Damjanović: Ovakvu šansu ne želimo da ispustimo

"Nikada se nije desilo da imamo najjači sastav, ali smo i pored toga postizali dobre rezultate. Ko god izađe na teren ubijeđen sam da će nadomjestiti odsustvo Savića, Džudovića..."
9 komentar(a)
Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.06.2013. 18:54h

Još jedna istorijska, presudna, najvažnija - takva je skoro svaka utakmica crnogorske reprezentacije, posebno na domaćem terenu, posebno kada je ulog Svjetsko prvenstvo u Brazilu!

"Tako je uvijek, nismo reprezentacija koja može sebi priuštimo utakmicu za koju će se unaprijed reći da je lakša, naročito ne u ovakvog grupi, gdje je konkurencija stvarno paklena", kaže Dejan Damjanović, čovjek odluke u Kijevu, čovjek odluke i protiv Engleza.

Crna Gora dočekuje Ukrajince sa vrha tabele i ima veliku šansu da završi posao. Ili, najveći dio posla...

"Želimo da završimo posao oko baraža! Ako osvojimo tri boda, i ako nam se poklope neki drugi rezultat, mogli bismo već sada da osiguramo drugu poziciju, da ne čekamo septembar i oktobar. Vidjećemo šta će biti u Moldaviji, Poljska neće lako osvojiti tri boda", kaže Damjanović.

I pored stalih prefiksa "istorijska", "presudna", napadač Seula kaže da ne osjeća pritisak uoči duela sa Ukrajincima. A to je, kako kaže, dobar znak... Fudbaleri već imaju dovoljno iskustva da se nose sa teretom ovakvih mečeva.

"Ne, za sada uopšte ne osjećam pritisak, hvala i medijima što su nam pomogli na tom planu. Znamo šta nam znači ova utakmica, imamo iza sebe jedan ciklus gdje smo igrali ovakve mečeve, nekoliko puta smo se opekli na našim greškama, igrali smo i baraž gdje smo malo izgorjeli u euforiji. Sada smo staloženiji i iskusniji, ubijeđen sam da ćemo svu tu euforiju i energiju usmjeriti tamo gdje treba".

Damjanović očekuje drugačiji meč nego u Kijevu, kaže da su drugačije i okolnosti...

"Garantujem da su nas Ukrajinci u Kijevu žestoko potcijenili, mislili su da će lako da nas dobiju. Sad je potpuno druga priča, drugačija utakmica, pokušaće da nas iznenade, ali na našem stadionu, pred našim navijačima, biće im vrlo, vrlo teško. Zato očekujemo da osvojimo tri boda".

Crna Gora ne mora da juri rezultat, ali fudbalerima ne pada na pamet da igraju na nulu, kaže Damjanović.

"Ne, ne moramo da jurimo, ali htjeli mi to ili ne, uvijek ćemo imati u podsvijesti da želimo da damo gol. Ali, sigurno da nećemo srljati, pokušaćemo da ih sačekamo da izađu malo visočije".

Na kraju, serija povreda - nakon Džudovića i Novakovića (suspenzije), Drinčića (povreda), Vukčevića i Jovanovića (nemaju klub), otpao je i Stefan Savić. Damjanović je ubijeđen da Crna Gora može da premosti i taj problem.

"Od kad sam u reprezentaciji, a ovo mi je ko zna koje po redu okupljanje, nikada se nije desilo da imamo najjači sastav, ali smo i pored toga postizali dobre rezultate. Svako ko izađe na teren daće maksimum pred našim navijačima, svako ko bude igrao moći će na pravi način nadomjesti Savića i Džudovića, u to sam sto odsto siguran".

Ukrajinci su nakon kikseva u Moldaviji i poraza od Crne Gore uspjeli da se vrate, ali u Podgorici će se ponovo zaustaviti - poručuje popularni Boske.

"Ponovo su vratili vjeru, naročito nakon one pobjede u Poljskoj, gdje ih je i pogledala sreća, iz prva dva šuta su dali dva gola, a Poljaci nakon toga promašili nekoliko velikih prilika. Oni će pokušati i kod nas da nastave svoj povratak ka vrhu, ali o tome uopšte ne razmišljamo, niti se opterećujemo - igramo na šem terenu, tu smo mi gazde, mi se pitamo i ne želimo da im ostavimo ikakve šanse!

Brazil bi bio čudo i vrhunac karijera

Crna Gora igra sa Ukrajincima utakmicu koja može da riješi baraz, ali fudbaleri u podsvijesti imaju i istorijski cilj...

"Mnogim igračima su ove kvalifikacije posljednji voz da naprave rezultat koji bi obilježio karijeru. U našoj reprezentaciji ima igrača koji su igrali velike utakmice, učestvovali u Ligi šampiona, ali plasirati se na Svjetsko prvenstvo sa Crnom Gorom, to bi bio vrhunac i čudo nad čudima. Svi smo objedinjeni oko tog cilja i nećemo ga ispustiti lako", kaže Damjanović.

Bonus video: