Martino ili Anćeloti osvajaju srca navijača

Iako je Real neporažen u pet posljednjih derbija sa Barselonom - dva remija i tri pobjede, “blaugrana” je favorit
6 komentar(a)
Barselona-Real, Foto: Reuters
Barselona-Real, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.10.2013. 09:48h

Barselona je imala puno uspjeha protiv Reala u eri Pepa Gvardiole, a onda je sve promijenio Žoze Murinjo. Tek, jedan od najvećih derbija na svijetu i bez rivalstva i harizme velikih trenera je u centru sportskih svjetskih zbivanja.

O tome svjedoči i broj akreditovanih novinara koji prelazi 700 iz 136 medija i 30 zemalja. Katalonski “El Mundo deportivo” je u najavi večerašnjeg 166. “el klasika”, koji počinje u 18 sati na “Nou kampu”, dao kartu svijeta sa satnicom početka derbija u najvećim gradovima svih kontinenata.

A iako je Real neporažen u pet posljednjih derbija sa Barselonom - dva remija i tri pobjede, “blaugrana” je favorit. Na klupi Reala više nije Žoze Murinjo koji je dobio dva posljednja derbija, a Barselona je lider sa novim trenerom Gerardom Martinom. I Karlu Anćelotiju će današnji derbi biti “vatreno krštenje”.

"Derbi dolazi u pravom trenutku jer smo u posljednjoj sedmici značajno popravili igru, a možemo igrati još bolje. Ja ne vidim favorita u ovom duelu, ali svi misle da je to Barselona. Ne mislim da je to loše za nas. U posljednjim mečevima Real je pod vođstvom Murinja pobjeđivao i mislim da imamo šansu da nastavimo. Pogotovo, jer i Martinu nije lako da u debiju pripremi ekipu za derbi, nakon posla Gvardiole i Tita Vilanove", smatra Karlo Anćeloti.

On je najavio da će najskuplji igrač svih vremena, Velšanin Garet Bejl biti starter.

U Barseloni su sklonili fudbalere i nije bilo reakcija pred derbi. Ipak, španski novinari su uspjeli da dođu do spiska od 20 igrača na koje Tata Martino računa za utakmicu svih utakmica. Među njima je i Đererd Pike, koji je imao problema sa tetivom, ali je izdržao posljednji trening.

Ipak, Martino se pojavio na konferenciji za novinare, ali za razliku od Anćelotija nije bio pričljiv.

"Tim za derbi odredili smo još prije utakmice sa Milanom u Ligi šampiona. Tačno je da nismo dobili dvije posljednje utakmice, ali nismo igrali loše. Moramo samo biti malo brži pri realizaciji šansi. Nadamo se da ćemo to popraviti. Najbitnije je da u pripremi napada ne izgubimo loptu, jer Real je jako opasan iz prekida i u realizaciji kontri", naglasio je Martino.

A u moru bivših asova i trenera koji su kontaktirani pred derbi, posebno mjesto dato je legendi Reala, Predragu Mijatoviću.

"U svjetskom fudbalu nemate toliko zanimljivih duela. Klasiko je najljepša stvar koju možete da vidite. Ekipe su dobre, posjeduju igrače visokog kvaliteta, ali nijedna nema izrazitu prednost. U ovakvim utakmicama ne možete da pravite planove i idete na remi, već samo na pobjedu", smatra Mijatović.

Majkrosoft Bernabeu

A naredni “el klasiko”, koji je planiran za 23. mart naredne godine, mogao bi da se odigra na stadionu “Majkrosoft Bernabeu”. Španski mediji, naime, javljaju da su u toku pregovori čelnika Reala i Bila Gejtsa oko sponzorstva, po kome bi stadion u Madridu dobio i prefiks po kompjuterskom gigantu.

Vrijednost ugovora sigurno bi bila više stotina miliona eura, a trajanje ne manje od deset godina. Ne bi to bio prvi slučaj, naravno - u Njemačkoj već imamo Alijanc i Veltins arene, u Engleskoj - Emirejts i Itihad stadione...

“Kraljevski” klub samo ne bi pristao da se potpuno ukine naziv koji je stadion dobio po nekadašnjem igraču, treneru i predsjedniku.

Bonus video: