezista Budućnosti Marko Ilinčić donio je bod Budućnosti u derbiju protiv Sutjeske prošle nedjelje u Nikšiću, spektakularnim udarcem sa preko 20 metara. Njegov gol odlučio je i prvi meč sa Grbljem, današnjim protivnikom Budućnosti, u avgustu u Radanovićima (0:1).

Da se današnja utakmica igra u Engleskoj, njegovo ime našlo bi se u tradicionalnoj rubrici tamošnjih medija “player to watch” (igrač na koga treba obratiti pažnju) kojom se, između ostalog, najavljuje susret.

"Želimo da pobjedom završimo polusezonu, u kojoj smo već premašili planove, jer je malo ko očekivao da ćemo biti tako blizu vrha. Bilo bi fenomenalno kada bismo u sav dosadašnji učinak upisali još tri boda. Optimizam uliva i činjenica da nam se vraćaju standardni Ćetković i Rogošić, kojih nije bilo u Nikšiću zbog povrede i kartona", kaže Ilinčić.

Budućnost bi se pobjedom protiv Grblja vjerovatno “ugurala” na treću ili četvrtu poziciju na kraju jeseni, u zavisnosti od rezultata konkurenata. A bez obzira na poziciju, sa tri boda bi bila bliža vrhu.

"Neće biti lako, protivnik je neugodan, a poznato je da kući igramo slabije nego na strani. Ne znam koji je razlog, pritisak sigurno nije, jer smo rasterećeni u svakom meču. Kako god, pokušaćemo maksimalnim zalaganjem da osvojimo bodove i prekinemo loš niz kod kuće. Pobjeda bi nam dala odličnu poziciju da na proljeće napadnemo visok plasman, da makar igramo kvalifikacije za Ligu Evrope", ističe Ilinčić.

Svaki gol i svaki meč, kako kaže, popravlja mu samopouzdanje.

"Trudim se na svakom treningu i na svakom meču da nešto naučim, da budem još bolji. Kada uz to dođu i golovi, onda je sve mnogo lakše - zaključuje 18-godišnji vezista, strijelac tri gola ove sezone.

Grbljani stižu u Podgoricu destabilizovani ispadanjem iz Kupa od Mogrena, ali i bez povrijeđenih kapitena Igora Radusinovića i veziste Petra Vukčevića.

"Atmosfera u timu i uopšte u klubu se maksimalno pogoršala nakon ispadanja iz Kupa i nije ni na približnom nivou kao prije, ali to ne znači da nećemo dati maksimum i da nećemo pokušati da osvojimo bodove", kaže vezista Grblja Dejan Bogdanović.

Lovćen zaokružuje sjajnu polusezonu

Fudbaleri Lovćena bi pobjedom nad Mornarom na Cetinju zaokružili sjajnu polusezonu, ali i godinu uopšte, s obzirom na to da su u velikom stilu odigrali drugi dio prošle sezone.

"Treći smo na tabeli, plasirali smo se u polufinale Kupa, bilo bi sjajno kada bismo završili godinu još jednom pobjedom. Čeka nas teška utakmica protiv Mornara kojem je svaki bod bitan - kaže napadač Cetinjana Luka Merdović.

Barani su osvojili četiri boda u posljednja dva kola, čime su najavili bijeg sa dna.

"Čeka nas teško gostovanje, ali i mi se pitamo. Želimo da ovu polusezonu okončamo na najbolji mogući način", izjavio je trener Mornara Obren Sarić.

Petrovac, koji gostuje Zeti, je u sličnoj poziciji kao Lovćen - na diobi trećeg mjesta, uz ovjeren plasman u polufinale Kupa.

"Pokazali smo da smo ozbiljan tim koji u svakom trenutku zna kako da odgovori postojećem zadatku. Neće nam biti lako u Golubovcima, znajući da Zeta ima kvalitet i potencijal da savlada svakog, naročito na domaćem terenu", rekao je pomoćni trener Petrovca Rudolf-Roki Marčić.

Mladost i Dečić igraju derbi začelja - utakmicu od krucijalnog značaja za oba tima.

"Prolaz u polufinale Kupa protiv Čelika nam je značajno popravio raspoloženje, koje će trajati i tokom pauze ako danas osvojimo tri boda", kaže vezista Mladosti Balša Božović.

"Forma nam je u usponu i nadamo se pozitivnom rezultatu, a to bi svakako bio i remi. Mladost će uraditi sve da ne ode na pauzu kao posljednja, ali mislim da smo u prednosti makar što se tiče forme - riječi su najboljeg strijelca Tuzana Vula Vujačića.

Parovi

MLADOST - DEČIĆ (13 h)

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

ČELIK - MOGREN (13)

Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

LOVĆEN - MORNAR (13)

Sudija: Milovan Milačić (Podgorica)

ZETA - PETROVAC (13)

Sudija: Vladan Kojović (Podgorica)

RUDAR - SUTJESKA (13)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

BUDUĆNOST - GRBALJ (13)

Sudija: Pavle Radovanović (Podgorica)

Bonus video: