Brazilci razmatraju da oduzmu državljanstvo Dijegu Košti

Pravno odjeljenje CBF-a navelo je da za to postoji osnov i da će "djelovati silom" da se takav slučaj ne ponovi u budućnosti.
2 komentar(a)
Dijego Kosta, Foto: Reuters
Dijego Kosta, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2013. 19:02h

Fudbalski savez Brazila (CBF) objavio je danas da razmatra da uputi zahtjev državnim organima za poništavanje državljanstva Dijegu Košti jer je izabrao da igra za reprezentaciju Španije.

Pravno odjeljenje CBF-a navelo je da za to postoji osnov i da će "djelovati silom" da se takav slučaj ne ponovi u budućnosti.

Brazilci su optužili Španiju da je pritiskala napadača Atletiko Madrida da izabere da nastupa za tu zemlju, a kao jedan od razloga navedene su finansije.

Selektor reprezentacije Brazila Luis Felipe Skolari rekao je da je razočaran zbog Koštine odluke.

"Brazilski igrač koji odbije da nasi dres svoje reprezentacije i učestvuje na Svjetskom prvenstvu u svojoj zemlji može slobodno da se automatski otkaže. Košta je okrenuo leđa snu koji sanjaju milioni ljudi, da predstavljaju petostruke šampione na Mundijalu u Brazilu", rekao je Skolari brazilskim medijima.

Košta (25) je u martu debitovao za reprezentaciju Brazila u prijateljskoj utakmici protiv Italije. On je potom ipak odlučio da nastupa za Španiju, zemlju u kojoj igra klupski fudbal od 2007.

Košta je ove sezone postao nova zvijezda španskog fudbala pošto je za Atletiko postigao 13 golova na 13 utakmica, a priliku da debituje za novi nacionalni tim imaće u novembru.

Košta: Nadam se razumevanju, Španija mi je sve pružila

Dijego je ocijenio da će biti poštovan njegov izbor da igra za reprezentaciju Španije, jer je to zemlja koja mu je sve pružila.

"Nadam se da će ljudi razumjeti i poštovati moju odluku, jer mi je bilo veoma teško da izaberem između zemlje u kojoj sam rođen i zemlje koja mi je pružila sve", rekao je Brazilac španskim medijima.

Košta je odlučio da nastupa za reprezentaciju Španije, a ne Brazil u kojem je rođen i za koji je u martu odigrao jednu prijateljsku utakmicu.

"Nadam se razumijevanju, jer nemam ništa protiv Brazila. Tamo mi je porodicu i to je zemlja u kojoj sam rođen. Nadam se da će mi Bog dozvoliti da živim u Brazilu u budućnosti", kazao je Košta.

Ovaj 25-godišnji napadač, koji je tokom sezone postao nova zvezda španskog fudbala, imaće priliku da debituje za novi nacionalni tim u novembru protiv Južne Afrike u prijateljskom duelu.

Bonus video: