Kako se odvijala istorija (3)

U Podgorici je gostovla Italija, svjetski šampion. Bio je to najveći spektakl u dotadašnjoj istoriji crnogorskog sporta, utakmica o kojoj se pričalo mjesecima
1 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2013. 18:27h

U susret jubilarnoj 50. utakmici koju će fudbalska reprezentacija odigrati 7. juna protiv Ukrajine, donosimo kratak pregled dosadašnjih 49 mečeva.

15. CRNA GORA - ITALIJA 0:2 (28. MART 2009)

Kakav praznik fudbala - u Podgorici je gostovla Italija, svjetski šampion. Bio je to najveći spektakl u dotadašnjoj istoriji crnogorskog sporta, utakmica o kojoj se pričalo mjesecima.

“Azuri” su slavili sa 2:0, lakše nego u Lećeu pet mjeseci ranije (2:1), ali im je posao bio olakšan zbog neigranja Mirka Vučinića, koji je imao dva žuta kartona. Do trijumfa, koji je stigao golovima Pirla iz penala i Pacinija, Italijani su došli uz sudijski vjetar u leđa. Pamtiće se faul Kanavara kao posljednjeg igrača odbrane nad Jovetićem, što je engleski sudija Etkinson okarakterisao žutim, umjesto crvenim kartonom.

Nakon mnogo peripetija, prvu utakmicu za reprezentaciju odigrao je Marko Baša, stub odbrane crnogorskog tima.

16. GRUZIJA - CRNA GORA 0:0 (1. APRIL 2009)

Dva remija i dva poraza u prva četiri kola, uprkos teškom rasporedu, maltene su eliminisali Crnu Goru iz borbe za visok plasman u prvim kvalifikacijama.

Prvog aprila, na Dan šale, Crna Gora je putovala u Tbilisi na megdan Gruziji i prvu takmičarsku utakmicu sa nešto lakšim protivnikom. Oslabljeni neigranjem brojnih prvotimaca, momci Zorana Filipovića odigrali su 0:0 sa izabranicima Ektora Kupera. Bila je to utakmica u kojoj nije viđena prava šansa za gol, iako je Crna Gora imala više od igre. Ponovo je zablistao sudija (Malkolm iz Sjeverne Irske), koji je očigledan penal nad Jovetićem okarakterisao kao simuliranje crnogorskog napadača.

17. KIPAR - CRNA GORA 2:2 (6. JUN 2009)

Ne pamti se kada je Crna Gora imala više personalnih problema pred jednu utakmicu kao uoči gostovanja Kipru početkom juna 2009. godine. Problemi su nastavljeni kada je počeo meč - Drinčić i Novaković zbog povreda su napustili tener već u prvom poluvremenu.

Crna Gora je, međutim, dobila Dejana Damjanovića - napadač Seula ušao je na poluvremenu i za tili čas, sa dva gola, prednost Kipra od 2:0 pretvorio u izjednačenje. Iako su do 65. minuta gubili sa 2:0, “sokoli” su na kraju meča žalili za pobjedom, jer je Vučinić početkom nastavka promašio penal.

18. CRNA GORA - VELS 2:1 (12. AVGUST 2009)

Dao gol iz penala: Stevan Jovetić

Prijateljska utakmica protiv rivala koji je kasnije bio rival u kvalifikacijama za Mundijal, kao predah od napornog ritma kvalifikacija. Jovetić iz penala i Radomir Đalović srušili su Velšane, koji su preko Vouksa u drugom poluvremenu ublažili poraz.

19. BUGARSKA - CRNA GORA 4:1 (5. SEPTEMBAR 2009)

Teoretsku šansu imala je Crna Gora da se vrati u trku za baraž uoči gostovanja Bugarima, ali su Filipovićevi momci na stadionu “Vasil Levski” u Sofiji osjetili svu surovost fudbalske igre.

Perfektno odigrano prvo poluvrijeme, začinjeno evrogolom Jovetića i nizom propuštenih šansi, na kraju se pretvorilo u najteži poraz u kvalifikacijama. Bugari su izjednačili u “nadoknadi nadoknade” prvog dijela preko Kišiševa, da bi u nastavku predvođeni Berbatovom do vrha napunili mrežu crnogorskog gola.

20. CRNA GORA - KIPAR 1:1 (9. SEPTEMBAR 2009)

Simon Vukčević na utakmici sa Kiprom

Četiri dana nakon brodoloma u Sofiji, Crna Gora nije uspjela da se oporavi protiv Kipra pod Goricom, iako se očekivao prvi trijumf u kvalifikacijama. Najgora utakmica koju su Vučinić u društvo odigrali do tada završila se sa razočaravajućih 1:1. Vučinić je iz penala doveo Crnu Goru u vođstvo u 56. minutu, izjednačio je Okas nakon prekida sedam minuta kasnije.

21. CRNA GORA - GRUZIJA 2:1 (10. OKTOBAR 2010)

Napokon pobjeda, prva u istoriji u kvalifikacijama, tek u devetom pokušaju. Crna Gora je uz mnogo muke pobijedila Gruziju, debitantskim golom Andrije Delibašića u 78. minutu. Radoslav Batak prethodno je takođe debitantskim golom donio “sokolima” vođstvo u 13. minutu, izjednačio je Dvališvili u posljednjim sekundama prvog poluvremena

Galerija

Bonus video: