Prgavi genijalac budi Španiju iz dubokog sna

Iza sebe ima velike rezultate kao dokaz klase, ali i dugu listu sukoba sa novinarima, rivalima, čak i svojim igračima, kojima je jasno htio da stavi do znanja ko je šef
2 komentar(a)
Luis Enrike, Foto: Reuters
Luis Enrike, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2018. 09:14h

Real Madrid im je oteo selektora pred početak Mundijala, sada su doveli čovjeka koji iz dna duše mrzi „kraljevski klub”, iako je u njemu nekada igrao - čelni ljudi Kraljevskog fudbalskog saveza Španije (RFEF) za novog predvodnika „crvene furije” su izabrali Luisa Enrikea.

Jedan od 15 igrača koji su nosili dres i Barselone i Reala (baš kao i Đulen Lopetegi) proslavio se kao trener Katalonaca, jer je osvojio Ligu šampiona, Superkup Evrope, Svjetsko klupsko prvenstvo, dvije Primere, tri Kupa kralja i Superkup Španije.

„Luis Rubijales je pokazao da sam odlučuje, jer nije izabrao selektora ni po želji igrača, ni po ukusu novinara. Ako Luis Enrike mrzi Real Madrid, to je najmanji problem. Ima karakter, kaže šta misli i ne želi da bude prijatelj sa novinarima, Veliki je trener, vjerovatno najbolji koji je mogao da se angažuje, i to je najbitnije”, napisao je kolumnista „Marke” Hesus Sančes.

Šta Enrike donosi posrnuloj „la riohi”, koja je vladala svijetom od 2008. do 2012. godine, a potom je ispala u grupi Mundijala u Brazilu 2014. i osmini finala Eura 2016. i SP u Rusiji? Velike rezultate kao dokaz klase, ali i dugu listu sukoba sa novinarima, rivalima, čak i svojim igračima, kojima je jasno htio da stavi do znanja ko je šef.

Sigurno je bio mnogo bolji kandidat nego Kike Sančes Flores, Mićel, Roberto Sančes i Kike Setijen, koje su mediji „gurali” (predsjednik RFEF Rubijales rekao da nije pregovarao ni sa kim osim sa Enrikeom), ali se postavlja pitanje kako će izaći na kraj sa liderima svlačionice.

Njegova prgavost bi mogla da bude problem kada se nađe u istoj prostoriji sa Serhiom Ramosom i Dijegom Kostom, mada je dokazao da može da „pobijedi” i najveće - bio je na pragu otkaza u Barseloni u januaru 2015. zbog svađe sa Lionelom Mesijem, ali je nakon toga gurnuo Argentinca na desnu stranu napada i osvojio Ligu šampiona.

Uzgred, ljutio je prvog lijevog beka Španije Đordija Albu kada ga je u svojoj posljednjoj sezoni u „blaugrani” često ostavljao na klupi.

Imao je i brojne okršaje sa medijima, a svega toga je Rubijales svjestan i odlučio je da ga angažuje.

„Ne živimo u mjehuru sapunice i dobro znamo da je on osoba sa veoma jakim karakterom i da je imao problema sa novinarima. Ali, nacionalni tim je nešto drugo i očekujemo da sve prođe dobro. Potrebno je da atmosfera bude dobra i u timu i oko njega, ali je Luis Enrike došao da bi Španija pobjeđivala. To je najbitnije”, rekao je Rubijales.

Prvi čovjek RFEF je otkrio da je novi selektor odbio sjajne ponude nekih klubova.

„Odluka Upravnog odbora je bila jednoglasna. Enrike je imao veliku želju da postane selektor Španije. Odbio je mnogo unosnije ponude da bi preuzeo reprezentaciju. On ispunjava sve uslove koje smo tražili za novog selektora”, istakao je Rubijales.

Enrike je ovog ljeta bio povezivan sa Čelsijem, Pari Sen Žermenom i Arsenalom, ali ih je odbio. Nakon odlaska iz Barselone se posvetio veoma zahtjevnom takmičenju Ironman, u kojem se bez prekida pliva 3,86 kilometara, vozi biciklom 180,25 i trči maraton, pa su neki pomislili da ga fudbal više i ne zanima. On je, međutim, samo čekao pravu priliku.

„Bilo bi veoma kul da budem selektor Španije”, rekao je Enrike prošle godine.

Sada je dobio šansu da podigne na noge uspavanog giganta...

Prvu priliku da se dokaže imaće već 8. septembra na početku UEFA Lige nacija protiv Engleske na „Vembliju”, a tri dana kasnije će u Elćeu dočekati rivala Gordog Albiona u polufinalu Mundijala, Hrvatsku.

Bonus video: