Kako se odvijala istorija (2)

U susret jubilarnoj 50. utakmici koju će fudbalska reprezentacija Crne Gore odigrati 7. juna protiv Ukrajine, donosimo kratak pregled dosadašnjih 49 utakmica
3 komentar(a)
Mirko Vučinić, Foto: Savo Prelević
Mirko Vučinić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.06.2013. 22:50h

8. CRNA GORA - KAZAHSTAN 3:0 (26. MAJ 2008)

Počele su završne pripreme pred prve kvalifikacije. Krajem maja 2008. u Podgoricu je stigla selekcija Kazahstana, koja je predstavljala zemlju teritorijalno čak 99 puta veću od Crne Gore. Ali, veličina nije bitna u fudbalu, Crna Gora je i bez glavnih igrača zabilježila najubjedljiviji trijumf do sada.

Dva gola postigao je Radomir Đalović, a pobjedu je začinio Nikola Drinčić, “bombom” sa 30 metara. Za seniorsku reprezentaciju debitovao je Elsad Zverotić.

9. RUMUNIJA - CRNA GORA 4:0 (31. MAJ 2008)

Najteži poraz, najbolnija lekcija. Na stadionu Steaue u Bukureštu Crna Gora je nadigrala Rumuniju u prvom poluvremenu, Vučinić se poigravao sa protivničkim defanzivcima, čak je i promašio penal. Nakon gola Mutua u finišu prvog dijela igra Crne Gore raspala se u nastavku, što su iskoristili Rumuni da postignu još tri gola, desetak dana uoči nastupa na Evropskom prvenstvu.

10. MAĐARSKA - CRNA GORA 3:3 (20. AVGUST 2008)

„Revanš” istorijske utakmice pod Goricom sa Mađarima igran je na stadionu “Ferenc Puškaš” u Budimpešti, na dan mađarskog Nacionalnog praznika. Crna Gora je uoči prvog meča u kvalifikacijama sa Bugarima pokazala veliki potencijal u napadu, ali i ranjivost u defanzivi. Debitanstke golove za raprezentaciju postigli su Stevan Jovetić (dva) i Simon Vukčević. U meču punom preokreta Crna Gore je bila pred pobjedom, ali su Mađari izjednačili u finišu.

11. CRNA GORA - BUGARSKA 2:2 (6. SEPTEMBAR 2008)

Istorijska utakmica, prva u kvalifikacijama, meč pomiješanih emocija. Bugari su poveli preko Stilijana Petrova, Vučinić i Jovetić (iz penala) preokrenuli u nastavku i doveli Crnu Goru na korak od raja. Filipovićeva četa imala je čak i igrača više kada je Bugarin Gerogijev u sudijskoj nadoknadi iz slobodnog udarca izjednačio na 2:2.

12. CRNA GORA - IRSKA 0:0 (10. SEPTEMBAR 2008)

Podgoričke ulice kupale su se tog dana u crvenu i zelenu boju. U sjajnom koloritu na stadionu pod Goricom, možda i najljepšem ambijentu na jednoj utakmici reprezentacije, “vojska” Đovanija Trapatonija ispunila je cilj i osvojila veliki bod. Crna Gora je bila za nijasnu bolja, ali je Šaj Given odbranio opasne šuteve Jovetića i Vukčevića.

13. ITALIJA - CRNA GORA 2:1 (15. OKTOBAR 2008)

Nakon dva početna remija pod Goricom Crna Gora je značajno smanjila šanse da napravi veliki rezultat u prvim kvalifikacijama, ali stigla je najljepša utakmica - gostovanje svjetskom šampionu Italiji.

U Lećeu, na stadionu “Via del mare”, pred nekoliko stotina crnogorskih navijača, “sokoli” su poraženi sa 2:1, ali su pružili toliko jak otpor Italijanima da su na kraju meča dobili javne komplimente od strane Marćela Lipija. Vučinić je u 19. minutu odgovorio na rani gol Akvilanija, ali je njegov tadašnji saigrač iz Rome još jednim pogotkom vratio domaćinu vođstvo. Vučinić i Jovetić imali su u drugom poluvremenu velike prilike da izjednače na 2:2.

14. CRNA GORA - MAKEDONIJA 2:1 (19. NOVEMBAR 2008)

Miodrag Džudović debitovao je golom, u strijelce se upisao i Jovetić (iz penala), a Crna Gora zaključila godinu pobjedom nad Makedonijom u prijateljskom meču. Gosti su u finišu preko Popova ublažili poraz.

Bonus video: