Bajern sada postavlja standarde

Duel na “Alijanc areni” ostaće upamćen i kao prvi u posljednjih šest godina u kojem je Barselona ušla kao autsajder (pobjeda na Bajern vrednovala se 2,3, a Barselonu 2,9)
4 komentar(a)
Bajern, Foto: Reuters
Bajern, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.04.2013. 13:17h

Prvi polufinalni duel Lige šampina između Bajerna i Barselone neće ući u istoriju samo po debaklu katalonskog sistema “tika-taka” fudbala, koji se povezuje sa imenom bivšeg trenera, Pepea Gvardiole. Iako svi svjetski mediji taj poraz označavaju kao kraj dominacije tog stil...

Ne, duel na “Alijanc areni” ostaće upamćen i kao prvi u posljednjih šest godina u kojem je Barselona ušla kao autsajder (pobjeda na Bajern vrednovala se 2,3, a Barselonu 2,9) i upotpunosti je potvrdila tu ulogu.

Bukmejkeri se nisu dali prevariti, već su znalački poslušali savjete struke i činjenicu da je od svih polufinalista ovogodišnjeg izdanja najprestižnijeg klupskog takmičenja, upravo Barselona bila ta koja je pokazala najmanje u prethodnoj eliminacionoj rundi. A Bajern, očekivano, najviše!

Oslabljena neigranjem bitnih šrafova defanzivne vezne i odbrambene linije, Maskerana i Pujola, uz nedovoljno spremnog najboljeg igrača svijeta, Lionela Mesija, Barselona je u sudaru sa bavarskim gigantom izgledala baš kao i ekipe iz Bundeslige u mečevima sa Bajernom, u kojima se ne postavlja pitanje pobjednika, već samo razlike sa kojom će biti počišćeni sa terena.

A Mesi nije uspio da uplaši rivala kao u revanšu sa PSŽ-om, a nije ni bio spreman da se trka sa razgoropađenim protivnikom.

“Neko je zaboravio da kaže igračima Bajerna da ovo nije utakmica Bundes lige, nego takmičenje najvećeg evropskog ranga”, stoji u jednom od nekoliko miliona komentara posjetilaca evropskih sportskih sajtova, ali koji je pogodio pravo u centar!

U posljednjem domaćem duelu na “Alijanc areni” Bajern je porazio Nirnberg baš sa 4:0, dok su Bavarci na gostovanjima Hanoveru i Volfsburgu slavili sa identičnih 6:1.

A Njemačka, tačnije Bajern i jeste centar fudbalskog svijeta, jer uče samo od najboljih.

"Sigurno neću zvati Gvardiolu (budući trener Bajerna) da bih se konsultovao oko taktike za duel sa Barselonom. Nikoga neću zvati", uvrijedio se trener Bjaerna Jup Hajnkes na prozivke trenera Borusije Jirgena Klopa, koji je tvrdio da Bajern već nakon žrijeba konsultuje trenera kojeg je angažovao da na ljeto sjedne na klupu bavarskog giganta.

I nije to učinio Hajnkes, ali nije propustio da iskopira Murinjov recept sa klupe Čelzija, kada su Barselonu dočekali na poplavljenom terenu. Barsina beskonačna dodavanja usporila je voda savršenog travnatog terena.

"Nema lakšeg posla nego biti trener Bajerna, jer su svi igrači savršeno taktički obučeni", likovao je Hajnkes, nakon “četiri gola Barseloni i skoka njegovog tima na prvo mjesto favorita za osvajanje Lige šampiona (koeficijent 1,9).

Tek, tim koji je prvi probio cifru od 200 miliona prihoda od sponzorskih ugovora za godinu (2012), jedini je klub ove sezone na čijim domaćim utakmicama nije bilo niti jedne slobodne stolice na “Alijanc areni”.

Bajern, simbol moćne privrede i zdravog njemačkog novca, savršenu organizovanost u svim segmentima potvrdio je i dovođenjem španskog reprezentativca Havija Martinesa za njemačke prilke rekordnih 40 miliona eura! Upravo je Martines bio prvi pik Barselone u ljetošnjem prelaznom roku, ali...

"Za razliku od drugih velikana svjetskog fudbala Bajernu se ne može desiti da igrač koji nastupa u Bundes ligi pređe u neki drugi klub, ako je isti na listi naših želja", poručio je fudbalskoj javnosti počasni predsjednik Bajerna, Franc Bekenbauer, na početku Murinjove ere u Realu, kada su brojni igrači iz Njemačke otišli u Madrid.

I upravo je Martines bio karika koja je nedostajala Bajernu u dva izgubljena finala u posljednej tri godine Lige šampiona, ali i izgubljene Bundes lige.

Tehnički i taktički Baskijac ne zaostaje za vezistima Barselone, a brži je i fizički jači. O ulozi defanzivca Brazilca Dantea, dovedenog istovremeno iz Menhengladbaha, i klasi prije Evropskog prvenstva za sitne pare ugrabljenog hrvatskog napadača Marija Mandžukića, i ne treba trošiti riječi...

Uostalom, Bajern je golove i postizao na taktici zasnovanoj na nedostacima u visini Barselonine ekipe.

Bonus video: