Ukrajinci protiv Poljske pred praznim tribinama

Fifa je, takođe, kaznila Fudbalski savez Ukrajine sa 45 hiljada švajcarskih franaka i zabranila odigravanje utakmica u Ljvovu u kvalifikacijama za naredni Mundijal
6 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2013. 18:58h

Ukrajinci će pretposljednji meč u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo protiv Poljske u Harkovu 11. oktobra igrati pred praznim tribinama, odlučila je Fifa.

Svjetska fudbalska federacija time je kaznila Ukrajince, čiji su navijači na septembarskom meču protiv San Marina u Ljvovu (9:0) imali zastavu sa brojem 88, što je nacistička šifra za „Hajl Hitler”, a vrijeđali su i sopstvenog napadača Edmara, koji je rođen u Brazilu.

Fifa je, takođe, kaznila Fudbalski savez Ukrajine sa 45 hiljada švajcarskih franaka i zabranila odigravanje utakmica u Ljvovu u kvalifikacijama za naredni Mundijal, u Rusiji 2018. godine.

Iako je bilo nekih nagovještaja, Fifa nije oduzela pobjedu Ukrajincima protiv San Marina, pa "žuto-plavi" ostaju na drugom mjestu grupe H sa 15 bodova, koliko ima i trećeplasirana Crna Gora. Engleska je prva sa 16, a sve tri reprezentacije u oktobru će odigrati još po dva meča.

Crna Gora gostuje Engleskoj na "Vembliju" i čeka Moldaviju u Podgorici. Uz povoljan epilog meča sa Englezima, ekipa Branka Brnovića se nada da Poljska može da napravi probleme Ukrajincima pred praznim tribinama u Harkovu.

Ukrajina u posljednjem kolu gostuje San Marinu, dok Engleska čeka Poljsku.

Ukrajinci su se, inače, pribojavali da će im Fifa oduzeti bodove, o čemu najbolje svjedoči otvoreno pismo koje je su nevladine organizacija „Prijatelji Dinama” iz Kijeva i „Uvijek vjerni” iz Ljvova, gdje i odigran meč sa San Marinom, poslali predsjedniku Fife Sepu Blateru lično.

„Koliko znamo iz medija, otvorena je istraga protiv ukrajinskih navijača zbog ponašanja na meču sa San Marinom. Nigdje nismo mogli da pronađemo saopštenje mreže FARE (Fudbal protiv rasizma u Evropi), ali smo bili šokirani kada smo saznali da su među diskriminatorske svrstani simboli borbe za oslobođenje ukrajinskog naroda. Na primjer, crveno-crna zastava ukrajinskih nacionalista, koja je simbol našeg herojstva u II svjetskom ratu i borbe protiv dva najsnažnija totalitarna režima - nacističkog i sovjetskog".

"Zbog toga imamo sumnje u kompetenciju eksperata FARE-a. Iznenađeni smo i da su diskriminatorskim ocijenjeni portreti lidera ukrajinskog oslobodilačkog pokreta Stepana Bandere i Romana Šuheviča, koji su za mnoge Ukrajince nacionalni heroji. Kredibilna organizacija ne može da dozvoli tako jednostrane i neosnovane ocjene. Molimo vas da ne donosite tako teške odluke na osnovu izvještaja koji u sumnju dovode ukrajinsku istoriju i simbole. Njihova upotreba na utakmicama ne može da bude predstavljena kao diskriminacija bilo koga”, piše u saopštenju dviju navijačkih grupa.

Galerija

Bonus video: