Kako se odvijala istorija (4)

"I dalje tvrdim da ćemo se boriti za plasman u baraž u kvalifikacijama", govorio je Kranjčar nakon poraza od Albanije u Podgorici
4 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2013. 10:08h

U susret jubilarnoj 50. utakmici koju će fudbalska reprezentacija Crne Gore odigrati 7. juna protiv Ukrajine, donosimo kratak pregled dosadašnjih 49 mečeva.

22. IRSKA - CRNA GORA 0:0 (14. OKTOBAR 2009)

Lijep remi na zatvaranju kvalifikacija na velelepnom “Krouk parku” u Dablinu, ostvaren bez prvih zvijezda Jovetića i Vučinića.

I meč u Irskoj pokazao je da Crna Gora nije bila miljenik sudija u prvim kvalifikacijama. Nakon slaloma Simona Vukčevića kroz protivničku odbranu, štoper Mekšejn odbranio je njegov udarac rukom na gol liniji, ali za sudiju Hrinjaka iz Slovačke to nije bio penal.

- Nije to penal ni u Italiji, ni u Njemačkoj, ni u Irskoj, ni u Crnoj Gori - izjavio je irski selektor Đovani Trapatoni.

Samo 30 dana kasnije, Irska je ispala u baražu za Mundijal od Francuske, nakon legendarnog igranja rukom Tijerija Anrija.

23. CRNA GORA - BJELORUSIJA 1:0 (19. NOVEMBAR 2009)

Prijateljska utakmica, posljednji meč u godini, ali i, ispostaviće se malo kasnije, oproštajna utakmica Zorana Filipovića na crnogorskoj klupi.

Crna Gora je u dobroj utakmici slavila golom Mirka Vučinića, glavom nakon kornera u 80. minutu. Tadašnji napadač Rome poklonio je pogodak odlazećem selektoru, iako se tada nije znalo da odlazi, zapravo samo je Dejan Savićević to znao...

24. MAKEDONIJA - CRNA GORA 2:1 (3. FEBRUAR 2010)

Nekoliko dana nakon što je Savićević predstavio Hrvata Zlatka Kranjčara za selektora, Crna Gora je gostovanjem u Makedoniji počela pripreme za drugi ciklus kvalifikacija.

Bezbolan poraz na debiju novog selektora, koji je tek počeo proces upoznavanja tima. Makedonci su na stadionu “Filip II” poveli 2:0 golovima Naumovskog i Pandeva u prvom poluvremenu, poraz je u nastavku ublažio Marko Baša.

25. CRNA GORA - ALBANIJA 0:1 (25. MAJ 2010)

Poraz koji je više pekao od prethodnog u Makedoniji, jer je doživljen na domaćem terenu. Kranjčar ipak nije skretao sa kursa:

"I dalje tvrdim da ćemo se boriti za plasman u baraž u kvalifikacijama", govorio je Cico.

Slabu igru crnogorskog tima čvrsti Albanci su kaznili evrogolom Salihija u 79. minutu.

26. NORVEŠKA - CRNA GORA 2:1 (29. MAJ 2010)

Treća utakmica i treći poraz Zlatka Kranjčara, ali i napokon ohrabrenje pred start kvalifikacija.

Crna Gora je odigrala dobar meč u Oslu protiv Norvežana, ali je dijelom poražena i zbog “skandivavskih pravila” po kojima je sudio Jonas Erikson iz Švedske, na dan na koji je slavljena godišnjica Fudbalskog saveza Norveške. Domaćin je, naime, poveo pošto je Grindhajm ragbi potezom ugurao i golmana Poleksića i loptu u gol.

Meč sa Norveškom, Foto: Savo Prelević

Nakon prekrasnog gola Vučinića za izjednačenje, devet minuta prije kraja, Norvežani su slavili nesrećnim autogolom Žarka Tomaševića u nadoknadi.

27. CRNA GORA - SJEVERNA IRSKA 2:0 (11. AVGUST 2010)

Prva pobjeda u četvrtom prijateljskom meču selektora Kranjčara, ali i najava fantastične serije pobjeda koja će uskoro doći u kvalifikacijama.

Sjeverna Irska je poražena pod Goricom sa 2:0, a strijelac oba gola bio je Radomir Đalović u 42. i 59. minutu.

28. CRNA GORA - VELS 1:0 (3. SEPTEMBAR 2010)

Početak kvalifikacija iz snova - trijumf protiv Velsa kojim su naplaćene sve patnje zbog remija sa Bugarima na startu prethodnog ciklusa.

Bolju igru od opasnog protivnika, predvođenog nadolazećom zvijezdom Garetom Bejlom, Crna Gora je krunisala sjajnim golom Mirka Vučinića nakon solo-prodora u 30. minutu.

Crna Gora-Vels, Foto: Savo Prelević

“Sokoli” su imali još nekoliko dobrih šansi da dotuku protivnika, a onda su morali da drhte u finišu kada su Velšani pogodili prečku i zatresli mrežu iz ofsajda...

Galerija

Bonus video: