Nastavak rivalstva Čelika i Budućnosti nakon kontraverznog finala Kupa

Dijelom zbog borbe za vrh, a dijelom zbog navijačkog kolorita, Budućnost i Čelik izgradili su prošle godine novo rivalstvo
0 komentar(a)
Raspopović, Foto: Luka Zeković
Raspopović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.10.2013. 09:55h

Nakon velike, pozitivne nade protiv Engleske, pa negativnog pražnjenja protiv Moldavije, crnogorski fudbal vraća se u realnost, i tako će biti sve do maja naredne godine - nastavljaju se utakmice Telekom 1. CFL.

Mečevi 11. kola domaćeg šampionata donose dva velika derbija, prvi danas u Nikšiću gdje se sastaju Čelik i Budućnost, a drugi sjutra u Budvi, gdje Mogren dočekuje Sutjesku uz TC prenos.

Možda je neko očekivao da to budu četiri tima koji će voditi glavnu ulogu u prvenstvu, ali im je, makar na startu, računicu pomutio Petrovac, koji je nakon 10 kola drugi na tabeli, ali samo zbog slabije gol-razlike od Petrovca.

Razlika samo bod

Dijelom zbog borbe za vrh, a dijelom zbog navijačkog kolorita, Budućnost i Čelik izgradili su prošle godine novo rivalstvo na crnogorskoj klupskoj sceni.

Nakon tri utakmice u prvenstvu (jedna pobjeda Budućnosti i dva remija) sve je kulminiralo u finalu Kupa, koje je jedva privedeno kraju zbog nezadovoljstva Nikšićana sudijskim odlukama, te incidenata na tribinama.

Danas u Nikšiću, na stadionu kraj Bistrice, ovo rivalstvo ulazi u drugu sezonu. Čelik je sjajno počeo prvenstvo i nakon deset kola nalazi se na vrhu, iako u posljednja tri meča nije postigao gol (dva poraza i remi).

Na drugoj strani, i podmlađena Budućnost, koja ima samo bod manje od “metalurga” rezultatima u posljednjim kolima (četiri pobjede na pet mečeva) doprinijela je da to bude derbi u pravom smislu.

"U odnosu na start šampionata Budućnost sada igra znatno bolje i ima pojedince, poput Ćetkovića i Burzanovića, koji u svakom trenutku mogu da riješe meč. Znamo odakle nam prijeti najveća opasnost i na te stvari moramo posebno obratiti pažnju. Poseban motiv za današnju utakmicu nam ne treba i očekujem da protiv Budućnosti prekinemo seriju loših rezultata - rekao je Željko Ćeha, koji će u odsustvu suspendovanog Slavoljuba Bubanje voditi ekipu u narednih pet kola.

Zbog kartona u timu Čelika neće biti Mujdragića, odnosno Darka Bulatovića zbog prehlade.

Budućnost u Nikšić stiže kompletna, nema samo povrijeđenog Bojića.

"Vrlo bitan meč za nas, jer bi nas eventualna pobjeda baš približila vrhu. Igraćemo odgovorno i organizovano, strpljivo od početka. Nadam se da ćemo iskoristiti šanse da dođemo do povoljnog rezultata. Igramo protiv uigrane ekipe i neće biti lako, ali jako smo motivisani i je jedva čekamo da počne", kaže lijevi bek Risto Radunović.

Petrovac u Baru

Sjajnu seriju od četiri uzastopne pobjede fudbaleri Petrovca pokušaće da nastave u Baru, u jadranskom derbiju protiv Mornara,

"Ne zavaramo se da ćemo sada kao lideri imati lak posao u Baru. Ulog je veliki, znamo za dobru tradiciju kada gostujemo u Baru, ali je ostavljamo po strani", jasan je pomoćni trener Petrovca Rudolf Marčić.

Novi trener Mladosti Goran Milojević ima težak zadatak na debiju - u Podgoricu stiže Grbalj, koji je u prošlom kolu srušio lidera na tebeli, ekipu Čelika.

"Ako ponovimo igru i odnos iz utakmice protiv Čelika mozemo do pozitivnog rezultata, iako Mladost ima mnogo veći kvalitet nego što to pokazuje tabela", kaže Igor Radusinović, defanzivac Grblja.

Lovćen će protiv Rudara pokušati da upiše drugi uzastopni trijumf kod kuće, a Pljevljaci drugu vezanu pobjedu na strani.

"Lovćen je odlična ekipa i sigurno nam neće biti lako na Cetinju. Međutim, mi nemamo mnogo izbora, moramo pružiti maksimum, jer drugačije ne možemo računati na uspjeh", kaže pomoćni trener Rudara, Vuko Bogavac.

Češki trener vodi Dečić

Promjena na klupi Dečića - doskorašnjeg trenera Fuada Krkanovića naslijedio je nekadašnji reprezentativac Češke, bivši vezista Slavije iz Praga i Slovana iz Bratislave, Radim Nečas.

Nečas, kojim ima četiri nastupa za reprezentaciju Češke, u trenrskoj karijeri vodio je Arsenal Češku lipu, Bohemians i slovačku Senicu, ekipu koju je Mladost nedavno eliminisala iz Evrope.

Ostaje da se vidi da li će inostrano rješenje na klupi pomoći Dečiću da se odlijepi sa dna. Prva prilika je danas u Tuzima protiv Zete.

Parovi

SUBOTA ZETA - DEČIĆ (14.30)

Sudija: Milovan Milačić (Podgorica)

LOVĆEN - RUDAR (14.30)

Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

ČELIK - BUDUĆNOST (14.30)

Sudija: Željko Radunović (Cetinje)

MLADOST - GRBALJ (14.30)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

MORNAR - PETROVAC (14.30)

Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

Nedjelja

MOGREN - SUTJESKA (14, TV)

Sudija: Aleksandar Marković (Cetinje)

Bonus video: