Čelzi i Benfika u finalu Lige Evrope

I Benfika i Čelzi slavili sa po 3:1 u revanšima i čekirali kartu za Amsterdam. Fenerbahče i Bazel eliminisani
4 komentar(a)
Kardoso, Foto: Beta/AP
Kardoso, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.05.2013. 21:38h

Čelzi i Benfika igraće u finalu Lige Evrope, 17. maja u Amsterdamu, epilog je revanša polufinala.

Biće to repriza četvrtfinala Lige šampiona iz prošle sezone. Čelzi je tada eliminisao Portugalce i prokrčio put ka tituli, sada ima šansu da osvoji još jedan evropski trofej.

Veća drama u polufinalu gledana je na stadionu “La Luš” u Lisabonu, gdje je Fenerbahče branio prednost od 1:0 iz Istanbula. Benfika je na kraju anulirala taj minus i slavila 3:1, zahvaljujući dvostrukom strijelcu Oskaru Kardosu.

Gaitan je u 9. minutu doveo Benfiku u vođstvo i kada se činilo da “orlovi” imaju sve u svojim rukama, Kajt je izjednačio iz penala nakon što je Garaj igrao rukom. Portugalcima su potom trebala dva gola, koja je postigao sjajni Kardoso u 35. i 66. minutu.

Istim rezultatom u revanšu (3:1) u finale se plasirao Čelzi, nakon “blic-kriga” koji je snašao Bazel početkom drugog poluvremena. Švajcarci su, naime, poveli u nadoknadi prvog dijela i vratili vjeru u senzaciju (trebao im je još jedan gol za prolaz), kada se Čelzi razgoropadio na startu nastavka - Tores u 50, Mozes u 52. i David Luiz u 59. minutu obezbijedili su “plavcima” rasterećen finiš meča.

Posebno efektan bio je gol Luiza, igrača odluke u prvom meču - Brazilac je pogodio rakle lijevom nogom sa 25 metara.

Sjajna koreografija na početku meča u Lisebonu, te bakljada koju su napravili navijači Čelzija na “Stemford bridžu”, dovoljno govori koliko je i jednima i drugima stalo do evropskog trofeja.

Rezultati:

Benfika - Fenerbahče 3:1 - prvi meč 0:1

Gaitan 9, Oskar Kardoso 35, 66 - Kajt (penal) 23

Čelzi - Bazel 3:1 - prvi meč 2:1

Tores 50, Mozes 52, Luis 59 - Salah 45

Bonus video: