Blater je trapav, ali nije kršio etički kodeks FIFA

U izvještaju koji je danas objavio sudija etičkog suda FIFA, Joahim Ekert rekao je da je Blaterovo ponašanje bilo takvo da je iziskivalo dodatno objašnjenje, ali da nije bilo osnova za pokretanje postupka.
0 komentar(a)
Blater, Foto: Beta AP
Blater, Foto: Beta AP
Ažurirano: 30.04.2013. 20:45h

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater označen je kao "trapav", ali je oslobođen umešanosti u jedan od najvećih korupcijskih skandala te organizacije.

U izvještaju koji je danas objavio sudija etičkog suda FIFA, Joahim Ekert rekao je da je Blaterovo ponašanje bilo takvo da je iziskivalo dodatno objašnjenje, ali da nije bilo osnova za pokretanje postupka.

U istom izvještaju se, međutim, dodatno pokvarila reputacija prethodnog predsjednika FIFA, Žoaa Avelanža, koji je morao da podnese ostavku na mjesto počasnog predsjednika.

U izvještaju se navodi da je Avelanžovo držanje bilo "moralno i etički za ukor", zato što je prihvatao mito od 1992. do 2000. godine. Isto se odnosi na njegovog zeta Rikarda Tešeiru i tadašnjeg potpredsjednika južnoameričke fudbalske konfederacije Nikolasa Leoza.

Blater je postao predsjednik 1998. godine, a prije toga je bio generalni sekretar. On je govorio da nije znao za mito, ali su se postavljala pitanja da li je trebalo.

"Ponašanje predsjednika Blatera možda je bilo trapavo, jer je trebalo da se obavi interna istraga da bi se stvari razjasnile, ali to ne vodi do bilo kakvog kršenja zakona ili etičkih kodeksa", navodi se u izvještaju.

Prema izvještaju tadašnji generalni sekretar Blater poslao je maja 1997. Avelanžu 1,5 miliona švajcarskih franaka, koje je marketinška agencija ISL greškom poslala na račun FIFA.

Zbog svega ovoga je 96-godišnji Avelanž 18. aprila podneo ostavk u na mesto počasnog predsjednika, ali je tek nedavno objavio tu odluku.

Leoz je podnio ostavku prošle nedjelje, navodeći zdravstvene razloge.

Tešeira je prošle godine podneo ostavku na sve funkcije u fudbalu, uključujući i mjesto predsjednika organizacionog odbora Mundijala 2014. i člana izvršnog odbora FIFA.

Ekert je rekao da njihovo ponašanje starije od sadašnjeg etičkog kodeksa FIFA, koji je prošle godine stupio na snagu i da nije elevantan za slučaj. A pošto su i Avelanž i Leoz podnijeli ostavke, on je kazao da bi bilo koji dalji koraci bili "izlišni".

Bonus video: