Dva sistema Gvardiole: Mandžukić ili "lažni špic" Riberi

I pored samo lakših treninga u sparing-mečevima sa niželigašima, Gvardiola je prezentovao neke ideje koje bi mogle da budu osnova novog Bajerna, tvrdi "Bild"
51 pregleda 3 komentar(a)
Bild, Foto: Bild
Bild, Foto: Bild
Ažurirano: 02.07.2013. 14:37h

Kako će prvak Evrope Bajern igrati kod Pepa Gvardiole, pitanje je koje intrigira njemačke medije.

Jup Hajnkes je napravio sistem koji je Bavarcima donio trostruku krunu, pa je Katalonac u neugodnoj poziciji - da li da uopšte nešto mijenja?

Kako piše tiražni "Bild", osim uobičajenih razlika koje postoje između svih trenera, naročito onih koji pripadaju različitim školama i generacijama, Gvardiola će ipak pokušati da primijeni neke svoje ideje.

Popularni FC Holivud, kako Bavarce odavno zovu, mada su taj nadimak u pravom svijetlu opravdali tek ovog ljeta, u dosadašnjem dijelu priprema imao je dvije lake kontrolne utakmice i obje je ubjedljivo riješio u svoju korist (protiv Fanklub Vildena 15:1 i Regena 9:1).

I pored samo lakših treninga u sparing-mečevima sa niželigašima, Gvardiola je prezentovao neke ideje koje bi mogle da budu osnova novog Bajerna, tvrdi "Bild".

U prvom meču protiv Vildena nekadašnji trener Barselone oprobao je formaciju 4-1-4-1, ali sa Riberijem kao najisturenijim napadačem! Njemački mediji pišu da već može da se govori o takozvanoj "lažnoj devetki", koju je Gvardiola nekada patentirao u Barseloni, a Del Boske uspješno primijenio na modelu reprezentacije Španije.

Faktički, to je formacija 4-6-0 gdje je Riberiju data potpuna sloboda u igri, dozvoljeno mu je da se kreće kuda želi. Francuz se, piše "Bild" sjajno snašao u novoj ulozi, iako su suparnici bili amateri.

Međutim, u utakmici protiv Regena, i to u drugom poluvremenu, Gvardiola je u vrh napada postavio Hrvata Marija Mandžukića. A on nije lažna, već klasična devetka, i to u formaciji koja bi mogla da se okarakteriše kao 3-3-3-1, s Robenom, Milerom i Riberijem iza Mandžukića. Sličan sistem igre primjenjivao je Gvardiolin prethodnik, Jup Hajnkes, mada će Katalonac uskoro imati i Marija Gecea, koji se oporavlja od povrede.

Novina u ovoj formaciji, piše "Bild", bila bi uloga dosadašnjih bekova, Lama na desnoj i Alabe na lijevoj strani. Oni bi u "novom Bajernu" trebali da budu postavljeni više u sredini, tik uz Švajnštajgera. Gvardiola bi ih malo rasteretio defanzivnih zadataka, jer bi u posljednjoj liniji postavio trojicu fudbalera - Dantea, Kontenta i Martineza.

Ova formacija je jako zanimljiva, jer je Havi Martinez vezni, a ne odbrambeni fudbaler. On bi, se dakle, priključivao veznom redu i čuvao leđa prilično ofanzivnoj veznoj liniji.

Tako bi Bajern u prvoj i drugoj napadačkoj liniji mogao da atakuje čak sa sedam fudbalera (šest vezista i jedan napadač), ali vidjeće se kako će to zaista djelovati na terenu.

Bonus video: