Kad se vjeruje u čuda...

Podsjećamo na četiri najveća podviga crnogorskih klubova na evrosceni od sticanja nezavisnosti. O najvećim porazima u nekom od narednih brojeva...
88 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2013. 14:20h

Crnogorski klupski fudbal nalazi se na evropskim marginama, ali sporadični uspjesi na međunarodnoj sceni s vremena na vrijeme podsjete da nije pravilo da iz domaće lige izlazi isključivo loš “proizvod”.

Primjeri Zete iz prošlog ljeta i onog prvog, 2007. godine, Petrovca iz 2009. i Mladosti od prije dva dana, pokazuju da su čuda moguća - uz malo više sreće i vjere u sopstvene mogućnosti, a malo manje respekta prema protivniku.

Podsjećamo na četiri najveća podviga crnogorskih klubova na evrosceni od sticanja nezavisnosti. O najvećim porazima u nekom od narednih brojeva...

Zeta dovela Rendžerse (2007)

Zeta je i u zajedničkoj ligi SCG dva puta izlazila na evropsku scenu, ali je prvi veliki uspjeh ostvarila kao predstavnik Crne Gore. Ljeta 2007. godine tadašnji crnogorski šampion namjerio se na litvanskog prvaka Kaunasa - i uspio da ga eliminiše sa 5:4 u ukupnom skoru. Velika pobjeda od 3:1 u Podgorici umalo je prokockana u Litvaniji kada je Marko Ćetković u sudijskoj nadoknadi odveo Golubovčane u 2. kolo kvalifikacija za LŠ.

Bila je to prečica do raja i glamuroznog okršaja sa Glazgov Rendžesom. U mečevima na “Ajbroks parku” i pod Goricom jedina razlika između dva tima bila je u iskustvu i sudijama, jer je mladi sastav Zete, predvođen Stjepanovićem, Markovićem, Tumbasevićem, Koraćem i ostalima, ostavio fenomenalan utisak na terenu. Škoti su ipak slavili, 2:0 i Glazgovu i 1:0 u Porgorici, a potom se preko Crvene zvezde domogli Lige šampiona.

Petrovac tukao Anortozis (2009)

Petrovac je u maju 2009. godine osvojio Kup Crne Gore, i kada se činilo da su sva čuda “potrošena”, stiglo je ono najveće.

Ekipa Aleksandra Miljenovića eliminisala je kiparski Anortozis - ekipu koja je samo sezonu ranije igrala grupnu fazu Lige šampiona, umalo se i plasirala u osminu finala.

Nakon 2:1 za Kiprane u Larnaki, Petrovac je u Nikšiću odgovorio pobjedom 3:1, izborenom nakon produžetaka. Dva odlučujuća gola za Petrovčane postigao je igrač koji je odlučio i finale Kupa protiv Lovćena, Luka Rotković.

Razjareni navijači Anortozisa čekali su svoje fudbalere na aerodromu na Kipru, a trener Ernstu Midendorpu i golmanu Nemanji Supiću nije bio dozvoljen ulaz u klupski kamp. Petrovac je u narednoj rundi eliminisan od Šturma iz Graca.

Zetino produženo ljeto (2012)

Nakon dvije godine neusjeha crnogorskih klubova u Evropi - opet se oglasila Zeta. Ovoga puta sa mnogo skromnijim timom nego pet sezona ranije, kao totalni autsajder...

Ekipa Rada Vešovića preskočila je čak tri protivnika zaredom, u Evropi, što je podvig koji će neki crnogorski tim teško ponoviti u dogledno vrijeme. Jermenski Pjunik, finska Jivaskila, pa Sarajevo - svi su položili oružje pred Golubovčanima. Interesantno da je u sva tri dvomeča Zeta imala po pobjedu i poraz, ali je mnogo bolje kalkulisala od protivnika.

Iscijeđeni crnogorski tim potom je naletio na nemilosrdnog velikana, holandski PSV, koji je slavio 13:1 u ukupnom skoro. Ali, to je cijena koju bi mnogi pristali da plate za tri preskočene prepreke u Evropi.

Videoton vidio Mladost (2013)

Na jednoj strani Videoton, nekadašnji finalista Kupa Uefa, tim koji je 1984. godine tukao Partizan 5:0, a prošle sezone igrao Ligu Evrope, na drugoj “nepoznata” Mladost, debitant na međunarodnoj sceni.

Ali, fudbal ponekad ispisuje i dirljive priče, zato je najpopularniji sport. David je pobijedio Golijata, nakon 180 minuta u kojima se nije vidjela razlika između igrača koji zarađuju milione i mladića koji mjesečno prime 300 ili 400 eura.

Galerija

Bonus video: