Još 90 minuta do titule

Nakon što je Sutjeska ne tako davno imala čak 12 bodova prednosti u odnosu na Budućnost, domaća liga tako se neočekivano odlučujue u foto-finišu. Sve staje u posljednjih 90 minuta
10 komentar(a)
Budućnost - Sutjeska, Foto: Savo Prelević
Budućnost - Sutjeska, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.06.2013. 12:22h

Nije prvi put da se crnogorski šampionat odlučuje u posljednjem kolu, ali bi bilo prvi put da se u finalnoj rundi dogodi preokret - Sutjeska ima sve u svojim rukama uoči današnjeg duela sa Lovćenom, pobjeda bi Nikšićanima donijela prvu titulu šampiona u istoriji.

Kiks Nikšićana čeka Budućnost, koja bi u slučaju pobjede nad Mornarom, te remija ili poraza domaćina kraj Bistrice, prvi put u istoriji osvojila duplu krunu.

Nakon što je Sutjeska ne tako davno imala čak 12 bodova prednosti u odnosu na Budućnost, domaća liga tako se neočekivano odlučujue u foto-finišu. Sve staje u posljednjih 90 minuta.

Karadžić: Nemaju šta da traže

Sve je moglo da bude riješeno i prošle subote, da je Sutjeska izborila makar remi na svom terenu u derbiju protiv Budućnosti. Ovako, sa samo dva osvojena boda od mogućih 18 u poslednjih šest kola, izabranici Dragana Radojičića došli su u situaciju da više nemaju prava na grešku.

Jedina, ali velika povoljnost za Nikšićane leži u tome da sami odlučuju o svojoj sudbini.

"Svakako da današnja utakmica spada u red najvažnijih, jer praktično cijela sezona staje u jedan meč. Samo trijumf nad Lovćenom može zadovoljiti naše apetite. Od prvog minuta napašćemo rivala i mislim da je došlo vrijeme za pobjedu. Igramo pred domaćom publikom, ulog je veliki, favoriti jesmo i to moramo da opravdamo na terenu. Nećemo se baviti time šta čini naš konkuret, jer sve zavisi od nas".

"Spremni smo maksimalno, motiva i volje nam ne nedostaje. Sami smo krivi što smo ispustili veliku prednost koju smo imali u jednom trenutku. Ipak, sve će se zaboraviti ako savladamo Lovćen. Očekujem da će publika doći u velikom broju i da će biti naš dvanaesti igrač. Obećavam da ćemo se na kraju zajedno radovati. Lovćen nema šta da traži u Nikšiću", rekao je Darko Karadžić, najbolji igrač Sutjeske u proljećnom dijelu sezone.

Zbog kartona meč sa Lovćenom propustiće Jovan Nikolić i Andrija Pejović.

A nakon što su kolo prije kraja osigurali opstanak, fudbaleri Lovćena prvi put ove sezone i imaju priliku da rasterećeno odigraju jedan meč. Kako će se ta uloga odraziti na ekipu Mojaša Radonjića, ostaje da se vidi.

"Puno se ovih dana priča o nama, postavlja se pitanje šta ćemo i kako ćemo, jer maltene odlučujemo o tituli. Obećavam da ćemo igrati fudbal, maksimalno kao i do sada, vidjećemo da li će to biti dovoljno za pobjedu. Nas ne zanimaju drugi, želimo da dobrim rezultatom završimo sjajnu polusezonu", kazao je defanzivac Lovćena Vanja Tatar.

Radonjić: Ne gledamo ka Nikšiću

Nada umire posljednja - nakon što su za kratko vrijeme istopili zalihu protivnika sa 12 na dva boda, ali i propustili priliiku da i prije posljednjeg kola prestignu Sutjesku, fudbaleri Budućnost se nadaju još jednoj šansi.

"Biće turbulentno, neizvjesno je i za titulu i za opstanak, prvenstvo je neizvjesno do posljednjeg kola. Moramo da budemo jako oprezni i da razmišljamo kako da dobijemo naš meč. Ako opet budemo više gledali ka Nikšiću, kao što nam se dogodilo u nekoliko navrata, možemo da napravimo glupost. Skoncentrisani samo na našu utakmicu i nadamo se da Lovćen može da zaustavi Sutjesku ako bude igrao u ritmu iz posljednjih nekoliko kola", kaže napadač Budućnosti Srđan Radonjić.

A duel pred praznim tribinama stadiona pod Goricom mogao bi da bude još zanimljiviji od onog u Nišiću, iz razloga što su bodovi potrebni i jednom i drugom rivali.

Mornar mora da pobijedi da bi osigurao opstanak, ali makar da zabilježi isti rezultat od onog koji Jedinstvo ostvari protiv Čelika u Nikšiću.

"Zavisimo isključivo od našeg meča, i to je prednost koju moramo da iskoristimo, iako je povratkom Budućnosti u šampionsku trku situaciju znatno drugačija. Uzalud dobra forma, dva vezana trijumfa, nekoliko dobrih partija ukoliko u meču sa apsolutnim favoritom ne budemo pravi. Izginućemo na terenu, dati i više od svojih mogućnosti, pa šta bude na kraju", rekao je trener Mornara Obren Sarić.

Imperativ za Mogren i Jedinstvo

Osim šampionske, u posljednjem kolu treba da se riješi još nekoliko dilema vezanih za Evropu i opstanak. Grblju je za mjesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope dovoljan i bod protiv Zete.

Baš takav rezultat odgovarao bi i Golubovčanima, koji bi bez baraža izborili opstanak. A ukoliko Zeta osvoji bod u Radanovićima, jedno mjesto u baražu (uz Jedinstvo ili Mornar) pripalo bi ekipama koje su do skora mislile da su sigurne - Mladosti ili Mogrenu.

Podgoričani i Budvani razračunaće se u direktnom duelu na Starom aerodromu. Domaćin je u prednosti, jer mu odgovara i bod.

"Bod nam je dovoljan da bi osigurali opstanak, ali nećemo kalkulisati, razmišljamo samo o pobjedi. Igra na remi mogla bi da nam se obije o glavu - kaže Danilo Tomić, jedan od boljih fudbalera Mladosti u drugoj polusezoni.

Budvani, s druge strane, moraju da pobijede ukoliko ne žele da neplanirano produže prvenstvo...

"Ova utakmica nam je biti ili ne biti, nemamo prava na greške i kalkulacije. Imali smo puno problema sa ekipom Mladosti ove godine, ali vjerujem da napokon možemo napravimo pravu stvar", kazao je pomoćni trener Mogrena Drago Maraš.

Pod velikim imperativom su fudbaleri Jedinstva, koji protiv Čelika u Nikšiću moraju da ostvare bolji rezultat nego Mornar u Podgorici, kako bi izbjegili direktno ispadanje. U slučaju da Barani pobijede Budućnost, Bjelopoljcima će biti uzaludna i pobjeda.

"Bijelo Polje zaslužuje prvoligaša i nadam se da ćemo izboriti opstanak. Očekuje nas teška utakmica, ali mi imamo veliki motiv i vjerujem da uz angažovanu igru možemo ostvariti povoljan rezultat", kaže golman Jedinstva Zoran Aković.

Osim Čelika i Lovćena, uoči posljednjeg kola rasterećen je i Petrovac, koji gostuje Rudaru. Pljevljaci, s druge strane, imaju tanku nadu da mogu da završe četvrti i plasiraju se u kvalifikacije za Ligu Evrope (treba im poraz Grblja od Zete).

"Naše je da pobijedimo i osvojimo tri boda, a da li će to biti dovoljno da preskočimo Grbalj, vidjećemo. Kako god, sami smo krivi, jer ne pamtim kada smo, kao ovog proljeća, imali lošiji učinak pod Golubinjom", kaže štoper Rudara Dejan Damjanović.

Parovi

SUTJESKA - LOVĆEN Sudija: Miloš Novović (Podgorica)

BUDUĆNOST - MORNAR Sudija: Predrag Radovanović (Podgorica)

ČELIK - JEDINSTVO Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

RUDAR - PETROVAC Sudija: Aleksandar Marković (Cetinje)

GRBALJ - ZETA Sudija: Mileta Šćepanović (Podgorica)

MLADOST - MOGREN Sudija: Željko Radunović (Cetinje)

Sve utakmice počinju u 17.30 časova

Bonus video: