Deset utakmica suspenzije za Kanibala!

Urugvajac je u finišu meča, prije nego što je postigao izjednačujući gol, ujeo za ruku defanzivca Čelzija Branislava Ivanovića, što je naišlo na salve osuda i zgražavanja
6 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 15:46h

Luis Suarez, zvani Kanibal, fudbaler koji je jednako poznat po majstorstvu na terenu i po ujedanju protivničkih fudbalera, kažnjen je sa 10 utakmica neigranja zbog incidenta koji se dogodio u nedjelju, tokom meča Premijer lige Liverpul - Čelzi (2:2).

Urugvajac je u finišu meča, prije nego što je postigao izjednačujući gol, ujeo za ruku defanzivca Čelzija Branislava Ivanovića, što je naišlo na salve osuda i zgražavanja, ne samo u Engleskoj, već i širom Evrope.

Nije to bio prvi slučaj da Luis Suares ujede protivničkog fudbalera. Uradio je to i dok je nosio dras Ajaksa, u novembru 2010. godine, kada je oštrinu njegovih zuba osjetio Otmar Bakal iz PSV Ajndhovena.

Iako se Suares nekoliko sati nakon meča izvinio Ivanoviću i svim navijačima, Fudbalska asocijacija Engleske je bila neumoljiva - Urugvajac će propustiti posljednje četiri utakmice u ovoj, te šest prvih u narednoj sezoni.

"Nezavisna regulatorna komisija, koja je bila sastavljena od tri osobe, utvrdila je da je kazna od tri utakmice, koja se inače primjenjuje za nasilničko ponašanje na terenu, nije adakvatna u ovom slučaju. Igrač će stoga, pored standardne tri, biti kažnjen još sedam utakmica, a kazna momentalno stupa na snagu. Fudbaler ima pravo žalbe na ovu odluku do petka 26. aprila", piše u saopštenju Fudbalske asocijacije Engleske, uz naglasak da incident nije viđen od strane zvaničnih lica na terenu, već je konstatovan naknadno.

U Liverpulu su razočarani ovolikom kaznom...

"Ne samo da smo razočarani, već smo ljuti i šokirani, kako mi u klubu, tako i sam Luis Suares. Sačekaćemo da dobijemo pismenu odluku prije nego što se odlučimo na neke detaljnije komentare", izjavio je Jan Ejri, jedan od Liverpulovih direktora.

Ovako žestoke kazne nisu novost kada je u pitanju Luis Suares i njegova karijera, iako je ovo rekordna suspenzija.

Urugvajac je nakon ujeda Bakala iz PSV-a 2010. "odležao" sedam utakmica, a sklonost ovakvim i sličnim ispadima prenio je iz Holandije u Englesku.

Tako je početkom 2012. godine morao da pauzira osam utakmica (i plati 40 hiljada funti) zbog vrijeđanja na rasnoj osnovi lijevog beka Mančester junajteda Patrisa Evre.

"Ovo je žestoka kazna, ali je vrlo važno da Fudbalska asocijacija Engleske ostane dosljedna kada je u pitanju rasizam, napad na sudiju i ostale vrste nedoličnog ponašanja. Takođe, smiješne su mi konstatacije da fudbalera ne treba kazniti retrokativno, ako to sudija nije vidio na terenu", naveo je legendarni engleski fudbaler Gari Lineker.

Galerija

Bonus video: