Iznenadnim udarcima „plavci” pišu istoriju

Oslabljeni povredama, “plavci” su bili u podređenom položaju, ali su znali da zadaju iznenadni udarac i da podignu pehar pobjednika Lige Evrope
53 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2013. 10:51h

U finalu Lige šampiona igraće ekipe sa dugoročnom strategijom, Bajern i Borusija, kod kojih se godinama unazad planira svaki detalj.

Finale Lige Evrope, baš kao i prošlogodišnje u Ligi šampiona, osvojio je Čelzi, na skoro identičan način.

Oslabljeni povredama, “plavci” su bili u podređenom položaju, ali su znali da zadaju iznenadni udarac i da podignu pehar pobjednika Lige Evrope, i ispišu istoriju, kao jedan od četiri kluba sa cjelokupnom kolekcijom evropskih pehara. Baš kao Ajaks, Bajern i Juventus.

Tek jedan od junaka Čelzijevog finala na “Amstredam areni” sa Benfikom (2:1), španski reprezentativac Fernando Tores je nakon utakmice imao identično viđenje dešavanja na terenu, kao i godinu unazad na “Alijanc areni”.

Samo ga je trebalo iskopirati i umjesto Bajerna staviti Benfika.

"Srećan sam, jer smo pobijedili u teškom meču. Benfika je bila neuporedivo bolji rival, naročito u prvom poluvremenu. Mi smo, s druge strane, nevjerovatno željeli taj trofej i ta volja je bila jedini naš adut", kazao je Tores, koji je uz saigrača Huana Matu apsolutni vladar u reprezentativnom i klupskom svjetskom i evropskom fudbalu. Makar još sedmicu do njemačkog finala Lige šampiona na “Vembliju”.

A karikatura specijalizovanog portala “Goal. com” sve govori.

Igrači Čelzija slikaju se iza trrofeja, dok trener Rafael Benites sa medaljom na grudima u ruci drži impresivni CV.

Nakon što je postao tek drugi trener u istoriji koji je sa tri različita kluba osvajao evropske pehare (poslije Uda Lateka), i uz to, posvajao velike trofeje sa svim klubovima koje je vodio, Španac je prinuđen da traži novi posao.

U Čelziju, kojim suvereno vlada ruski tajkun Roman Anbramovič, niko ne zna šta donosi sjutra.

Posljednja tri trofeja Čelziju su donijeli treneri koji nisu počeli sezonu, a tu nepredvidljivost igrači kluba iz Zapadnog Londona savršeno su prenijeli i na teren.

Tako je Premijer ligi nevidljivi Tores (u 2013. godini nije postigao gol), uspio da pogodi na šest uzastopnih mečeva Lige Evrope, a Frenk Lampard da bude jedan od najboljih i obori rekord kluba po postignutim golovima, iako pregovore oko produžetka ugovora vodi od kraja prošle godine!

Niko ne zna šta može Čelzi u budućnosti, ali je Benites iznio podatak da će Abramovič osvježiti tim sa novih 100 miliona.

Lampard slomio Abramoviča

Nije imao sreću da sjajnu partiju kruniše golom, prečka se u 87. minutu ispriječila na “projektil” Frenka Lamparda, ali je sjajni vezista pogodio u srce uprave “plavaca”.

Pregovore oko produžetka ugovora, koje je vodio još od kraja prošle godine, Lampard je juče krunisao novom godinom ugovora, 13. u plavom dresu.

"Maštao sam da ostanem. Pregovori su bili predugi, ali sve vrijeme su vođeni u korektnom tonu. Volim ovaj klub, zaposlene, saigrače i posebno naše navijače", kazao je Lamprad, koji je najbolji strijelac u istoriji Čelzija sa 203 postignuta gola.

Lampard se osvrnuo i na finalnu utakmicu.

"Niko ovaj pehar nije zaslužiuo više od Baneta Ivanovića. Bio je sjajan. Sami stvarate sreću, a mi smo kao ekipa podržavali jedan drugog, ostali smo zajedno i zaslužili ovu sreću", zaključio je Lampard.

Upravo je Lampard, kao najveća zvijezda kluba, spriječio nekadašnjeg trenera, Gusa Hidinka, da Ivanovića stavi na transfer listu.

"Možeš da ga prodaš, ali na mene nemoj računati u utakmicama sa Ivanovićem na drugoj polovini terena. Mučim se protiv njega i na treningu, i ne želim ni da zamišljam kako je silovit u takmičarskim duelima", zaprijetio je Lampard.

Osjetila je to u Amsterdamu Benfika, ali i Liverpul, prokletstvo Čelzija iz dva polufinala Lige šampiona u Murinjovoj eri.

Ivanović je zadivio svijet sa dva gola Liverpulu u Ligi šampiona, neposredno nakon pokušaja Hidinka da ga odstrani.

Galerija

Bonus video: