Kako se odvijala istorija (6)

U susret jubilarnoj 50. utakmici koju će fudbalska reprezentacija Crne Gore odigrati 7. juna protiv Ukrajine, donosimo kratak pregled dosadašnjih 49 mečeva
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2013. 10:05h

36. VELS – CRNA GORA 2:1 (2. SEPTEMBAR 2011)

Odnos predsjednika Saveza Dejana Savićevića i selektora Zlatka Kranjčara sveden je samo na službenu komunikaciju kada je Crna Gora u Velsu igrala još jednu u nizu ključnih utakmica u kvalifikacijama.

Takvi problemi kad-tad su morali da se vide i na terenu. Crna Gora je u Kardifu, sa povratnikom Jovetićem, ali i bez kompletne standardne odbrane, doživjela bolan poraz od selekcije koja dugo nije znala za pobjedu, ali je u svojim redovima imala zvijezde Premijer lige poput Bejla, Remzija...

Bio je to prvi poraz u kvalifikacijama, nakon kojeg je Savićević povukao potez koji je odjeknuo – smijenio je Kranjčara, uz veliko negodovanje šire fudbalske javnosti.

"Odlazi i zbog fudbalskih i zbog nefudbalskih stvari", stajalo je u

obrazloženju.

37. CRNA GORA – ENGLESKA 2:2 (7. OKTOBAR 2011)

Branko Brnović, dotadašnji Filipovićev i Kranjčarev pomoćnik, predstavio je novi stručni stab u kojem je, između ostalih, bio i legenda jugoslovenskog i srpskog fudbala Savo Milošević.

A Crna Gora je bila u "čudnoj" poziciji pred Brnovićev debi i spektakl sa Englezima. Savićević je prognozirao da će Švajcarska dobiti sve, a Vels izgubiti svaku utakmicu do kraja, te da će "sokoli" odlučujući meč za plasman u baraž igrati četiri dana kasnije, protiv Švajcarske u Bazelu.

Zbog toga je pala odluka da protiv Engleza odmori nekoliko važnih fudbalera (Baša, Drinčić...) kako bi se što svježije dočekao "odlučujući meč" u Bazelu.

"Fudbal je magična igra, ja ne bih nikoga odmarao", kazao je poznati novinar "Tutosporta" Masimo Franki, koji je boravio u Podgorici kako bi napravio priču od crnogorskoj reprezentaciji.

Tog dana, Vels je u Kardifu lako savladao Švajcarsku sa 2:0, a Crna Gora izborila prvi od tri remija sa Engleskom za plasman u baraž i prije posljednje utakmice u Bazelu.

Zverotić u nadoknadi prvog, pa Delibašić u nadoknadi drugog poluvremena, neutralisali su golove Janga i Benta za sjajan debi Brnovića na klupi.

38. ŠVAJCARSKA – CRNA GORA 2:0 (11. OKTOBAR 2011)

Uz velike trzavice, Crna Gora je tako stigla do istorijskog uspjeha, plasmana u baraž za Evropsko prvenstvo. Brnović je zato mogao da priušti sebi da Švajcarcima suprostavi i rezervni tim, sa svega dva ili tri prvotimaca, dok je tribine stadiona "Sent Jakob" u Bazelu krasio transparent:

"Do vječnosti hvala junacima pravima, što naše snove učinješe stvarnima".

Švajcarci su slavili golovima Derdijoka i Lihštajnera sa 2:0, ali su misli cijele Crne Gore već bile okrenute ka baražu.

39. ČEŠKA – CRNA GORA 2:0 (11. NOVEMBAR 2011)

Fudbalska euforija ponovo je zapljusnula Crnu Goru uoči tih istorijskih dana novembra 2011. godine. Preko 3.000 navijača crnogorske reprezentacije spremalo se na put u Zlatni grad, Prag, koji je "trebao" da bude posljednje odredište najmlađeg evropskog tima na putu ka Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini.

Euforija je ipak biila velika, prevelika - tolika da je njoj podledao i stučni štab reprezentacije.

Brnović je kasnije priznao da je pomalo i naivno vjerovao da su dovoljni samo majstori u napadu da se ostvari povoljan rezultat, tek ofanzivna Crna Gora je u izjednačenom meču prelako položila oružje na ledom okovanoj "Đenerali areni".

Pilarž u 63. minutu i Sivok u sudijskoj nadoknadi donijeli su Česima veliku prednost uoči revanša.

40. CRNA GORA – ČEŠKA 0:1 (15. NOVEMBAR 2011)

A Crna Gora je četiri dana kasnije vjerovala da može do istorijskog preokreta, upkos svemu.

Česi su u Podgorici bili skoncentrisani samo na odbranu, pa je Brnovićev tim nakon teškog i tvrdog prvog poluvremena u nastavku krenuo na sve ili ništa.

Šta je u tih drugih 45 minuta sve preživjela češka odbrana, šta je odbranio Petr Čeh, pamtiće se i prepričavati još dugo, tek umjesto gostujuće, zatresla se naša mreža.

"Ne tuguj noćas gore glavu, sad kad smo jedno ja i ti", pjevao je cijeli stadion.

41. CRNA GORA – ISLAND 2:1 (29. FEBRUAR 2012)

Dio navijača zviždao je selektoru Brnoviću uoči prijateljskog meča sa

Islandom, tog "prestupnog" 29. februara 2012. godine. I, kako to često biva u fudbalu i sportu uopšte – upravo iz tih zvižduka krenula je nova veličanstvena priča crnogorskog reprezentativnog fudbala, i to sa Brnovićem u glavnoj ulozi.

Crna Gora je u otvorenom meču savladala dobru selekciju Islanda, sa dva sjajna gola Stevana Jovetića.

42. BELGIJA – CRNA GORA 2:2 (25. MAJ 2012)

Lijep remi u Briselu protiv nadolazeće Belgije, reprezentacije koja je nakon ko zna koliko godina opet formirala supertalentovani tim.

Ali, nije ni Crna Gora slučajno bila na pragu Evropskog prvenstva nekoliko mjeseci ranije, pokazao je to meč na nekadašnjem "Hejselu".

Crna Gora je povela golom Vučinića, Belgijanci preokrenuli preko Miralasa (iz ofsajda) i Azara (iz penala) a Drinčić u nastavku izjednačio na 2:2.

Galerija

Bonus video: