Zeta dočekuje Budućnost: Sjenka nekadašnjeg derbija

Budućnost nije izgubila na Trešnjici u posljednjih sedam mečeva (štaviše, pet puta je dobila, uz dva remija), a ove sezone mnogo bolje partije pruža u gostima.
77 pregleda 3 komentar(a)
Trešnjica, Foto: Savo Prelević
Trešnjica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.09.2013. 09:39h

Utakmica koja je ne tako davno bila više od fudbala, makar za domaće fudbalske prilike, obilježiće današnji program 9. kola Telekom 1. CFL.

Zeta i Budućnost, prvi i drugi crnogorski šampion, nekada žestoki rivali za titulu, danas će se na Trešnjici boriti tek za priključak vrhu tabele.

Prvi favorit za titulu, ekipa Mogrena, ima šansu da na svom terenu protiv Mornara prekine “dosadnu” seriju od tri remija, dok lider Čelik igra sjutra. I to sa Sutjeskom, u nikšićkom derbiju koji će igrati na stadionu kraj Bistrice, iako su “metalurzi” nominalni domaćini.

Rudar u Pljevljima čeka Dečić, Mladost u Podgorici igra protiv Petrovca, dok Grbalj gostuje Lovćenu.

Budućnost pet godina bez poraza na Trešnjici

Nakon najboljeg starta u posljednjih nekoliko sezona, četiri pobjede u prvih šest kola, fudbaleri Zete vezali su dva poraza, po jedan kući i na strani (od Sutjeske i Grblja).

Ipak, kada gostuje Budućnost, veliki motiv može da nadjača i nešto lošiju formu, tvrdi napadač tima iz Golubovaca Miljan Vlaisavljević.

"Utakmice protiv Budućnosti uvijek su bile posebne. Tada fudbaleri obično ostave srce na terenu, bez ikakve rezerve, maltene se živi za takve mečeve. Vjerujem da takav pristup može da nam pomogne da ispunimo zacrtani cilj, a to su tri boda. U lošoj smo seriji, želimo da se vratimo pobjedama", kaže Vlaisavljević.

Budućnost nije izgubila na Trešnjici u posljednjih sedam mečeva (štaviše, pet puta je dobila, uz dva remija), a ove sezone mnogo bolje partije pruža u gostima.

Ekipa Nenada Vukčevića tako ima sve preduslove da u Golubovcima makar ostane neporažena, uprkos porazu od Rudara u srijedu kojim je prekinuta serija dobrih rezultata.

"Očekuje nas težak i tvrd meč, znamo da Zeta igra dobro na svom terenu, ali uz dobar pristup i borbu vjerujem da ćemo slaviti na kraju. Želimo pobjedu, kao u svakom meču. Poraz od Rudara nas je poremetio, jer smo bili u dobroj seriji, ali se nadam da ćemo se protiv Zete vratiti na pravi kolosijek", kaže defanzivac Budućnosti Adnan Orahovac.

Trener Vukčević ne računa na lijevog beka Rista Radunovića, koji će zbog povrede primicača odsustvovati sedam dana. Zamijeniće ga Tomković.

Mogren: Povratak pobjedama?

Trener Mogrena Brano Milačić osvojio je 2011. titulu šampiona sa Budvanima nakon pobjede nad Mornarom u posljednjem kolu. Sada, tri godina kasnije, priželjkuje povratak pobjedama protiv istog rivala, nakon serije od tri uzastopna remija.

"U nekim utakmicama bili smo objektivno bolji od protivnika, imali smo dosta šansi, ali nije nam se dalo. Vjerujem da ćemo takvu igru napokon krunisati pobjedom, danas je prava prilika za to", kaže Goran Burzanović, vezista Mogrena.

Budvani skoro mjesec ne znaju za pobjedu u prvenstvu, ali su - ako je za utjehu - jedina ekipa u ligi koja još nije doživjela poraz.

"Nema panike, mediji su proglasili Mogren “drim-timom” i zbog toga se svaki put kada ne pobijedimo stvara neka čudna klima, ali se trudimo da to ne utiče na nas", ističe Burzanović.

Mornar stiže u Budvu nakon ubjedljive pobjede protiv Mladosti u srijedu u Baru (4:2).

"Sve što sam očekivao i priželjkivao svih ovih kola vidio sam u meču sa Podgoričanima. Moramo još da popravimo igru u odbrani kod prekida, jer smo već šest golova primili na taj način. Puni samopouzdanja, igramo protiv favorita, ali je u današnjem fudbalu sve moguće", kazao je trener Mornara Obren Sarić.

Rudar sad cilja vrh, Mladost se vadi protiv Petrovca

Pljevljaci ne namjeravaju da prekidaju seriju pobjeda koja ih je za samo 180 minuta sa začelja dovela u sredinu tabele. Projektovali su i novi cilj - da na dva uzastopna domaćinstva osvoje još šest bodova, pa iz sredine krenu ka vrhu.

Sudeći po trenutnoj formi i raspoloženju u ekipi, taj cilj i nije nedostižan, mada se uoči današnjeg duela sa Tuzanima ukazala i jedna bitna, a moglo bi se reći i uobičajena prepreka - standardni prvotimci Kaluđerović i Kato imaju žute kartone, dok nekoliko igrača, prije svih Vlahović, Nestorović i Jovančov kubure sa povredama, pa i stručni štab muku muči kako da složi sastav čiji će jedini zadatak biti da savlada Dečić.

"Koliko vrijedi Dečić je pokazao protiv Mogrena, koji je jedva iščupao remi u Tuzima. To nas, bez obzira na tradiciju koja je apsolutno na našoj strani, obavezuje na opreznost, punu koncentraciju i disciplinu i borbenost svih 90 minuta. Uostalom, ova ekipa Rudara samo na taj način i može pobjeđivati i osvajati bodove", optimista je trener Rudara, Mirko Marić.

Mladost, bez defanzivaca Šofranca (prehlada) i Radulovića (povreda), sa tek oporavljenim Balšom Božovićem, koji će sjedjeti na klupi, na Starom aerodromu čeka Petrovac.

"Nakon poraza u Baru, utakmica sa Petrovcem je od izuzetnog značaja. Pokušaćemo da se uzdignemo", kaže Božo Marković, napadač Mladosti.

Čak devet od dosadašnjih 15 mečeva Mladosti i Petrovca završilo se remijem, gosti ne bi imali ništa protiv da osvoje bod i deseti put.

"Nećemo se povući i čekati priliku iz kontranapada, jer nam se to može obiti o glavu. Imamo dobar tim i pokušaćemo da se i iz glavnog grada vratimo sa još većom bodovnom zalihom", kaže defanzivac Petrovca, bivši igrač Mladosti Boris Grbović.

Trener Milorad Malovrazić ne računa na Željka Mrvaljevića. Konačno, Grbalj gostuje na Cetinju nakon što je seriju od dva poraza prekinuo pobjedom nad Zetom.

"Očekuje nas teška utakmica sa čvrstom ekipom Lovćena ali uz dobar pristup nadam se pozitivnom rezultatu", ističe defanzivac Igor Radusinović.

Za Grbljane neće igrati bek mlade reprezentacije Ilija Bogdanović, koji je zbog loma kosti u stopalu vjerovatno izgubljen za prvu polusezonu. Van stroja je i njegov brat Nikola.

Subota

RUDAR - DEČIĆ (15.00 h) Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

ZETA - BUDUĆNOST (15.00) Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

LOVĆEN - GRBALJ (15.00) Sudija: Pavle Radovanović (Podgorica)

MLADOST - PETROVAC (15.00) Sudija: Željko Radunović (Cetinje)

MOGREN - MORNAR (15.00) Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

Nedjelja

ČELIK - SUTJESKA (15, TV prenos) Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

Bonus video: