FK Lovćen proslavio 100 godina postojanja: Godine optimizma pred nama

Najstariji sportski kolektiv u zemlji obilježio je 100 godina od osnivanja
599 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2013. 10:07h

Uz veterane i legende crngorskog i jugoslovenskog fudbala, buduće fudbalske zvijezde, aktuelne prvotimce, brojne zvanice i obećanje da bi se na Cetinju vrlo brzo moglo igrati na novom stadionu, najstariji sportski kolektiv u zemlji – FK Lovćen, proslavio je 100 godina od osnivanja.

U Vladinom domu na Cetinju, svečana akademija u čast cetinjskog prvoligaša, sa preko 600 zvanica, označila je početak obilježavanja ovog značajnog jubileja.

Govoreći o FK Lovćen, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, kazao je da nije potrebno znati previše o crnogorskom fudbalu, da bi spoznali veličinu „Lovćena“.

"Jer, početak svakog ciklusa i svake nove pojave u našem fudbalu, neraskidivo je vezan za „Lovćen“. Naš klub prvi je fudbalski kolektiv u Crnoj Gori. Isto tako, „Lovćen“ je bio i pobjednik prvog organizovanog fudbalskog takmičenja u našoj državi.

Čitavim epohama unazad, fudbalsku reprezentaciju Crne Gore, tokom njenog prvog nastupa, većinu igrača činili su prvotimci „Lovćena“. Naš tim, zato, ostaje upamćen kao predvodnik i pokretač, a njegovo je bitisanje priča koja prevazilazi lokalne okvire i poprima nacionalni značaj", kazao je Bogdanović.

Aleksandar Bogdanović gleda naprijed (FOTO: Prijestonica Cetinje)

On je kazao da je cetinjski klub bio po mnogo čemu specifičan.

"Tako, kao kod malo kojeg sportskog kolektiva, veza između igrača i „Lovćena“ bila je posebno snažna – kako u danima kada su nastupali u ’crveno – bijelom dresu’, tako i u vremenima kada su se, polazeći sa Cetinja, zaustavljali na adresama najpoznatijih fudbalskih klubova u regiji i dalje, na čitavom kontinentu", kazao je prvi čovjek grada i FK Lovćena.

Bogdanović je kazao da iza „Lovćena“ stoji čitavo stoljeće, ali da su pred njim novi izazovi, nove pobjede i godine koje, kao navijači i posvećenici, dočekuju sa optimizmom.

"Sve navedeno, obavezuje nas da se okrenemo budućnosti „Lovćena“. A ta budućnost, konačno, mora donijeti još jedan korak naprijed. U ovom slučaju, „Lovćen“ zaslužuje da uvodne godine drugog stoljeća svog postojanja obilježi rekonstrukcijom stadiona na Obilića poljani, ali i dodatnim rezultatskim progresom", kazao je Bogdanović.

"FK Lovćen je uvijek bio simbol fudbala, slobodarske i procrnogorske ideje"

On je rekao da prvi konkretan iskorak već napravljen, jer će Prijestonica kroz planski dokument „Zona sporta“, stvoriti sve preduslove da na Obilića poljani počne gradnja modernog fudbalskog objekta.

"I zato, sasvim je realno očekivati da ćemo već za 101. godišnjicu, možda baš u ovom sastavu, ispratiti i sam početak radova na tom projektu. Za to ću se, kao predsjednik Skupštine Fudbalskog kluba „Lovćen“ i kao gradonačelnik Prijestonice Cetinje, zdušno zalagati", obećao je Bogdanović.

Predsjednik FSCG Dejan Savićević, kazao je da jubilej koji je na Cetinju proslavio FK Lovćen, je jubilej na koji je ponosan ne samo taj klub i Cetinje, već i Fudbalski savez Crne Gore I sama Crna Gora.

On je u svom obraćanju podsjetio da su braća Milunović iz Italije, davne 1913.godine na Cetinje donijeli prvi fudbal u Crnu Goru, i da je to bila “ljubav na prvi pogled prema fudbalu”.

"Od tog trenutka i te godine, počinje istorija, ne samo Lovćena, već crnogorskog fudbala. Za proteklih 100 godina postojanja, Lovćen je imao uspjeha i padova, pobjeda i poraza, borio se sa besparicom, takmičio se od podsaveza do prve lige, i uvijek je bio simbol fudbala, slobodarske i procrnogorske ideje", kazao je Savićević.

Savićević je, takođe, podsjetio da su u Lovćenu svoje prve fudbalske korake napravila neka značajna imena - Mirko Stojanović, Vasilije Ćiko Radović, Ljubomir Radanović, Nikola i Goran Vujović…

Dejan Savićević podsjetio na veličinu kluba (FOTO: Prijestonica Cetinje)

Predsjednik FSCG kazao je da je taj savez tokom proteklih godina na svoj način pomagao cetinjski klub, i obećao da će tako biti i u narednom periodu.

"Vjerujem da će u bliskoj budućnopsti grad Cetinje smoći snage da započne izgradnju novog, ljepšeg i modernijeg stadiona na Obilića poljani. Ukoliko se Prijestonica odluči na taj potez, sa ovog mjesta obećavam da će FSCG u značajnoj mjeri finansijski učestvovati. Mislim da to cnogorska prijestonica, fudbalski klub Lovćen i crnogorski fudbal zaslužuju", kazao je Svaićević.

Riječ o Lovćenu, njegovoj tradiciji i značaju za Crnu Goru, imali su i bivši i sadašnji igrači kluba. Stara garda predvođena Rajkom Ivanovićem, Đorđem Mugošom, Đokom Petrovićem I Labudom Jovanovićem prisjetila se zlatnih dana kluba, ispričala par dogodovština iz svog vremena i zahvalila gostima koji su došli da zajedno sa njima obilježe Lovćenov jubilej.

Jubileju prisustvovao i premijer (FOTO: Prijestonica Cetinje)

Za sam kraj akedemije, gostima se obratio kapiten seniorskog tima Vladan Tatar, koji nije krio da je ponosan što nosi kapitensku traku Lovćena.

"Biti kapiten najstarijeg kluba velika je priviliegija. Usponi i padovi su dio fudbalske igre. Kao kapiten odgovorno tvrdim da možemo odgovoriti na nove izazove i da ćemo kako prvenstvo bude odmicalo pokazati svoj kvalitet", kapitenski je obećao Tatar.

Inače, zvanice u Vladinom domu mogle su da pogledaju i reportažu pod nazivom ‘’Lovćen kroz decenije, dokumenta i sjećanja’’, autora novinara Budimira Bućina.

Među brojnim zvanicama na Cetinju, proslavi 100 godina od osnivanja FK Lovćena, prisustvovao je i predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Galerija

Bonus video: