Bitka za Amsterdam

Sjutra (21,05h) prvi mečevi polufinala Lige Evrope, Bazel - Čelzi, Fenerbahče - Benfika
0 komentar(a)
Rafael Benites, Foto: REUTERS
Rafael Benites, Foto: REUTERS
Ažurirano: 24.04.2013. 18:58h

Pehar za pobjednika Lige Evrope već je u Amsterdamu, gdje će se 15. maja najbolje dvije ekipe boriti za pobjednika najmasovnijeg evropskog takmičenja. Ali, tek treba izboriti finale, pošto su sjutra na programu prvi mečevi polufinala, Fenerbahče - Benfika i bazel - Čelzi. Obje utakmice počinju u 21.05 sati.

"Bazel je spreman za finale. I ja nijesam sanjar, jako sam realan! I ne želim da upoređujem Čelzi sa drugim londonskim klubom, Totenhemom, kojeg smo eliminisali u prethodnoj fazi. Totenhem je za nas prošlost i mi smo spremni za novi izazov. Mi smo dosadašnjim igrama i rezultatima zaslužili respekt, ali je ova ekipa sposobna i za još veći rezultat od polufinala. Svjesni smo ko nam stoji na putu ka ostvarenju našeg cilja, Čelzi je sjajna ekipa i uz našu dobru igru trebaće nam i malo sreće. Trudićemo se da nastavimo seriju bez poraza na našem terenu, kući igramo sjajno i probaćemo da i protiv Čelzzija zagospodarimo terenom", kazao je Murat Jakin, trener Bazela.

A Bazelu neće biti lako jer se u tim "plavaca" vraća pouzdani defanzivac Gordog Albiona, Gari Kejhil. Ipak, Ešli Kol će biti na poštedi u prvom duelu.

"Ne želimo sezonu bez trofeja, pa ćemo osim borbe za plasman u Ligu šampiona, dati sve od sebe da osvojimo Ligu Evrope. Ukoliko ispunimo ta dva cilja sezona će biti uspješna. Ne treba ni napominajti da će brojni veliki klubovi širom Evrope sezonu završiti bez trofeja. Tačno je da nama težak raspored igranja na dva fronta ne ide u prilog, bićemo umorniji od rivala, ali ćemo se truditi da dobijemo sve utakmice do kraja sezone", obećao je David Luiz, defanzivac Čelzija.

Osim povećanja finansijskih naknada za za timove koji s ebopre u Ligi Evrope, Uefa ozbiljno razmišlja o dodatnoj popularizaciji najmlađeg takmičenja pod okriljem Evropske kuće fudbala. Predsjednik Uefe Mišel Platini nagovijestio je da je moguće da pobjednik Lige Evrope bude učesnik u Ligi šampiona naredne sezone. Ipak, u Benfiki ne razmišljaju o mjestu u eliti, jer sjajno "guraju" u prvenstvu. U Istanbul "orlovi" idu osokoljeni pobjedom nad velikim gradskim rivalom, Sportingom (2:0).

"Fenerbahče ima sjajnu ofanzivnu liniju i biće potrebno da držimo pozicije i odigramo maksimalno angažovano. Ne bojim se čuvene atmosfere na stadionu Fenera, jer sam u Argentini igrao u sličnim uslovima. Pravo da vam kažem jedva čekam da opet doživim takav huk", kazao je Osvaldo Gaitan, argentinski vezista "orlova".

Fenerbahče je u četvrtfinalu bio bolji od Lacija, ali se više pribojavaju portugalskog giganta.

"Naše šanse u ovom dvomeču su 49 odsto. Benfika je, dakle, favorit, prvenstveno zbog velikog iskustva u osvajanju evropskih trofeja. Uz to, Benfika je skup sjajnih igrača, naročito u ofanzivi i biće jako teško suprotstaviti im se. Zato pozivamo naše navijače da naprave nevjerovatan ambijent i pomognu nam. Ovo su za Fenerbahče istorijski dueli, jer nikada nijesmo bili u prilici da se borimo za trofej. Ovo je i za mene lično veliki izazov, jer nemam to iskustvo igranja velikih međunarodnih finala", rekao je Ajkut Kočaman, trener Fenebahčea.

Bonus video: