Francuzi traže melem za šamar iz Kijeva

„Trikolorima” sada, četiri godine poslije scena koje su fudbalski svijet okrenule protiv Francuske, treba upravo pomoć sa neba da eliminišu Ukrajinu
1 komentar(a)
Francuska, Foto: Beta/AP
Francuska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.11.2013. 13:48h

Ne tako daleko Francuska je proglašena velesilom, prije svega van terena nakon čuvene krađe protiv Republike Irske i gola rukom Tijerija Anrija koji je pogurao na Svjetsko prvenstvo 2010.

„Trikolorima” sada, četiri godine poslije scena koje su fudbalski svijet okrenule protiv Francuske, treba upravo pomoć sa neba da eliminišu Ukrajinu.

Ukrajinci imaju fenomenalan rezultat iz Kijeva (2:0), u tih 90 minuta su potpuno otupili oštrice napada protivnika, pa je pitanje pred revanš kako Didije Dešam može da stvori paklenu mašineriju koja bi dala makar dva gola u regularnom toku, uz to i sačuvala svoju mrežu, te tako oživjela šanse da može da ode na Svjetsko prvenstvo.

Šveđani su spremni na sve da anuliraju minus od jednog gola (1:0) iz Portugala i uzdaju se u neko novo čudo Zlatana Ibrahimovića, dok Hrvatska nema pravo na grešku protiv Islanda, nakon što u Rejkjaviku nije bilo golova.

Istovremeno, Rumuni u Bukureštu moraju od prvog sekunda da napadnu Grke ako žele da šanse za Brazil održe realnim - Heleni su u petak u Atini slavili sa 3:1...

Žiru: Izginućemo...

A, koga mora da napadne Francuska? Naspram sebe ima ekipu koja nije izgubila od oktobra prošle godine (i meča sa Crnom Gorom u Kijevu) i koja nije primila gol 730 minuta - posljednji put je to bilo u pobjedi nad Moldavijom u martu.

Takođe, nikada nijedna reprezentacija u baražu nije anulirala minus od dva gola, što jasno govori u kakvoj su situaciji Francuzi.

"Izginućemo ako treba. Da, ostavićemo sve što imamo jer se ne odričemo Mundijala. Znamo da smo podbacili u Kijevu, ali još možemo da ispravimo situaciju", rekao je napadač Olivije Žiru.

Francuzima prijeti da propuste prvo veliko takmičenje još od Mundijala 1994. Nesumnjivo, bio bi to veliki šamar za takvu fudbalsku naciju.

"Dobili smo jak šamar u prvom meču. Ukrajina je odigrala vrhunski meč, a mi smo samo igrali i nismo radili ništa - pojasnio je Dešam, koji je već sada prežaljen od strane francuske javnosti.

Ukrajinci, s druge strane, očekuju napade domaćina u talasima.

"Svi znaju da Francuska ima jedan od najboljih timova u Evropi. Očekuje nas težak meč. Sigurno će nas napasti od prvog minuta, a na nama je da odbijemo taj prvi nalet. Vjerujem da bi potom bilo lakše", rekao je defanzivac Ruslan Rotan.

Franka Riberija nije bilo nigdje u prvom meču, zasluge za to je pokupio Artem Fedetskij.

- Ako se plasiramo na Svjetsko prvenstvo možda Fedetskij dobije Zlatnu loptu - našalio se Rotan na račun Riberija.

Posljednja Ibrina šansa

Za 32-godišnjeg Ibrahimovića je ovo gotovo sigurno posljednja šansa da ode na Mundijal, čiji je bio bio učesnik 2002. i 2006. godine.

A, pritisak je i na selektoru Eriku Hamrenu - ugovor mu ističe na kraju godine i biće produžen jedino ako eliminiše Portugal.

"Dešavalo mi se to i u klubovima. Nije lako kada znate da vam ostaje malo vremena do smjene ako ne pobijedite. Ali, o tome ne mislim puno, fokusiran sam na utakmicu koja može da nas pretvori u heroje", kazao je Hamren i najavio da će njegov tim drugačije igrati nego u Lisabonu:

"U prvoj utakmici je bilo previše dugih lopti na Zlatana i Elmandera. Nismo imali mnogo energije, napadali smo s malo igrača. Sada treba da budemo pametniji kada imamo loptu u nogama".

Kristijano Ronaldo je na samo tri gola od najboljeg portugalskog strijelca ikada Pedra Paulete koji je dao 47 pogodaka. Selektor Paulo Bento ne bi imao ništa protiv da se CR7 večeras makar za gol ili dva približi Pauleti...

"I u petak i kroz kvalifikacije smo stvarali mnogo šansi, ali nam je neefikasnost veliki problem. Nadam se da ćemo sve naplatiti u Stokholmu", istakao je Bento.

Hrvatska protiv islandskog zida

Islanđani su uznemirili Hrvatsku jer je malo ko očekivao da će „vatreni” naići na tako žestok otpor (iako su skoro cijelo drugo poluvrijeme imali igrača više) u Rejkjaviku.

Ali, Hrvati i dalje imaju dobru situaciju - bilo kakva pobjeda ih vodi na Mundijal.

"Nije prvi meč bio tako loš kako izgleda, iako smo napadali pogrešno. Kada se uvukla nervoza počeli smo da igramo dugim loptama, kao da smo zaboravili da su Islanđani upravo tu najsigurniji. U revanšu će biti drugačije, uvjeren sam da idemo u Brazil", optimista je selektor Hrvatske Niko Kovač.

A Lars Lagerbek će, kako ističu hrvatski mediji, parkirati autobus ispred svog gola i čekati šansu iz kontranapada.

"Poštujem Hrvatsku, u pitanju je velika ekipa. A mi? Nemamo šta da izgubimo u ovom revanšu, a valjda nešto govori i podatak da smo u kvalifikacijama izgubili samo jednu utakmicu u gostima", poručio je iskusni stručnjak Lagerbek.

Velike šanse za Mundijal se daju i Grcima.

"Idemo u Bukurešt kao da je prvi meč završen 0:0. Opet ćemo igrati da pobijedimo. Vjerujem da će nas Rumuni napasti od prvog minuta i pokušati da daju gol što je prije moguće", rekao je grčki napadač Konstandinos Mitroglu.

Bonus video: