Grbalj spremio zamku za lidera

Dolazak prve šampionske titule u grad pod Trebjesom mogla bi da ubrza Budućnost, koja u duelu dva posrnula tima u nedjelju gostuje Rudaru.
52 pregleda 1 komentar(a)
Luka Merdović, Foto: Vesko Belojević
Luka Merdović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.05.2013. 12:46h

Iako je odavno sve gotovo, Sutjeska danas ima šansu da stavi tačku na šampionsku trku - lider gostuje Grblju u Radanovićima i ukoliko zabilježi pobjedu, do velikog slavlja dijeliće ga samo bod.

Plan je da izabranici Dragana Radojičića proslave titulu pred svojim navijačima, po mogućnosti naredne subote protiv Rudara. Pobjeda u Grblju, uz remi sa Rudarom (ili obrnuto, što je možda lakši zadatak) donosi ispunjenje tog cilja, mada bi Nikšićani u krajnjoj varijatni mogli da slave za dvije sedmice u gradskom derbiju protiv Čelika, kada će takođe igrati na svom stadionu, iako su nominalni gosti. Jasno, najmanje povoljna varijanta bila bi da se slavlje odloži za derbi protiv Budućnosti u pretposljednjem kolu (što bi značilo da je trka za titulu i dalje otvorena), a to je epilog koji u Nikšiću po svaku cijenu žele da izbjegnu.

Dolazak prve šampionske titule u grad pod Trebjesom mogla bi da ubrza Budućnost, koja u duelu dva posrnula tima u nedjelju gostuje Rudaru.

Svjesni su, međutim, izabranici Dragana Radojičića da ih očekuje težak zadatak protiv Grblja, koji je dobrim rezultatima u posljednje vrijeme došao u situaciju da izbori evropsku vizu.

Forma Grblja motiviše Sutjesku

Ipak, taj podatak dodatno motiviše nikšićke “plavo-bijele” jer su nebrojeno puta do sada savladali ekipe kojima je forma išla uzlaznom putanjom.

"Grbalj igra dobar fudbal. U prošlom kolu savladali su Budućnost pod Goricom, što dovoljno govori kakav nas zadatak očekuje. Nismo slavili u dva posljednja kola i mislim da je došlo vrijeme da prekinemo sa neuspjesima. Moramo da zbijemo redove, odigramo borbeno i disciplinovano, jer je to najbolji recept za uspjeh. Protivnika respektujemo, ali ga se ne plašimo. Grbalj forsira igru kratkih pasova, opasni su u blizini šesnesterca i tu moramo biti maksimalno skoncentrisani. U svakom slučaju pokušaćemo da osvojimo cijeli plijen, mada ni remi ne bi bio neuspjeh, posebno kada se zna da su i domaćinu bodovi potrebni", rekao je Petar Perošević, jedan od najiskusnih prvotimaca Sutjeske.

Grbalj je zabilježio čak četiri pobjede u posljednjih pet mečeva, što je pet kola prije kraja ekipu Aleksandra Nedovića dovelo u evropsku zonu.

A pravi test evropskih ambicija Grbljani će imati protiv najbolje ekipe u ligi.

"Privlači nas borba za Evropu, trenutno se nalazimo na mjestu na kojem smo željeli da se nađemo, ali ne želim da to bude imperativ za fudbalere. Jednostavno, želim da nastave da igraju dobar fudbal", kazao je Nedović.

Velika bitke za baraž i opstanak

Osim Rudara i Budućnosti, koji igraju sjutra, kao i Čelika, koji dočekuje Lovćen, sve ostale ekipe, neke u većoj neke u manjoj mjeri, još biju bitke za opstanak.

Mladost, koja još nije bezbjedna, čeka pretposljednji Mornar, dok Mogren i Jedinstvo u Budvi biju direktnu bitku za izbjegavanje baraža. Slično je na Trešnjici, gdje Zeta dočekuje Petrovac.

"Ovo nam je možda i najvažnija utakmica u sezoni. Od 6. do posljednjeg mjesta niko nije siguran, pa će biti vrlo neizvjesno. Mi želimo tri boda i ništa drugo nas ne interesuje", kaže Ivan Novović, lijevi bek Zete.

Petrovac je najsigurniji od takozvanih “ugroženih” ekipa (pet bodova više od opasne zone), ali to neće promijeniti pristup izabranika Milorada Malovrazića na Trešnjici.

"Domaćin je favorit, respektujemo ga, ali to nije garant osvajanja bodova. Mi kada smo pravi, i odigramo onako kako šef traži od nas, rijetko kada izostane uspjeh", rekao je „zlatni džoker“ Petrovca Nemanja Leverda.

I Mogren ima šansu da sve riješi, ako savlada Jedinstvo.

"Tri boda značila bi mirniji finiš sezone i sve ćemo uraditi da ih osvojimo", kaže desni bek Budvana Bojan Ivanović.

Meč protiv direktnog rivala velika je prilika i za Jedinstvo.

"Dokazali smo da uz maksimalnu angažovanost možemo svakog da savladamo i vjerujem da ćemo u Budvi ostvariti zacrtani cilj", kaže šef stručnog štaba Jedinstva Dušan Jevrić.

Imperativ u gostima za Mornar i Lovćen

Pretposljednji Mornar i “fenjeraš” Lovćen (razdvaja ih samo bod) imaju imperativ pobjede u gostima - Barani gostuju Mladosti u Podgorici, a Cetinjani Čeliku u Nikšiću. Ni Mladost, međutim, još nije sve osigurala...

"Nakon velike pobjede protiv Sutjeske u Nikšiću, utakmica sa Mornarom dolazi u pravi čas. Imamo idealnu šansu da pobjedom riješimo pitanje opstanka - kaže napadač Mladosti Božo Marković.

Barani , s druge strane, nemaju izbora...

"Drago mi je što u očima fudbalera i volji koju pokazuju, vidim želju da ostanu u eliti. I budite sigurni da će takav pristup biti i protiv Mladosti. Znam i vjerujem da možemo do novih bodova", rekao je mladi trener Mornara Obren Sarić.

Iz Čelika poručuju da neće imati popusta prema “davljeniku” Lovćenu...

"Spremni smo da damo sve od sebe, osvojimo nova tri boda i dodatno se učvrstimo u vrhu tabele. Jasno je da su bodovi prijeko potrebni Cetinjanima, ali mi smo favoriti i želimo to da opravdamo na terenu", rekao je Aleksandar Dubljević, defanzivac Čelika.

Gosti se hvataju za slamku...

"Oslabljeni smo neigranjem Vujovića, Markovića i Tatara, važnih igrača u svim linijama, što je hendikep za svaku ekipu. Ipak, pokušaćemo da ostvarimo povoljan rezultat, a to bi bilo sve osim poraza", ističe Luka Vušurović, defanzivac Lovćena.

Parovi

Subota

ČELIK - LOVĆEN (16.30 h) Sudija: Milovan Milačić (Podgorica)

GRBALJ - SUTJESKA (16.30) Sudija: Jovan Kaluđerović (Cetinje)

MLADOST - MORNAR (16.30) Sudija: Miloš Novović (Podgorica)

MOGREN - JEDINSTVO (16.30) Sudija: Savo Vujović (Cetinje)

ZETA - PETROVAC Sudija: Željko Radunović (Cetinje)

Nedjelja

RUDAR - BUDUĆNOST (16, TV) Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

Bonus video: