Barsa, Real i boranija

Posljednji put se dogodilo da Barsa ili Real ne osvoje titulu prije tačno deset godina, kada je prvak bio Deportivo, sadašnji drugoligaš koji je nedavno jedva izbjegao stečaj
57 pregleda 14 komentar(a)
Real Madrid, Foto: Beta/AP
Real Madrid, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.08.2013. 11:58h

Dvije paralelne lige igraće se u takmičenju pod nazivom Primera, po ko zna koju godinu zaredom.

Jednu će igrati Barselona i Real Madrid, za titulu, a drugu sve ostale ekipe - za plasman u Ligu šampiona, Ligu Evrope i za opstanak.

Posljednji put se dogodilo da Barsa ili Real ne osvoje titulu prije tačno deset godina, kada je prvak bio Deportivo iz La Korunje, sadašnji drugoligaš koji je nedavno jedva izbjegao stečaj. Posljednji put se dogodilo da Barselona i Real ne osvoje prve dvije pozicije prije šest godina, kada ih je razdvojio Viljareal.

Trebalo bi da se dogodi čudo nad čudima pa da neka nova ekipa promijeni ustaljeni poredak u sezoni koja počinje večeras, okršajem Real Sosijedad - Hetafe u 17 časova. Dakle, Real i Barselona protiv ostatka lige, po ko zna koji put zaredom...

Dilema je, međutim, Real ili Barselona, nakon što su Katalonci prošle sezone pobjegli velikom rivalu čak 15 bodova, osvetivši se za Realovih plus devet iz sezone ranije. Katalonci i Merengesi tako su dominirali na mahove, možda ove sezone bude neizvjesnije.

Dva tima ulaze u novu sezonu dodatno pojačana, ali i sa novim trenerima - kontroverznog Žozea Murinja u Realu je zamijenio Karlo Anćeloti, italijanski stručnak koji je navikao da vodi klubove prepune zvijezda (Juventus, Milan, Čelzi, PSŽ...) dok je Paragvajac Tata Martino, “Mesijev čovjek” iz Južne Amerike, naslijedio oboljelog Tita Vilanovu u Barseloni.

Katalonci su još prije promjene trenera “ulovili” Nejmara, nakon trke sa Realom koja je trajala gotovo dvije godine, Madriđani su odgovorili sa Iskom, doskorašnjom zvijezdom Malage i najboljim igračem EP za mlade koje je prije tri mjeseca osvojila Španija. U Real je stigao i Iljarmendi iz Real Sosijedada, za nevjerovatnih 38 miliona eura.

Mnogi će reći da je Barselona bolje iskoristila prelazni rok, ili je makar više potrošila (Nejmar je nezvanično koštao 70 miliona eura), ali se prava reakcija Reala tek čeka, u liku Gareta Bejla. Za transfer je ostalo još dvije sedmice i mogli bi da budu pobijeni svi rekordi na fudbalskom tržištu.

Iako je Anćeloti, opijen sjajnim igrama Reala u pripremnim mečevima, nedavno izjavio:

"Jaki smo i bez Bejla!"

A ko je stvarno jači, enigma je velika. Kladionice blagu prednost daju Barseloni (kvota 1,8), za razliku od 2,3, koliko se nudi za Realov povratak na tron.

Ostali ne mogu ni da primirišu. Atletiko Madrid je prošle sezone dugo razdvajao nerazdvojive, ali sada nema Falkaa (zamijeniće ga David Vilja), a biće opterećen i Ligom šampiona. Valensija je prodala Soldada (otišao u Totenhem), Sevilja Hesusa Navasa i Negreda (u paketu prešli u Mančester siti), Malaga Iska, Hoakina i trenera Pelegrinija, a Atletik Bilbao Ljorentea, iako je visoki napadač i prošle sezone samo formalno bio član Baskijaca.

Mnogi klubovi tako su, pogođeni velikom krizom, rasprodali glavne zvijezde, za razliku od Barselone i Reala. Na “Nou Kampu” i “Satnijago Bernabeuu” odavno nema finansijskih problema, zbog čega će se i ove sezone šou gledati samo na dva stadiona...

„El klasiko” 26. oktobra

Primera kreće večeras mečevima Real Sosijedad - Hetafe, Valjadolid - Atletik Bilbao i Valensija - Malaga, dok Barselona i Real igraju u nedjelju - Katalonci u 1. kolu dočekuju Levante, a Madriđani Betis.

Sjutra igraju još Osasuna - Granada i Sevilja - Atletiko Madrid, dok su čak tri meča na programu u ponedjeljak: Rajo Valjekano - Elče, Selta - Espanjol i Almerija - Viljareal.

Osim više utakmica koje će se igrati ponedjeljkom, novina za ovu sezonu je i satnica posljednjeg subotnjeg i nedjeljnog meča - umjesto u 21 ili 22 časa, igraće se u 23!

Barselona i Real Madrid prvi put će se sudariti u 10. kolu 26. oktobra na “Nou Kampu”. Vjerovatno u 23 sata...

Bonus video: